Prisipažinsiu – sudomino galimybė paskanauti japoniško maisto bei pati restorano istorija. Savininkas – japonas, o restorano meniu labiau orientuotas į maistą, kurį japonai valgo namie, o ne siūlo restoranuose. To man pakako, kad nebeieškočiau kitų galimų variantų.
Tad veiksmas – Kaunas, restoranas „Kamakura“. Žmonių nedaug, užimti vos keli staliukai. Tai suteikia man vilties, kad pavyks pakalbinti patį savininką. Smalsu, kokių velnių žmogus atsibeldė iš Japonijos į Lietuvą, iš kurios net patys lietuviai bėga.
Pradėjęs vartyti meniu, apie tai užsimenu padavėjai. Deja, japonas kažkur išėjęs. Bet nebūčiau Riebus katinas, jei savo klausimų nesuberčiau padavėjai. Gavau visus atsakymus, aišku, ne japonų kalba, bet mano smalsumas buvo patenkintas su kaupu.
Trumpai: žmogelį į Lietuvą atginė iki skausmo visiems pažįstamas jausmas – meilė. Tik jis gali mus priversti veltis į tokias avantiūras, rizikas... Suintrigavo ir tai, kad restorano idėja - kuo labiau perteikti tikrąją Japonijos naminio maisto kultūrą.
Tad paties japono gamintų ramenų – japoniškų makaronų – paragauti būtina. Užsisakau juos su kiaulienos sultiniu. Kad ir kaip kompanionas su padavėja bandė atkalbėti mane nuo dar vieno patiekalo, jiems tai nepavyko. Na, ir kas, kad didelė porcija – man reikia daugiau potyrių, kad galėčiau kažką perteikti jums. O ir pačiam smalsu. Neturėjau abejonių, kad jų žodžiuose yra tiesos, bet savo užsakymą papildžiau troškinta jautiena su daržovėmis.
Kol virtuvėje gamino mūsų patiekalus, žvalgiausi po salę. Nesuklysiu sakydamas, kad dalelę Japonijos perkelti į Kauną savininkui pavyko. Tiek interjeras, tiek muzika puikiai atspindi Japoniją.
Ant stalo padėtas sezamų malūnėlis taip pat buvo iš Japonijos, o kaip vėliau sužinojau – ir pačios sezamo sėklos. Jos ženkliai smulkesnės nei tos, kurias mes galime įsigyti Lietuvoje.
Kai buvo atneštos sriubos, tai tik patvirtino, kad porcijos iš tiesų didelės. Žvelgdamas į savo lėkštę, jau girdžiu replikas dėl vaizdelio lėkštėje. Bet tiems, kam iš tiesų įdomu, aš pasakysiu, kodėl toks vaizdelis, ir kaip tai nulemia patiekalo skonį.
Pradėkime nuo ramenų – makaronų, gaminamų pagal seną japonišką receptą, kurį mes tik po truputį bandome perprasti. Laikas, kai pavyks pagaminti taip, kaip juos gamina patys japonai, dar negreit ateis.
Toliau – sultinys. Sultiniui kaulai verdami porą parų, iš čia ir sodriai tamsi sriubos spalva. Kiek žinau, patys japonai to sultinio nevalgo, bet man jis buvo toks skanus, kad dalį jo aš suvalgiau.
Na, ir rudas kiaušinis. Jis lietuvaičiams tikrai nekelia apetito. Rudas jis nuo sojų padažo, kuriame jie verdami. O skonis bent man asmeniškai geras, kažkiek jaučiama soja.
Jei sąžiningai - rašyti daug lengviau, nei bandyti įveikti visą sriubą. Kadangi buvau užsisakęs dar vieną patiekalą, dalį sriubos teko palikti...
Iš pirmo žvilgsnio kiaulienos ir vištienos sriubas skyrė tik keli ingredientai (mėsa, kukurūzai...), bet tas įspūdis buvo klaidingas, kol neparagavau vištienos sriubos. Sriuba su vištiena turėjo kiek rūgštoką skonį, bet tai suteikė jai savotiško išskirtinumo.
Kelias minutes gavau atsipūsti, kol atnešė troškintą jautieną su daržovėmis. Per tą laiką rankomis kiek pastumdžiau pilvuką, talpiau suguldydamas makaronus ir paruošdamas vietą kitam patiekalui.
Džiaugiuosi, kad užsisakiau dar vieną patiekalą, nors jau buvau sotus ir suvalgęs sriubos. Mes įpratę prie riebių mėsos ir daržovių troškinių. Šis patiekalas – priešingybė. Jokių riebalų, tik sultys, kurios išsiskyrė apkepant mėsą. Jautiena supjaustyta tokiomis siauromis juostelėmis, kokiomis ją galėtų supjaustyti tik kantrus japonas. Daržovės ne iki galo sutroškusios – tai puikiai matosi ir nuotraukose. Toks gaminimo būdas būdingas japonų virtuvei – nesuvirti daržovių, o tik lengvai termiškai apdoroti.
Šalia patiektas ryžių indelis mėgstantiems sočiau, o man tilpo tik daržovės su mėsa. Sotus ir laimingas, bet lengvas ir neapkrautu skrandžiu.
Esu girdėjęs, kad japonai mėgsta sočiai pavalgyti. Bet pažvelgus į juos to nepasakysi – apkūnių ir riebių vienetai. Tai dėl to, kad gamindami maistą jie vengia riebalų.
Tad pasižymiu dar vieną vietelę savo rekomenduotinų lankytinų vietų sąraše.
Vertinimas:
Interjeras – 8,
Švara – 9,
Aptarnavimas – 9,
Maistas – 9.
Iš viso: 35 balas (vidurkis – 8,75).
Tad 5 nagučiai restoranui „Kamakura“.