Vienas aukščiausių Europoje mirtingumo lygis, sparčiu tempu augantis
nutukusių vaikų skaičius, besaikis druskos vartojimas, ant stalo -
menkos mitybinės vertės produktai.
Šias problemas ir būdus joms spręsti maisto saugos specialistai, medikai
ir mokslininkai vakar aptarė Vilniuje vykusioje tarptautinėje
konferencijoje „Nuo saugaus maisto sveikos mitybos link“.
Ji buvo skirta 10 metų Europos maisto saugos tarnybos ir bendrojo maisto
saugos įstatymo jubiliejui paminėti.
Pasirinkimą lemia pinigai
„Lietuvoje sukurta veiksminga maisto saugos užtikrinimo sistema, o tai
reiškia, kad vartotojai turi galimybę valgyti aukštus standartus
atitinkantį maistą.
Tačiau vien saugaus maisto nepakanka visuomenės gerovei ir sveikatai
užtikrinti“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT)
direktorius Jonas Milius.
Aukštos kokybės produktus, ūkininkų užaugintas daržoves ir vaisius mūsų
šalyje linkę rinktis vos 21 proc. gyventojų, tuo tarpu net 95 proc.
žmonių pasirinkimą lemia kaina.
„Prekybos centruose pilna prastos kokybės maisto. Kodėl mes perkame
tai, kas neperkama kitose šalyse? Juolab turime galimybių ir
parduotuvėse, ir ūkininkų turgeliuose įsigyti sveikų produktų“, -
kalbėjo J. Milius.
Specialistai suskaičiavo, kad įsigyti sveikų produktų galima ir
neišleidžiant daugiau nei renkantis nesveikus. Kaip planuoti biudžetą
ir kokius produktus rinktis VMVT darbuotojai pataria ir mokykloms maistą
ruošiančioms įmonėms.
Reikia pradėti nuo vaikų
Itin nerimauti verčia tai, kad Lietuvos vaikai mažai vartoja pieno ir
vaisių bei daržovių.
Nuo 2004-ųjų, kaip ir visoje ES, mūsų šalies vaikų darželiuose ir
mokyklose vaikams nemokamai dalijami pieno produktai, o nuo 2009-ųjų -
ir vaisiai.
Šalies mokyklos ir darželiai iš pradžių vangiai priėmė šias naujoves,
pastaraisiais metais nemokamas pienas ir vaisiai pasiekia vis daugiau
vaikų.
Tačiau, tyrimų duomenimis, valgantys vaisius kasdien nurodė tik 42,7
proc. Vaisių programoje dalyvaujančių vaikų, nors daugelis jų ir
supranta, kad tai svarbu. Tuo tarpu valgo saldumynus ir geria saldžius
gazuotus gėrimus net trečdalis mažamečių.
VMVT specialistai nuolat bendrauja su vaikų ugdymo įstaigų pedagogais,
virėjais, ruošiančiais maistą vaikams, visuomenės sveikatos specialistai
rengia mokymus mokyklų darbuotojams.
„Kelias į sveiką mitybą - ilgas. Pradėjome jį nuo mažiausiųjų - vaikų
darželių, mokyklų.
Taip siekiame, kad nuo mažumės jie sveikai maitintųsi, o drauge ir savo
tėvus pamokytų“, - apie užsibrėžtą tikslą kalbėjo VMVT direktorius
J. Milius.
Jis sakė, kad nors ir gera sveikos mitybos padėtimi kol kas negalime
pasidžiaugti, lietuviai vis dažniau domisi sveika gyvensena, ieško apie
tai informacijos.
„Mūsų tarnybos interneto puslapis tampa vis populiaresnis. Jį skaito
vis daugiau žmonių - jie domisi, ką uždarėme, kokius produktus
sulaikėme pakeliui į parduotuves. Daug kalbame apie ekologišką maistą“,
- sakė J. Milius.
Amžiaus rykštė - antsvoris
Medikų duomenimis, apie 70 proc. lėtinių ligų mūsų šalyje sukelia
neracionali mityba, nejudrus gyvenimas ir žalingi įpročiai - rūkymas ir
alkoholio vartojimas.
Lietuvoje vienas žmogus, vyresnis nei 15 metų, vidutiniškai suvartoja
12,5 litro alkoholio, ES vidurkis siekia 10,8 litro. Lietuva perkopia
ES vidurkį ir rūkalių skaičiumi.
Visos ES rykšte vadinama ir antsvorio bei nutukimo problema. Lietuvoje
antsvoris kamuoja 60 proc. vyrų ir 50 proc. moterų, 19 proc. vyrų ir 20
proc. moterų kenčia nuo nutukimo. Ši bėda kamuoja ir per 20 proc. vaikų.
„Tai globali problema. Ypač sparčiai daugėja nutukusių vyresnių žmonių
ir antsvorio turinčių vaikų.
Vienas būdų kovoti su šia XXI amžiaus rykšte - maisto produktų
gamintojų, restoranų ir kavinių savininkų ir, žinoma, vartotojų
švietimas, sveikos mitybos ir įpročių bei kultūros formavimas nuo
mažumės“, - įsitikinęs J. Milius.
Neteisingi mitybos įpročiai, nesveikas gyvenimo būdas ir nutukimas lemia
ir dideles išlaidas. Pasaulio sveikatos organizacijos su nutukimu
susijusios sveikatos išlaidos Europos regione siekia beveik 6 procentus.
Valgo per daug druskos
Mitybos specialistai nurodo dar vieną problemą - lietuviai pernelyg
daug suvartoja druskos.
Rekomenduojama dienos norma - ne daugiau nei 5 gramai druskos. Tačiau
nesusimąstydami, kad jos yra jau paruoštuose produktuose, lietuviai
kasdien suvartoja vidutiniškai 8,75 gramo druskos.
„Druskos vartojimo mažinimas - lėtas procesas. Reikia, kad vartotojai
priprastų prie naujo skonio“, - kokie iššūkiai dar laukia, sakė
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos
skyriaus vedėja Ilona Drulytė.
Sovietmetis pakeitė įpročius
Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, kad pasikeistų mitybos
įpročiai, turi praeiti dešimtmečiai. Šiandienę lietuvių mitybos
tradiciją suformavo sovietmetis.
„Tuometis nepriteklius šeimininkes skatino ruošti daug ir sočiai.
Lietuviai visuomet mėgo pavalgyti gausiai, juos traukė įdomesni
patiekalai. O per tuos 50 metų dalį tradicinių lietuvių produktų -
kruopų, daržovių - pakeitė didelis riebalų kiekis, riebūs padažai,
kurie iki tol nebuvo lietuvių mėgstami.
Tačiau šiandien jau galiu pasidžiaugti, kad dėmesys sveikam maistui
auga. Vadinasi, darbas ne veltui. Tiesa, to rezultatus galėsime
vertinti po keliasdešimties metų“, - kalbėjo E. Gavelienė.