3 sveikesni, bet labai gardūs silkės patiekalai tiks tiek šventėms, tiek kasdienai

Visi žinome švenčių klasika tapusią silkę pataluose. Gardu, tik ar sveikatai palanku? Juk silkės „patalai“ – ne tik daržovės, bet ir ne vienas sluoksnis riebaus majonezo.

 Kuo silkė naudinga organizmui?
 Kuo silkė naudinga organizmui?
 Kuo silkė naudinga organizmui?
 Kuo silkė naudinga organizmui?
Daugiau nuotraukų (2)

Kauno technologijos universitetas

Jul 2, 2021, 8:00 AM

Kuo silkė naudinga organizmui?

Dabar silke galime mėgautis į valias – šių mažų sidabrinės spalvos žuvelių gausu Norvegijos, Islandijos vandenyse, Šiaurės ir Baltijos jūrose. Nors taip buvo ne visada. Norvegijos silkių ištekliai praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose buvo itin smarkiai pergaudyti jų pavasarinio neršto metu, kai žuvys migruodavo į fiordus. Prireikė daugiau kaip 20 metų, kol ištekliai atsikūrė. Tas pats nutiko ir Šiaurės jūroje – čia silkių žvejyba kuriam laikui buvo apskritai uždrausta, mat silkių išteklių atsikūrimui prireikė viso dešimtmečio.

Silkių populiarumo paslaptis – itin turtinga sudėtis ir nebrangi kaina, tad silke jau nuo senų laikų galėjo mėgautis praktiškai visi.

Svarių priežasčių dažniau mėgautis silke tikrai netrūksta:

  • Silkėje yra daug Omega-3 riebiųjų rūgščių. Omega-3 riebiosios rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, padeda padidinti didelio tankio lipoproteinų kiekį (gerojo cholesterolio) ir sumažinti mažo tankio lipoproteinų kiekį (blogojo cholesterolio), o tai gali turėti teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažinimui. Omega-3 riebiųjų rūgščių sudėtyje esanti dokozaheksaeno rūgštis (DHA), svarbi smegenų veiklai: būtent ši riebioji rūgštis padeda smegenyse sudaryti jungtis tarp neuronų ir apskritai yra pagrindinis smegenų ir akių obuolių tinklainės struktūros komponentas.
  • Silkėje yra įvairių antioksidantų. Svarbiausi iš jų – vitaminas E ir selenas, padedantys apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Selenas taip pat svarbus norint palaikyti normalią nagų, odos ir plaukų būklę, imuninę sistemą, skydliaukės veiklą.
  • Silkėje yra daug vitamino D. Šis vitaminas padeda palaikyti normalią kalcio ir fosforo absorbciją bei normalią kalcio koncentraciją kraujyje. Svarbus vitaminas D ir imuninės sistemos veiklai, tad valgyti silkės turėtume dažniau, ypatingai žiemos metu, kuomet dėl saulės stokos organizme vitamino D kiekis itin sumažėja.
  • Silkėje yra daug baltymų. Jų tarpe ir nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurių negamina pats organizmas ir kurių negalime gauti su augaliniu maistu.
  • Silkėje yra vitamino B12. Šis vitaminas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą ir normalią nervų sistemos veiklą. Vitamino B trūkumą organizme gali išduoti nuovargis, mieguistumas, pablyškėjusi oda ar gleivinėje atsiradusios opeles. Esant vitamino B12 stygiui gali sulėtėti augimo ir vystymosi procesai, padidėti demencijos progresavimas. Todėl turint vitamino B12 deficitą patartina valgyti silkę – suvalgę vos 100 gramų silkės pilnai aprūpinsite organizmą reikiamu vitamino B12 kiekiu. Be to silkėje yra ir kitų B grupės vitaminų, turinčių įtakos energijos apykaitai.

Pagal sveikatai palankios mitybos rekomendacijas per savaitę patariama suvalgyti ne mažiau kaip 300–450 g žuvies ar jos produktų. Iš jų bent 200 g turėtų būti riebi žuvis, turinti daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių. Tad silkė bus tikrai puikus pasirinkimas, praturtinsiantis mitybą svarbiomis maistinėmis medžiagos, vitaminais ir mineralais.

Į ką atkreipti dėmesį perkant silkę?

