Sūnui, prisijungusiam prie IS, pinigų siuntusiems britams gresia kalėjimas

Sutuoktiniai britai, mėginę pervesti pinigų sūnui, kuris prieš penkerius metus išvyko į Siriją ir, kaip manoma, prisijungė prie „Islamo valstybės“ (IS), pripažinti kaltais dėl terorizmo finansavimo.

„Islamo valstybės“ kovotojai<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
„Islamo valstybės“ kovotojai<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2019, 8:35 PM

Kaip praneša BBC, penktadienį Old Beilio baudžiamųjų bylų teismas Londone nuteisė juos lygtine 15 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Sally Lane ir Johnas Lettsas tris kartus mėgino pervesti sūnui Jackui pinigų per tarpininkus Libane ir Turkijoje, nors Jungtinės Karalystės policijos pareigūnai ne sykį juos įspėjo, kad už tai jie gali būti nubausti. Kaip teigė kaltinamųjų gynyba, tėvai daug kartų bandė įtikinti sūnų palikti Siriją ir mėgino apmokėti jam kelionę į Turkiją. Atsižvelgę į tai ir kitas aplinkybes, prisiekusieji pripažino sutuoktinius kaltais tik pagal pirmąjį iš trijų epizodų – 223 svarų sterlingų (250 eurų) pervedimą. Vėliau jie mėgino pervesti sūnui dar apie 1,5 tūkstančio svarų sterlingų (1677 eurai pagal dabartinį kursą).

Teismas paskyrė sutuoktiniams 12 mėnesių bandomąjį laikotarpį. Jei per šį laiką jie vykdys teismo nurodymus ir nepažeis įstatymo, tai išvengs kalėjimo.

Jacko Lettso, žiniasklaidos pavadinto „Džihadistu Jacku“ (Jihadi Jack), atvejis prieš kelerius metus sulaukė didelio dėmesio Didžiojoje Britanijoje ir Kanadoje, kurios pilietybė jis taip pat turi. Jis išvažiavo į Siriją 2014 metais, būdamas 18 metų amžiaus, prieš tai perėjęs į islamą. Kalbėdamasis su tėvais ir žiniasklaida jaunuolis teigė, kad nekariauja IS pusėje, o tik užsiima „humanitarine veikla“. Pagal kaltinimo versiją, beveik neabejotina, kad jis buvo IS narys. 2017 metais iš Rakos pabėgusį Jacką sulaikė kurdų kovotojai. Dabar jis laikomas kalėjime Sirijos šiaurėje kaip potencialus smogikas, kurio grįžimui į tėvynę prieštarauja Didžiosios Britanijos valdžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.