Lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzamino komisijos narys nuteistas dėl kyšininkavimo

Kauno apygardos teisme vakar paskelbtu nuosprendžiu Lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzamino komisijos narys Valentinas Padriezas pripažintas kaltu paėmęs kyšius iš 9 užsienio šalių piliečių.

Kyšis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kyšis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Sep 21, 2023, 10:03 AM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, teismas jam skyrė 30 tūkst. eurų baudą. Keturi kyšius davę užsieniečiai, siekę V.Padriezo palankumo padedant išlaikyti egzaminą, kuris yra privalomas norint gauti laikiną ar nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje, taip pat išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį.

Komisijos narys buvo kaltinamas, kad už palankių sąlygų sudarymą tikrinant ir vertinant užsieniečių turimas valstybinės kalbos ir Konstitucijos pagrindų žinias, 2021 m. gegužės–rugpjūčio mėnesiais iš 9 užsienio šalių piliečių priėmė kyšius.

Bylos duomenimis, Irano ir Švedijos piliečiai, veikdami bendrininkų grupėje, susitiko su V.Padriezu ir jam sumokėjo po 200 eurų, o Libano pilietis perdavė 50 eurų kyšį. Turimais duomenimis, egzaminų komisijos narys už gautus kyšius užsieniečiams padėjo užpildyti reikiamus dokumentus, suteikė konsultacijas, kaip įveikti organizacinius trikdžius ir greičiau užsiregistruoti egzaminams. Manoma, kad kyšiai buvo perduoti ir už tai, kad užsieniečių žinios, nepaisant galimo nepakankamumo, būtų įvertintos teigiamai ir jie gautų atitinkamus pažymėjimus.

Į teisiamųjų suolą sėdo ir Egipto Arabų Respublikos pilietis, kaltinamas ne tik V.Padriezo papirkimu, bet ir prekyba poveikiu. Tyrimo metu surinktais duomenimis, iš dviejų užsieniečių jis priėmė kyšius – iš viso 1 700 eurų ir pažadėjo paveikti komisijos narį, jog ateityje rengiamo egzamino metu, neatsižvelgiant į jų nepakankamas lietuvių kalbos ir Konstitucijos žinias, jos būtų įvertintos teigiamai. Nustatyta, kad vėlesnio tiesioginio susitikimo metu šis asmuo V.Padriezui perdavė ne mažiau kaip 700 eurų kyšį už jo pagalbą užsieniečiams laikant egzaminus.

Ikiteisminio tyrimo metu, pripažinę savo kaltę dėl komisijos nario papirkimo, 3 Nigerijos ir 2 Indijos piliečiai prokuroro nutarimu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, Kauno apygardos teismas rugsėjo 20 dieną paskelbtu nuosprendžiu V.Padriezą pripažino kaltu dėl kyšininkavimo bei skyrė jam 30 tūkst. eurų dydžio baudą, kurią jis turi sumokėti per 12 mėnesių nuo teismo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Teismas jam uždraudė 5 metus dirbti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens darbą, iš kaltinamojo bus konfiskuota priimtų kyšių vertę atitinkanti pinigų suma – 1 tūkst. 550 eurų.

Egipto Arabų Respublikos pilietis dėl papirkimo ir prekybos poveikiu nubaustas 10 tūkst. eurų bauda, iš jo bus konfiskuota priimtų kyšių vertę atitinkanti pinigų suma – 500 eurų, Švedijos Karalystės pilietis dėl papirkimo nubaustas 9 tūkst. eurų bauda, Libano Respublikos pilietis nubaustas 7 tūkst. 500 eurų bauda, o Irano Islamo Respublikos pilietei dėl papirkimo skirta 3 tūkst. eurų dydžio įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Primename, kad teismo sprendimas, priimtas išnagrinėjus baudžiamąją bylą pirmos instancijos teisme, įsiteisėja po 20 dienų tuo atveju, jei per šį laikotarpį įstatymo nustatyta tvarka nėra pateikiamas apeliacinis skundas.

Asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas nėra įrodytas įstatymo numatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.