Silkė labiausiai vertinama dėl joje esančiųjų riebiųjų Omega-3 rūgščių, tad kuo riebesnė silkė, tuo ji vertingesnė. Silkės riebumas didžiąja dalimi priklauso nuo metų laiko, kada ji buvo sugauta. Riebiausios išneršti dar nespėjusios silkės, įprastai gaudomos liepos ir rugpjūčio mėnesiais, taip pat nuo gruodžio iki pat balandžio.

Pirkdami silkę pirmiausia atkreipkite dėmesį į jos galvą: įvertinkite akis ir žiaunas. Silkės akių lešiukai turi būti skaidrūs, žiaunos – tamsiai raudonos ir elastingos. Jei silkės akys apsiblaususios, o žiaunos parudavusios – greičiausiai silkė ant prekystalio guli jau senokai. Atkreipkite dėmesį ir į silkės kvapą – jis neturėtų būti pernelyg aitrus. Geriausiai žuvies kvapą pajausite šiek tiek kilstelėję žiaunas.

Silkės kūnas turi būti tvirtas, oda – švari, pilvas neišsipūtęs. Spustelėjus silkę neturi likti įdubimų, elastinga kokybiškos silkės oda greitai atgauna pirminę formą. Lygiai tas pats galioja ir išdarinėtai silkės filė – paspaustas silkės minkštimas neturi subliukšti. Jei silkė neatitinka nors vieno iš nurodytų kriterijų, vertėtų pagalvoti apie jos kokybę.

Atkreipkite dėmesį ir į sūrimą, kuriame plūduriuoja silkės. Jis turi būti skaidrus, be aitraus, žuviai nebūdingo kvapo.

Kaip skaniai paruošti silkę?

Jei norite pajusti tikrąjį silkės skonį ir neužgožti jo riebiu majonezo sluoksniu, siūlome jums išbandyti 3 sveikesnius, bet labai gardžius silkės receptus. Puikiai tiks ir švenčių stalui, ir kasdieniam pasimėgavimui.

Naminė sūdyta silkė

Patiekalui reikės:

  • 2 silkių
  • 2 lauro lapų
  • 1 litro vandens
  • 3-4 valgomųjų šaukštų druskos
  • 1 valgomojo šaukšto cukraus
  • 1 valgomojo šaukšto kalendros sėklų
  • 8-10 žirnelių kvapniųjų pipirų
  • 5-6 žirnelių juodųjų pipirų
  • 3-5 gvazdikėlių žiedelių
  • Kmynų arba anyžių pagal skonį

Naminei sūdytai silkei galite naudoti tiek šviežią, tiek atšaldytą silkę. Prieskonių kiekiai nurodyti preliminariai, tad pasirinkite pagal savo skonį (galbūt kai kurių prieskonių apskritai nenorėsite naudoti). Taip pat atkreipkite dėmesį į sūdymo trukmę – jei nenorite, kad silkė būtų labai sūri, sūrime palaikykite trumpiau, nei nurodyta recepte. Pasūdytą silkę vėliau galėsite valgyti su pasirinktu garnyru ar dėti ją į salotas, gardinti silke sumuštinius.

Silkę gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Susiraskite indą, kuriame ketinate marinuoti žuvį (geriausia rinktis stiklinį, kuris nesugeria kvapų). Įpilkite į indą vieną litrą vandens, suberkite visus prieskonius – 3-4 valgomuosius šaukštus druskos, 1 valgomąjį šaukštą cukraus, 1 valgomąjį šaukštą kalendros sėklų, 8-10 žirnelių kvapniųjų pipirų, 5-6 žirnelius juodųjų pipirų, 3-5 gvazdikėlių žiedelius, 2 lauro lapus ir šiek tiek kmynų ar anyžių. Viską gerai išmaišykite. Jei norite, kad druska ir cukrus greičiau ištirptų, į indą pilkite karštą vandenį, tačiau prieš dėdami į jį žuvį turėsite palaukti, kol vanduo atvės.

Kai mišinį pasiruošite, įdėkite į jį silkes. Žuvis turėtų būti pilnai apsemta, kad pasisūdytų tolygiai. Palikite silkę sūdytis 4-5 valandoms kambario temperatūroje (pridengę indelį dangteliu, marle ar tiesiog popieriumi), o tuomet dar 2-3 valandas laikykite šaldytuve. Žuvis bus pakankamai sūri, tad ilgiau jos laikyti sūrime nepatartina.

