EUROLYGA 2023

Epidemijos atoslūgio sulaukę vokiečiai ir ispanai rodo pavyzdį: atnaujina sezoną

Lietuvos krepšinio lyga dar kovo viduryje pakėlė baltą vėliavą ir pranešė, kad 2019-2020 metų pirmenybės liks nepabaigtos. Kai kurių kitų Europos šalių krepšinio lygų vadovai buvo daug kantresni. Epidemijos atoslūgio sulaukę vokiečiai, ispanai ir izraeliečiai planuoja pratęsti nacionalinių lygų varžybas ir bandys išsiaiškinti čempionus krepšinio aikštėse.

Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiris-Real<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 6, 2020, 7:46 PM, atnaujinta Jun 6, 2020, 7:49 PM

Jau šeštadienį prasidės Vokietijos lygos baigiamasis turnyras, kuriame žais du lietuviai: Berlyno ALBA puolėjas Rokas Giedraitis ir su Frankfurto „Skyliners“ trumpalaikę sutartį sudaręs Gytis Masiulis. Ruoštis Ispanijos lygos baigiamajam turnyrui, kuris numatomas birželio mėnesio antroje pusėje, pradėjo „Bilbao“ puolėjas Arnoldas Kulboka.

Vokiečiai grįžta į aikštes

Pirmieji Europoje krepšinio pirmenybes atgaivina vokiečiai. Jau šeštadienį, birželio 6 dieną, Miunchene prasidės dešimties komandų turnyras, kuriame paaiškės 2020 metų Vokietijos čempionai.

Nors rudenį pirmosios bundeslygos sezoną pradėjo 17 komandų, kelios ekipos po tris mėnesius trukusios pertraukos nepanoro tęsti varžybų, todėl Vokietijos krepšinio bundeslygos (BBL) vadovybė nutarė sudaryti galimybę varžytis tik tiems, kurie buvo suinteresuoti grįžti į aikštę.

Dešimties komandų turnyras vyks birželio 6-28 dienomis. Visos rungtynės bus žaidžiamos Miuncheno „Audi Dome“ arenoje. Iš pradžių komandos rungtyniaus dviejose grupėse, paskui vyks atkrintamosios varžybos, į kurias pateks po keturias geriausias abiejų grupių ekipas.

A grupėje žais Miuncheno „Bayern“ (prieš pertrauką užėmė 1 vietą), Krailshaimo „Merlins“ (3), Oldenburgo EWE (5), „Göttingen“ (9) ir Ulmo „ratiopharm“ (10), B grupėje – Liudvigsburgo „Riesen“ (2), Berlyno ALBA (4), Fechtos „Rasta“ (6), Bambergo „Brose“ (7) ir Frankfurto „Skyliners“ (14).

Visuose trijuose atkrintamųjų varžybų etapuose (ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale) bus žaidžiama po dvejas rungtynes. Tad dvi silpniausios baigiamojo turnyro komandos sužais po ketverias rungtynes, o dvi finalininkės į aikštę eis po dešimt kartų.

Bundeslygos vadovai sprendimą pratęsti sezoną priėmė dar balandžio pabaigoje, o visi taškai ant „i“ buvo sudėti, kai gegužės 26 dieną Bavarijos vyriausybė leido surengti baigiamąjį turnyrą Miunchene.

„Bavarijos vyriausybė, leidusi surengti turnyrą, parodė, kad mumis pasitiki, – dėkojo „Bayern“ klubo direktorius Marko Pešičius. – Šias šešias savaites visi privalėsime elgtis labai protingai ir drausmingai. Neabejoju, kad galime tai padaryti“.

