Irako sukarintos pajėgos apkaltino JAV atakomis prieš bazes

Irako sukarinta organizacija „Hashed al Shaabi“, dominuojama šiitų, trečiadienį pareiškė laikanti Jungtines Valstijas atsakingomis už virtinę sprogimų jos stovyklose ir ginklų sandėliuose.

Irako sukarintos pajėgos apkaltino JAV atakomis prieš bazes.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irako sukarintos pajėgos apkaltino JAV atakomis prieš bazes.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 9:27 PM

Per pastarąjį mėnesį mįslingų sprogimų driokstelėjo keturiose „Hashed al Shaabi“ bazėse, bet šių incidentų niekas neprisiėmė atsakomybės, o žiniasklaidai prieiga prie tų objektų nebuvo suteikta.

Trečiadienį ši grupė pareiškė pati atlikusi tyrimą ir apkaltino JAV kariuomenę.

„Skelbiame, kad pirmasis ir paskutinysis subjektas, atsakingas už tai, kas nutiko, yra Amerikos pajėgos. Laikysime jas atsakingomis už viską, kad įvyks po šiandienos“, – perspėjo „Hashed al Shaabi“.

Sukarintų pajėgų pranešime sakoma, kad minėtas atakas vykdė „agentai arba jos buvo surengtos per specialiąsias operacijas, naudojant šiuolaikinius lėktuvus“, bet jokių kitų detalių nepateikiama.

Kovotojai tvirtina, kad jų tyrimas atskleidė, jog JAV pajėgos šiemet leido keturiems Izraelio bepiločiams lėktuvams įskristi į Irako oro erdvę ir „nusitaikyti į Irako karines vadavietes“. Vis dėlto „Hashed al Shaabi“ tiesiogiai neapkaltino Izraelio vykdžius kokias nors atakas.

Šios pajėgos, įkurtos 2014 metais, reaguojant į džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) žaibišką puolimą Irake, yra dominuojamos proiranietiškų šiitų grupių, daugeliu atvejų nusistačiusių prieš Jungtines Valstijas.

Virtinė incidentų „Hashed al Shaabi“ bazėse prasidėjo liepos viduryje. Vienas irakietis kovotojas ir du iraniečiai buvo sužeisti per apšaudymą iš „neatpažinto drono“ bazėje, esančioje Irako šiauriniame Amirli regione, sakoma irakiečių Jungtinio operacijų štabo pranešime.

Tuo metu Pentagonas neigė esąs kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

Irake veikianti JAV vadovaujama koalicija trečiadienį atsisakė komentuoti „Hashed al Shaabi“ kaltinimus ir patarė naujienų agentūrai AFP kreiptis į Bagdado vyriausybę.

Manoma, kad šiuo metu Irake yra apie 5,2 tūkst. JAV karių, apmokančių vietos pajėgas ir atliekančių karinių konsultantų vaidmenį

Anksčiau šią vasarą per virtinę raketų atakų buvo smogė kelioms bazėms, todėl buvo iškilę nuogąstavimų dėl galimos konfrontacijos tarp JAV ir Irano pajėgų Irako teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.