Britanija planuoja europiečių vadovaujamas apsaugos pajėgas Persijos įlankos regione

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) pirmadienį sakė, kad jo šalis nori sukurti europiečių vadovaujamas laivybos apsaugos pajėgas Persijos įlankos regionui, bet pabrėžė, kad Londonas nesiekia konfrontacijos su Iranu.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2019, 9:18 PM

„Dabar sieksime suburti europiečių vadovaujamą laivybos apsaugos misiją saugioms įgulų ir krovinių kelionėms šiame gyvybiškai svarbiame regione palaikyti“, – parlamentui sakė J. Huntas, Iranui penktadienį Persijos įlankoje sulaikius su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantį tanklaivį.

„Sieksime kaip galima greičiau įkurti šią misiją, – pridūrė jis. – Ji nebus JAV maksimalaus spaudimo Iranui politikos dalis.“

J. Huntas pareiškė, kad penktadienio incidentas, per kurį Iranas sulaikė vienai Švedijos bendrovei priklausantį Britanijoje registruotą tanklaivį, yra „valstybinio piratavimo“ aktas.

Irano revoliucinės gvardijos kariai tanklaivį „Stena Impero“ penktadienį perėmė Hormūzo sąsiauryje. Iranas teigia, kad tanklaivis atsitrenkė į vieną žvejybos laivą, neatsiliepė į nelaimės signalus ir išjungė savo vietos nustatymo atsakiklį.

Tame regione patruliuojantis britų karo laivas „HMS Montrose“ nuskubėjo į įvykio vietą, mėgindamas nuvyti iraniečių pajėgas, bet atplaukė per vėlai, kad suteiktų pagalbą.

J. Huntas sakė, kad į Persijos įlankos regioną siunčiamas kitas britų laivas – „HMS Duncan“. Jis turėtų ten atplaukti liepos 29 dieną.

Užsienio reikalų sekretorius nurodė, kad visi su Britanijos vėliava plaukiojantys laivai bus paprašyti perspėti apie savo planus kirsti Hormūzo sąsiaurį, „kad galėtume suteikti geriausią pagalbą, kokią galime“.

Tačiau jis pridūrė: „Aišku, neįmanoma, kad Karališkasis laivynas teiktų palydą kiekvienam laivui arba pašalintų visas piratavimo grėsmes.“

Tuo metu vienas Irano vyriausybės atstovas anksčiau pirmadienį tvirtino, kad „Stena Impero“ sulaikymas buvo „teisėta priemonė“.

„Britų tanklaivio sulaikymas buvo teisėta Irano priemonė. Iranas laivą sustabdė [siekdamas užtikrinti] regiono saugumą“, – spaudos konferencijoje Teherane sakė atstovas Ali Rabiei (Ali Rabis).

Londono teigimu, nėra rodymų, kad tanklaivis susidūrė su žvejybiniu laivu. Be to, Britanija nurodė, kad iraniečiai tanklaivį sulaikė, kai šis buvo Omano teritoriniuose vandenyse ir buvo išjungęs sekiklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.