Stato tiltą į kitą sezoną

„Sezoną tęsiame ne vien dėl to, kad įvykdytumėm įsipareigojimus partneriams ir sumažintumėm finansinius nuostolius, – duodamas interviu „Berliner Morgenpost“ dienraščiui sakė BBL vykdantysis direktorius Stefanas Holzas. – Stengiamės žiūrėti į ateitį. Pastaraisiais metais daug investavome, lyga sparčiai vystėsi ir daugelis ekspertų žadėjo jai šviesią ateitį. Matome pavojų, kad per vasarą galime būti nublokšti atgal. Norime pastatyti tiltą į kitą sezoną“.

Planuojant ir rengiant baigiamąjį turnyrą bundeslygos vadovybė susidūrė su daugybe visiškai naujų iššūkių. S.Holzas nėra įsitikinęs, kad viskas vyks sklandžiai, bet neabejoja, kad jei ir kils nesklandumų, nebent tokių, kurių neįmanoma numatyti: „Padarėme viską, ką galėjome padaryti. Bet per šią epidemiją neįmanoma numatyti visko“.

Su visiškai naujais iššūkiais susidūrė ir pratęsti sezoną pasiryžę klubai. Daugeliui klubų nepavyko suburti visų krepšininkų, žaidusių iki priverstinės pertraukos, nes keletas amerikiečių nesibaigus epidemijai atsisakė grįžti į Europą. Dar keli krepšininkai pasinaudoję pertrauka pradėjo įsisenėjusių traumų gydymo kursą.

Dėl to labiausiai nukentėjo dviejų pastarųjų sezonų išsišokėlė „Rasta“, kuri baigiamajame turnyre žais be keturių amerikiečių. Tarp nusprendusių sezoną baigti anksčiau – buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Zabianas Dowdellas ir Kauno „Žalgirio“ naujokas Steve‘as Vasturia.

Susiklosčius ypatingoms aplinkybėms, bundeslygos vadovybė padarė vieną išimtį ir leido klubams papildomai registruoti po du naujus krepšininkus.

Lietuvis keliavo keltu

„Tai tiltas į ateitį, – BBL vadovo žodžiams pritarė ALBA klubo direktorius Marco Baldi. – Esame patenkinti, kad valdžia pritarė bundeslygos siūlymui. Gyvename didelių iššūkių laikotarpiu. Baigiamasis turnyras vyks be sirgalių, mes žaisime toli nuo namų. Vis dėlto tikimės, kad visi varžybų dalyviai nudžiugins žiūrovus ir 2020 metų Vokietijos čempione taps komanda, kuri bus labiausiai to verta“.

ALBA vadovams organizuoti krepšininkų sugrįžimą buvo kone sunkiausia. Berlyno komanda yra ypač daugiatautė, o prasidėjus epidemijai žaidėjai išsivažinėjo ir į JAV, ir į skirtingus Europos kampelius. Gegužės pabaigoje paskelbus treniruočių stovyklos pradžią, Luke‘as Sikma, Peytonas Siva ir Tyleris Cavanaugh vėl atskubėjo į Vokietijos sostinę iš JAV, Stefanas Peno – iš Serbijos, Marcusas Erikssonas – iš Švedijos, Martinas Hermannssonas – iš Islandijos, R.Giedraitis – iš Lietuvos. Lietuvio kelionė sulaukė padidinto dėmesio, nes jis iš Lietuvos į Vokietiją plaukė keltu.

Beje, T.Cavanaugh iš arti patyrė, koks pavojingas gali būti COVID-19. Koronavirusu užsikrėtė krepšininko dėdė, kuris balandžio mėnesį dvi savaites praleido intensyvios terapijos skyriuje.

Į Berlyną negrįžo tik amerikietis Masonas Makai, likęs namie „dėl asmeninių priežasčių“. Tiesa, ALBA ekipai šis praradimas net nėra praradimas, nes M.Makai dėl legionierių limito, ypač traumą išsigydžius S.Peno, beveik neturėjo galimybės patekti į dvyliktuką.

