JAV pareigūnai pristatė „netikrą“ archeologijos projektą palestiniečiams

Vienas aukšto rango palestiniečių pareigūnas pirmadienį pasmerkė JAV pasiuntinio sprendimą dalyvauti su izraeliečių nausėdijomis siejamame renginyje, taip pat pasišaipė iš dalyvių teiginių, kad ta proga buvo aptartas naujas archeologijos projektas.

 JAV pareigūnai pristatė „netikrą“ archeologijos projektą palestiniečiams<br>AFP/Scanpix nuotr.
 JAV pareigūnai pristatė „netikrą“ archeologijos projektą palestiniečiams<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2019, 10:29 PM, atnaujinta Jul 1, 2019, 10:30 PM

Tarp amerikiečių pareigūnų, dalyvavusių fondo „City of David“ sekmadienį vakare organizuotame renginyje Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, buvo JAV ambasadorius Izraelyje Davidas Friedmanas (Deividas Fridmanas) ir Baltųjų rūmų patarėjas Jasonas Greenblattas (Džeisonas Grinblatas).

Anot organizatorių, jie padėjo atidaryti senovinį piligrimų kelią, maždaug prieš 2 tūkst. metų vedusį į 2-ąją Jeruzalės šventyklą. Dabar šis kelias yra atsidūręs tunelyje.

Šis tunelis, esantis itin jautrioje vietovėje netoli Jeruzalės senamiesčio, yra įrengtas po namais Silvano rajone, kur gyvena daugiausiai palestiniečiai.

Palestiniečiai ir prieš okupaciją protestuojantys aktyvistai vadina tokias iniciatyvas dar vienu Izraelio mėginimu įtvirtinti savo kontrolę aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Vyriausiasis palestiniečių derybininkas Saebas Erekatas (Saibas Erekatas) pareiškė manąs, kad minėtas tunelis yra Izraelio dešiniųjų vykdomas projektas, kurio tikslas – pateisinti žydų valstybės pretenzijas į Rytų Jeruzalę ir paspartinti ten savo gyvenviečių plėtrą.

„Tai neturi nieko bendra su religija, tai yra apgaulė“, – sakė jis žurnalistams savo biure okupuotame Vakarų Krante esančioje Ramaloje.

Jis atkreipė dėmesį į dvi izraeliečių nevyriausybinių organizacijų ataskaitas, kuriose reiškiamos abejonės dėl pasirinktų archeologinių metodų.

Viena iš šių NVO „Peace Now“ taip pat teigia, kad pradėjus kasinėjimus daugelyje namų Silvane atsirado įtrūkimų.

„Tai yra nausėdijų statymo projektas. Jis grindžiamas melu ir neturi nieko bendra su istorija“, – pareiškė S. Erekatas.

„Tai gėdinga bet kuriam diplomatui: pakirsti dviejų valstybių sprendinį, atmesti faktą, kad taikos nebus įmanoma pasiekti, jei Rytų Jeruzalė nebus Palestinos sostinė“, – pridūrė jis.

Izraelis užėmė Rytų Jeruzalę per 1967 metais įvykusį Šešių dienų karą. Vėliau Rytų Jeruzalė buvo aneksuota, bet šio žingsnio tarptautinė bendrija nepripažįsta.

Žydų valstybė laiko savo sostine visą miestą, o palestiniečiai siekia, kad jo rytinė dalis būtų pripažįsta jų būsimos valstybės sostine.

Musulmonų šventoves Jeruzalėje prižiūrinti Jordanija pareiškė, kad „Izraelio pastangos judaizuoti Šventąjį Miestą... kelia pavojų, kad padėtis bus dar labiau paaštrėjusi“.

D. Friedmano ir J. Greenblatto dalyvavimas minėtame renginyje buvo dar vienas atvejis, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija nukrypo nuo protokolo.

Jiedu pavadino archeologijos projektą istoriniu ir dar vienu senovinių žydų buvimo Jeruzalėje įrodymu.

J. Greenblattas taip pat pasmerkė palestiniečių pareigūnų išsakomą kritiką projektui, teigdamas, kad jie „turėtų liautis apsimetinėti, kad tai netiesa“.

Pagal tarptautinę teisę, izraeliečių nausėdijos Rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante yra neteisėtos. Šios gyvenvietės taip pat laikomos didžiule kliūtimi, neleidžiančia pasiekti taiką, nes jos statomos žemėse, kuriose palestiniečiai ketina kurti savo būsimą valstybę.

Izraelis tvirtina, kad palestiniečių vykdomas smurtas ir jo kurstymas, taip pat jų lyderių vidaus rietenos yra pagrindinės priežastys, dėl kurių pastangos taikos iniciatyvos atsidūrė aklavietėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.