Priėmė įstatymą prieš musulmonų momentines skyrybas

Indijos parlamentarai priėmė įstatymą, kuris valstybėje uždraus seną musulmonų momentinių skyrybų praktiką, pranešė „Deutsche Welle“. Už staigų išsiskyrimą, vyrui tris kartus pakartojus „skyrybos“, jei tai patvirtins Indijos prezidentas, grės iki 3 metų laisvės atėmimo bausmė. Vis dėlto įstatymas šalyje sukėlė prieštaringas reakcijas.

Indijoje priimtas įstatymas prieš musulmonų momentinių skyrybų praktiką sukėlė prieštaringų reakcijų.<br>"Reuters"
Indijoje priimtas įstatymas prieš musulmonų momentinių skyrybų praktiką sukėlė prieštaringų reakcijų.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 9:05 PM

Indijos ministro pirmininko Narendro Modi vyriausybei antradienį pavyko surinkti pakankamai aukštesniųjų parlamento rūmų paramos ir patvirtinti kontroversišką musulmonių moterų (Santuokos teisių apsaugos) įstatymą.

Vyriausybės pergalė šiuo atžvilgiu nebuvo aiškiai tikėtina – 99 aukštesniųjų rūmų parlamentarai palaikė įstatymą ir 84 jam prieštaravo. Žemesnieji parlamento rūmai įstatymo projektą priėmė jau praėjusią savaitę.

Jau maždaug metus Indijos partija „Bharatiya Janata Party“ siekė kriminalizuoti momentinių skyrybų praktiką, kai vyras gali nutraukti santuoką tiesiog tris kartus ištaręs žodį „skyrybos“.

Šią tradicinę praktiką Indijoje uždrausiantis įstatymas, kad įsigaliotų, dar turi būti patvirtintas prezidento Ramo Natho Kovindo. Prezidentas sveikino parlamentą pabaigus „archajišką, viduramžišką praktiką“ ir ištaisius „istorinę neteisybę“.

Momentines skyrybas dar prieš įstatymo svarstymą buvo pasmerkusios įvairios žmogaus teisių grupės ir feminizmo atstovai – musulmonų ir ne musulmonų feministai – ir vadino žmogaus teisių pažeidimu. Musulmonų bendruomenė skundėsi atvejais, kai vyrai su žmonomis išsiskiria žinute, elektroniniu laišku ar paskambinę telefonu, bet neprivalo tvarkyti skyrybų dokumentų.

Daugelis šalių, kuriose musulmonų grupės sudaro daugumas, tarp jų ir Indijos kaimynės Pakistanas ir Bangladešas, momentines skyrybas draudžia jau kurį laiką. Indijoje ši praktika buvo leidžiama todėl, kad šalies konstitucija numato galimybę skirtingoms religinėms grupėms paruošti savo įstatymus, susijusius su tokiais klausimais kaip santuoka, skyrybos, išlaikymas ir paveldėjimas.

Didelė dalis musulmonų politikų ir kai kurios opozicinės partijos pasmerkė naują įstatymą. Indijos nacionalinis kongresas, pagrindinė opozicijos partija, reikalavo, kad įstatymas būtų nusiųstas parlamento komitetui ir dar kartą persvarstytas ir patikrintas. Įstatymo kritikai sako, kad momentines skyrybas praktikuojantiems vyrams gresiantis trejų metų kalėjimo laikotarpis yra per didelė bausmė, esą kalėjimo laikotarpis nustatytas neteisingai – priimtas, siekiant nusitaikyti į musulmonų bendruomenes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.