Žaisti norėjo ne visi

Bundeslygos vadovybė nevertė klubų žaisti „vasaros lygoje“. Balandžio pabaigoje BBL apklausė visus klubus ir išsiaiškino, kurie iš jų norėtų tęsti sezoną ir dalyvauti baigiamajame turnyre. Po apklausos ir buvo nuspręsta, kiek komandų rungtyniaus birželio mėnesį ir kokia bus varžybų sistema.

Dauguma klubų, atsisakiusių pratęsti sezoną, užėmė vietas turnyro lentelės apatinėje dalyje. Tačiau tarp nenorėjusių žaisti vasarą buvo ne vien autsaideriai – baigiamajame turnyre nedalyvaus iki epidemijos daugiau nei pusę rungtynių (11 iš 21) laimėjęs ir aštuntąją vietą užėmęs Viurcburgo „s.Oliver“.

„Įvertinome savo galimybes ir nusprendėme, kad tai būtų finansiškai pernelyg rizikinga, – sakė „s.Oliver“ direktorius Steffenas Liebleris. – Gerbiame kitų klubų sprendimą pratęsti sezoną. Iš sportinės pusės mums irgi būtų įdomu varžytis šiame turnyre, tačiau privalome būti atsargūs“.

„s.Oliver“ finansinė padėtis dar iki epidemijos buvo sudėtinga, o būgštavimus dėl šio klubo ateities sustiprino tai, kad jis atšaukė savo dublerių komandą iš Vokietijos trečiosios lygos.

Dėkojo „Žalgirio“ vadovams

Tarp dešimties baigiamojo turnyro dalyvių iki pertraukos žemiausią vietą užėmė „Skyliners“. Frankfurto komanda laimėjo tik 6 iš 21 rungtynių ir buvo 14-ojoje lentelės eilutėje.

Prieš tris mėnesius „Skyliners“ beveik neturėjo galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas, bet nauja turnyro sistema įžiebė naujas viltis. O klubo ambicijas patvirtino naujokų paieškos.

Frankfurto klubas bandė susitarti su Maskvos CSKA klube žaidžiančiu Johannesu Voigtmannu, o šiam Vokietijos rinktinės puolėjui atsisakius apsivilkti „Skyliners“ aprangą, pakvietė Kauno „Žalgiriui“ priklausantį Lietuvos rinktinės puolėją Gytį Masiulį, kuris šį sezoną buvo paskolintas Klaipėdos „Neptūnui“.

„G.Masiulio atvykimas parodo du dalykus: pirma – patvirtina mūsų klubo gerą reputaciją Europoje ir antra – rodo, kad Miunchene vyksiantis turnyras sulaukė didelio tarptautinio dėmesio, – sakė „Skyliners“ direktorius Gunnaras Wöbke. – Noriu padėkoti „Žalgirio“ vadovams, su kuriais pavyko greitai ir sklandžiai susitarti. Labai džiaugiamės, kad toks garsus klubas palaiko mūsų siekius“.

Ispanai irgi ruošiasi

Ispanijos krepšinio lygos vadovai priėmė tokį patį sprendimą, kaip vokiečiai. Gegužės pabaigoje ACB paskelbė, kad surengs baigiamąjį turnyrą, kuriame žais dvylika komandų. Šis turnyras numatomas birželio 17-30 dienomis Valensijoje.

Iki priverstinės pertraukos, kuri prasidėjo kovo viduryje, įvyko 23 turų rungtynės. ACB lygoje pirmavo „Barcelona“ (19 pergalių), Madrido „Real“ (18) ir „Zaragoza“ (16).

Baigiamojo turnyro pirmojoje dalyje komandos bus suskirstytos į dvi grupes pagal iki tol pasiektus rezultatus. A grupėje žais „Barcelona“ (po 23 turų užėmė 1 vietą), Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (4), „Bilbao“ (5), Vitorijos „Baskonia“ (8), Malagos „Unicaja“ (9) ir Badalonos „Joventut“ (12), B grupėje – „Real“ (2), „Zaragoza“ (3), „Andorra“ (6), „Valencia“ (7), Burgoso „San Pablo“ (10) ir Las Palmaso „Gran Canaria“ (11).

