Naujos ES sankcijos išprovokavo naują Baltarusijos euroobligacijų išpardavimo bangą

Naujos Europos Sąjungos (ES) sankcijos tam tikriems Baltarusijos piliečiams ir įmonėms pirmadienį išprovokavo naują Baltarusijos euroobligacijų išpardavimo bangą, pažymi rinkos ekspertai.

Naujos ES sankcijos išprovokavo naują Baltarusijos euroobligacijų išpardavimo bangą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Naujos ES sankcijos išprovokavo naują Baltarusijos euroobligacijų išpardavimo bangą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2021, 8:03 PM

„Frankfurto vertybinių popierių biržos duomenimis, 2031 metais išperkamų Baltarusijos euroobligacijų kaina per šią dieną krito daugiau kaip 6,7 procentinio punkto iki 85 proc. nominalo, o šis lygis šios emisijos atveju yra žemiausias“, – pareiškė Baltarusijos tyrimų grupės „BusinessForecast.by“ analitikas Aliaksandras Muha.

Gegužės 26 dieną 2031 metais išperkamų Baltarusijos euroobligacijų kaina buvo smukusi iki 90,7 proc. nominalo ir tai lėmė incidentas, kai Minsko režimas privertė nutūpti „Ryanair“ orlaivį ir suėmė tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių.

Eksperto nuomone, „atsižvelgiant į numatomą sankcijų taikymą tam tikriems sektoriams, šis Baltarusijos euroobligacijų kainos kritimas – dar ne riba“.

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė asmenų ir subjektų, kuriems bus taikomos naujos prieš Minsko režimą nukreiptos sankcijos, sąrašą, į kurį įtraukti septyni pareigūnai, įskaitant gynybos ir susisiekimo ministrus, taip pat autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos sūnų ir marčią.

Anksčiau pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai pritarė, kad dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje būtų įvestos papildomos sankcijos 78 asmenims ir aštuoniems juridiniams subjektais. Jiems bus taikomas draudimas išduoti ES vizas, o Bendrijos jurisdikcijoje esantis jų turtas bus įšaldytas.

Liuksemburge susitikę ES užsienio reikalų ministrai ministrai taip pat parėmė plačias priemones, nukreiptas prieš svarbius A. Lukašenkos režimo pajamų šaltinius – kalio trąšų eksportą, tabako pramonę, naftos ir jos produktų eksportą bei finansų sektorių.

Pasak pareigūnų, šios priemonės, įskaitant draudimą parduoti Baltarusijai stebėjimo įrangos ir ginklų embargo sugriežtinimą, artimiausiomis dienomis turėtų būti oficialiai patvirtintos 27 šalių Bendrijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.