Pasūdžius silkę išimkite ją iš indo, nupjaukite galvą, išvalykite vidurius ir supjaustykite gabaliukais. Skanaukite su gabalėliu pilnagrūdės duonos ir šviežiais svogūnų laiškais.

Silkės suktinukai (4 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 1 sūdytos silkės
  • 2 svogūnų
  • 1-2 morkų
  • 1 obuolio
  • Augalinio aliejaus kepimui

Marinatui reikės:

  • 200 ml vandens
  • 3 gvazdikėlių
  • 2 lauro lapų
  • 2 valgomųjų šaukštų acto 9%
  • 1 valgomojo šaukšto pipirų mišinio
  • 2 arbatinių šaukštelių cukraus
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • 1 arbatinio šaukštelio maltos kalendros

Silkės suktinukų receptą galite patobulinti pagal savo skonį, pavyzdžiui, vietoj morkų ir svogūnų naudoti marinuotus agurkėlius ar marinuotas paprikas.

Į puodą įpilkite 200 ml vandens ir sudėkite visus prieskonius: gvazdikėlius, pipirų grūdelius, lauro lapus, cinamoną, kalendrą, cukrų, įpilkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Kelias minutes marinatą pavirkite, o tuomet palikite atvėsti.

Kol marinatas verda, pusžiedžiais supjaustykite švariai nuplautą ir nuluptą svogūną. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite pirmiausia morkas, o tuomet svogūnus (atskirai, kad skoniai nesusimaišytų). Kol daržovės kepa, nulupkite obuolį ir supjaustykite jį plonomis juostelėmis.

Paruoškite silkės filė: galvą ir žiaunas pašalinkite, nuimkite silkės odelę, perpjaukite žuvį pusiau išilgai. Jeigu jums patogiau, pirkite jau paruoštą filė. Iš filė išpjaukite storąją dalį – iš kiekvienos puselės turi gautis du silkės gabaliukai, iš viso – keturi: du mažesni ir du didesni.

Šiek tiek svogūnų, morkų ir obuolių dėkite ties siauresniu silkės galiuku ir susukę užtvirtinkite mediniu pagaliuku. Stenkitės įdaro dėti ne per daug, kad pavyktų susukti. Paruoštus suktinukus sudėkite į gilesnį indelį ir užpilkite marinatu. Uždenkite dangteliu (ar folija) ir palikite šaldytuve pasimarinuoti 4-5 valandas. Jei patiekalui naudosite šaldytą silkę, marinuokite bent per naktį. Paruoštą silkę supjaustykite smulkesniais suktinukais ir skanaukite.

Silkė vyno padaže (2 porcijoms)

Patiekalui reikės:

  • 1 nestipriai pasūdytos silkės
  • 120 ml sauso balto vyno
  • 100 ml vandens
  • 3 valgomųjų šaukštų acto
  • 1 valgomojo šaukšto cukraus
  • 1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus
  • 5 juodųjų pipirų grūdelių
  • 3-4 kvapniųjų pipirų grūdelių
  • 2 gvazdikėlių
  • 1 lauro lapų
  • Šiek tiek aitriosios paprikos miltelių

Pirmiausia pasiruoškite marinatą: į puodą įpilkite 100 ml vandens ir 120 ml sauso baltojo vyno, 3 valgomuosius šaukštus acto, suberkite cukrų ir šiek tiek pasūdykite druska. Įdėkite gvazdikėlius, kvapniuosius ir juoduosius pipirus, lauro lapą. Marinatą užvirinkite ir iškart nuimkite nuo kaitros. Palikite atvėsti arba įdėkite puodą į dubenį su šaltu vandeniu – taip paspartinsite atvėsinimo procesą. Į atvėsusį marinatą įpilkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir gerai išmaišykite.

Pasiruoškite silkę: pašalinkite galvą ir žiaunas, išvalykite vidurius, nupjaukite uodegą ir odelę. Atskirkite silkę nuo keteros ir pašalinkite smulkius kauliukus. Supjaustykite silkės filė maždaug 2 centimetrų pločio griežinėliais.

Silkės gabaliukus sudėkite į stiklainiuką (imkite didesnį, kad silkė nesusispaustų), užpilkite paruoštu marinatu ir laikykite šaldytuve mažiausiai 6-8 valandas, o geriausiai – per naktį. Skanaukite su svogūnų žiedais ar šviežiais svogūnų laiškais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.