Po dvi stipriausias grupių komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalio nugalėtojai susitiks finale. Iš viso per dvi savaites bus sužaistos 33 rungtynės (po 15 – abiejose grupėse, 3 – pusfinalyje ir finale).

Labai nepasisekė „Manresa“ ir Kompostelos Santjago „Obradoiro“ komandoms. Jos per 23 turus surinko tiek pat taškų, kiek „Joventut“, bet liko žemesnėse vietose dėl papildomų rodiklių.

Taip pat buvo nuspręsta, kad susiklosčius ypatingoms aplinkybėms, į žemesnę lygą neiškris nė viena komanda. Šis sprendimas išgelbėjo dviejose paskutinėse lentelės eilutėse įstrigusius ir prieš epidemiją viena koja antrojoje lygoje buvusius Madrido „Estudiantes“ bei „Fuenlabrada“ klubus.

Į Europą grįžo ne visi

„Visada gyniau nuomonę, kad ACB lygai yra gyvybiškai svarbu pabaigti sezoną. Tai parodys kryptį visam Ispanijos krepšiniui“, – lygos vadovų sprendimu džiaugėsi „Andorra“ klubo sporto direktorius Francescas Solana.

Andora buvo viena pagrindinių pretendenčių tapti baigiamojo turnyro šeimininke, tačiau ją nurungė Valensija. Iš viso surengti stipriausių Ispanijos komandų turnyrą pretendavo net dešimt miestų, tarp kurių buvo ir neturintys ACB lygos komandų. Lygos vadovų sprendimą pasirinkti Valensiją nulėmė geresnės sanitarijos sąlygos, galimybė saugiai apgyvendinti visus varžybų dalyvius ir suteikti krepšininkams treniruočių sales.

Valensija yra trečias pagal dydį Ispanijos metropolis, bet per epidemiją nukentėjo daug mažiau nei didžiausi šalies miestai Madridas ir Barselona.

Kai kurios komandos į Valensiją atvyks susilpnėjusios, nes keli amerikiečiai atsisakė grįžti į Europą. Daugiausiai triukšmo pastarosiomis savaitėmis sukėlė buvęs „Barcelona“ gynėjas Malcolmas Delaney, kuris aštriai kritikavo net ir svarstymus pratęsti ACB lygos bei Eurolygos sezoną.

Labiausiai praretėjo Saragosos komanda, kuriai priklauso dėl traumos visą sezoną praleidžiantis Renaldas Seibutis. Du „Zaragoza“ amerikiečiai D.J. Seeley (buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas) ir Jasonas Thompsonas atsisakė grįžti į Europą, o veteranas Franas Vazquezas paskelbė baigiąs profesionalo karjerą.

„Zaragoza“ kilo problemų ir dėl traumų, tad šis klubas, kuriame ir iki tol nemažai žaidė trys 19-mečiai vaikinai, prieš atnaujinant sezoną pasitelkė dar tris dublerių komandos žaidėjus.

Krepšinis bus kitoks

Šį sezoną ACB lygoje žaidė penki lietuviai (neskaičiuojant R.Seibučio). Tačiau baigiamajame turnyre rungtyniaus tik vienas Lietuvos krepšininkas – Arnoldas Kulboka iš „Bilbao“ (jis iki pertraukos pelnydavo 8,5 taško ir buvo rezultatyviausias tarp lietuvių).

„Bilbao“, priešingai nei „Zaragoza“, esminių nuostolių nepatyrė. Tiesa, į Bilbao negrįžo amerikietis Tyleris Hawsas, bet jis iki epidemijos žaidė labai trumpai ir nebuvo tapęs nepakeičiama komandos dalimi.

