Po septynias gyvybes nusinešusių protestų Izraelis sustabdė kuro tiekimą į Gazos Ruožą

Izraelis penktadienį sustabdė kuro tiekimą į Gazos Ruožą po pasienyje surengtų audringų protestų, per kuriuos, kaip praneša islamistų judėjimo „Hamas“ vadovaujamo anklavo sveikatos apsaugos ministerija, žuvo septyni žmonės.

Izraelis penktadienį sustabdė kuro tiekimą į Gazos Ruožą po pasienyje surengtų audringų protestų, per kuriuos, kaip praneša islamistų judėjimo „Hamas“ vadovaujamo anklavo sveikatos apsaugos ministerija, žuvo septyni žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelis penktadienį sustabdė kuro tiekimą į Gazos Ruožą po pasienyje surengtų audringų protestų, per kuriuos, kaip praneša islamistų judėjimo „Hamas“ vadovaujamo anklavo sveikatos apsaugos ministerija, žuvo septyni žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2018, 10:02 AM, atnaujinta Oct 13, 2018, 10:03 AM

Izraelio kariuomenė pranešė, kad penki žmonės buvo nušauti, kai prasiveržė per pasienio tvorą ir užpuolė gynybos pajėgų postą.

Tačiau Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad per protestus prie budriai saugomos Izraelio sienos susirinkus tūkstančiams demonstrantų žuvo septyni palestiniečiai.

Ministerija nurodė, kad keturi žuvo prie sienos į rytus nuo Bureidžo, Gazos Ruožo centrinėje dalyje, du – į rytus nuo Gazos miesto ir dar vienas – netoli Rafacho, anklavo pietuose.

Visos aukos buvo 17–29 metų vyrai.

Izraelio kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas sakė, kad per vieną „organizuotą ataką“ buvo išsprogdinta spraga pasienio tvoroje ir apie 20 palestiniečių įžengė į žydų valstybės teritoriją.

Apie penki iš prasiveržusiųjų per tvorą užpuolė Izraelio karių pozicijas ir buvo „atremti“, sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Atsakydamas į šį smurtą Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas paliepė sustabdyti kuro tiekimą į palestiniečių anklavą.

„Po rimtų incidentų Gazos Ruože Gynybos ministerija nurodė nedelsiant sustabdyti kuro tiekimą“ šiai teritorijai, sakoma A. Liebermano pranešime.

Penktadienio rytą, prieš prasidedant „riaušėms“, keturi Izraelio sunkvežimiai nugabeno į palestiniečių anklavą degalų, pažymėjo ministras.

Vos keliomis dienomis anksčiau tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms buvo sudarytas susitarimas dėl anklavo aprūpinimo Kataro nupirktais degalais.

Pagal šį susitarimą Doha, jau seniai remianti „Hamas“, pažadėjo sumokėti 60 mln. JAV dolerių (52 mln. eurų), kad į Gazos Ruožą šešis mėnesius būtų tiekiamas kuras, reikalingas anklavo vienintelei elektrinei.

Nuo protestų Gazos Ruožo pasienyje pradžios kovo 30 dieną nuo izraeliečių ugnies žuvo mažiausiai 205 palestiniečiai.

Dauguma jų žuvo per demonstracijas, o kiti – per aviacijos smūgius ir tankų šaudymą.

Per šį laikotarpį žuvo vienas Izraelio karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.