Bilbao krepšininkams gegužės pabaigoje vėl susibūrus į treniruočių stovyklą, treneris Alexas Mumbru pastebėjo, kad didžiausia bėda yra tai, kad žaidėjų kojos veikia ne taip, kaip galva. „Galva veikia taip, kaip veikė viso sezono metu. Tačiau kūnas po pertraukos nėra tinkamai paruoštas, todėl žaidėjams sudėtinga atlikti tai, ką jie sumanė. Reikia prisitaikyti ir nesikrimsti dėl klaidų, kurios bus neišvengiamos“, – sakė A.Mumbru.

Duodamas interviu „El Correo“ dienraščiui, „Bilbao“ treneris atkreipė dėmesį ir į kitus baigiamojo turnyro ypatumus. Kadangi bus žaidžiama be žiūrovų, varžovai gerai girdės krepšininkų pokalbius ir trenerių nurodymus, todėl komandoms reikės sukurti ženklų sistemą, kad neatskleistų savo sumanymų.

„Sunku bus visiems. Mes stengsimės gaudyti kiekvieną varžovų žodį ir patys mažiau kalbėti, – žadėjo A.Mumbru. – Krepšinis bus kitoks ir mums reikės prie daug ko prisitaikyti. Lengviau bus teisėjams, kurie nejaus tribūnų spaudimo“.

Izraeliečių sprendimas

Birželio 20 dieną į aikštes turėtų grįžti Izraelio lygos krepšininkai. Izraeliečiai pasirinko visai kitokį sprendimą nei vokiečiai ar ispanai. Izraelio pirmenybių poepideminė dalis turėtų trukti net šešias savaites, o čempionai turėtų paaiškėti liepos 30 dieną.

Iki kovo 10 dienos Izraelio lygos komandos sužaidė beveik du trečdalius reguliariojo sezono – 21 iš 33 turų. Gegužės 8 dieną buvo oficialiai paskelbta, kad atnaujintas turnyras bus truputį sutrumpintas. Po 22-ojo turo komandos nežais trečiojo rato, bet bus paskirstytos į dvi grupes, kuriose varžysis dėl 1-4 (dviem ratais) ir 5-12 vietų (vienu ratu). Paskui vyks ketvirtfinalio serijos ir finalo ketvertas, kurį priims reguliariajame sezone pirmąją vietą užimsiantis klubas.

Jei iki to laiko bus gautas leidimas žaisti su žiūrovais, finalo ketvertas bus rengiamas 10 tūkstančių ar daugiau vietų turinčioje arenoje (tokių arenų Izraelyje yra dvi – Tel Avive ir Jeruzalėje).

„Diskusijų maratonas buvo ilgas ir emocingas. Tačiau tūkstančiai sirgalių nekantriai laukė mūsų sprendimo, o dabar mes nekantriai lauksime starto švilpuko ir aikštėse užvirsiančių emocijų“, – Izraelio vyriausybei uždegus žalią šviesą, kalbėjo tuometinė šalies Kultūros ir sporto ministrė Miri Regev.

Vis dėlto kai kurie klubai laukė kitokio sprendimo. Tęsti pirmenybes norėjo anaiptol ne visi. Tačiau lygos vadovybė pagrasino didelėmis baudomis ir privertė žaisti visas dvylika komandų.

Viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių keli klubai nenorėjo atnaujinti pirmenybių, buvo problemos susigrąžinant namo išvykusius krepšininkus. Šios savaitės duomenimis į Izraelį grįžo tik 21 iš 58 užsieniečių, kurie buvo klubų paraiškose kovo mėnesio pradžioje.

Grįžti į Izraelio komandas pakviesti amerikiečiai spyriojosi ir dėl privalomo dviejų savaičių karantino (Izraelio vyriausybė nesutiko padaryti išimties krepšininkams), ir dėl privalomos izoliacijos likusios pirmenybių dalies metu, ir dėl to, kad pagal Izraelio lygos sveikatos protokolą klubai neprivalo tikrinti žaidėjų dėl koronaviruso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.