Kinijoje namuose ir gamyklose netikėtai dingsta elektra – įspėja, kad tai netruks pasieks ir kitas šalis

Kinijoje gilėja energetinė krizė, dėl kurios kai kurios gamyklos priverstos stabdyti darbą. Dabar elektros jau trūksta miestams – kur kurių regionų gyventojai socialiniuose tinkluose rašo, kad jų namus nustojo šildyti, o gatvėse nebeveikia šviesoforai.

Kai kuriose Kinijos provincijų, tarp jų – ir pramonės centruose, įvestas elektros vartojimo ribojimas.<br>alexeva8/Pixabay.com nuotr.
Kai kuriose Kinijos provincijų, tarp jų – ir pramonės centruose, įvestas elektros vartojimo ribojimas.<br>alexeva8/Pixabay.com nuotr.
Pekinas tiksi sumažinti šiltnamio dujų išmetimus.<br>Lora123/Pixabay.com nuotr.
Pekinas tiksi sumažinti šiltnamio dujų išmetimus.<br>Lora123/Pixabay.com nuotr.
Pekinas tiksi sumažinti šiltnamio dujų išmetimus.<br>PublicDomainPictures/Pixabay.com nuotr.
Pekinas tiksi sumažinti šiltnamio dujų išmetimus.<br>PublicDomainPictures/Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-29 18:40, atnaujinta 2021-09-29 18:41

Elektros stinga Liaoningo, Dzilino ir Heilongdziango provincijose. Liaoningo administracija bando su anglies deficitu dorotis pirkdama ją Šiaurės Kinijoje, Vidinėje Mongolijoje.

Kai kuriuose miestuose gyventojų piko valandomis prašoma nesinaudoti vandens šildytuvais ir mikrobangų krosnelėmis. Anksčiau nei įprasta darbą baigia prekybos centrai, rašo bbc.com.

Kinijos žiniasklaidoje plinta vaizdas, kuriame matyti neapšviestu keliu Šenjange važiuojantis automobilis.

Dešimtyje kitų Kinijos provincijų, tarp jų – ir pramonės centruose, įvestas elektros vartojimo ribojimas.

Liaoninge atsijungus vėdinimo sistemoms gamyklos ceche į ligoninę dėl apsinuodijimo anglies dioksidu buvo paguldyti 23 darbininkai. Žiniasklaida praneša apie gyventojus, kurie apsinuodijo mėgindami šildytis būstus dujinėmis plytelėmis.

Elektros tiekimo sutrikimai gali paliesti 100 mln. žmonių – tiek jų gyvena minėtose trijose provincijose.

Teigiama, kad to priežastis – anglies deficitas ir naujos anglies dioksido kvotos.

Dėl nutrūkstančio elektros tiekimo praėjusią savaitę darbą buvo pristabdžiusios daugelis gamyklų, taip pat ir tos, kurios gamina detales „Tesla“ ir „Apple“ kompanijoms. Sekmadienio vakarą viena iš komponentų „Apple“ tiekėjų, kompanija „Unimicron Technology Corp“, pranešė, kad dėl elektros vartojimo ribojimų trijose gamyklose penkioms dienoms – nuo rugsėjo 26 d. iki 30 d. – stabdo darbus.

Problemos su elektros tiekimu Kinijoje prasidėjo dar vasarą. Liepą valdžia ėmėsi planinių elektros išjungimų Pekine ir Siane. Tąsyk naujienų agentūra „Bloomberg“, cituodama Kinijos elektros tinklų korporaciją, skelbė, kad elektros tiekimo sutrikimai galimi 11-oje provincijų šalies Rytuose ir centrinėje dalyje. Čia rekordiškai išaugęs elektros vartojimas vasarą aiškintas karščiais.

Dabar, artinantis žiemai, Kinijos šiaurėje ima šalti. Šalies energetikos ministerija nurodė anglies ir dujų tiekėjams ruoštis vartojimo augimui.

Antradienį investicinis bankas „Goldman Sachs“ Kinijos ekonomikos augimo prognozę sumažino iki 7,2 proc., kai anksčiau tikėjosi 8,2 proc. Kiek anksčiau savo lūkesčius apkarpė ir „Morgan Stanley“, „China International Capital Corporation“ bei japonų finansų milžinė „Nomura“.

„Goldman Sachs“ vertinimu, elektros tiekimo sutrikimai palies 44 proc. pramonės. Dar vienas faktorius, kuris lėtins Kinijos ekonomikos augimą, bankininkų manymu, bus didžiulės statybinės kompanijos „Evergrande“ krizė, dėl kurios ši milžinė nesugeba sumokėti skolų.

Viena Liaoninge veikianti energetikos kompanija socialiniuose tinkluose pranešė, kad elektros tiekimo pertrūkiai tęsis visą žiemą, o netikėtas elektros dingimas taps norma. Netrukus šis įrašas buvo ištrintas, tačiau, kaip pranešė naujienų agentūra „Reuters“, panaši informacija netrukus ėmė sklisti per oficialų televizijos kanalą.

Liepos 16 d. Kinijoje pradėjo veikti nauja anglies dvideginio kvotų sistema. Sekdamas ja Pekinas tiksi sumažinti šiltnamio dujų išmetimus, o iki 2060 m. Kinija apskritai turėtų tapti neutralia anglies dvideginio išmetimo požiūriu.

Bet dabar centras kritikuoja regionų valdžią, kad ši nevykdo tikslų mažinti anglies dvideginio išmetimus – Pekinas spaudžia vietos valdininkus, kad elektros vartojimas regionuose nedidėtų.

BBC verslo korespondentas Aleksejus Kalmykovas teigia, kad energetikos krizės Kinijoje priežastys tik iš dalies lokalios: giedro dangaus virš Pekino lūkestis iki prasidės žiemos olimpiada, dėl diplomatinio konflikto vykstantis australų žaliavų boikotas. Visa kita taip, kaip ir kitur likusiame pasaulyje: staigus gamybos ir paklausos atsigavimas po lokdaunų, rekordinės gamtinių dujų kainos ir siekis pereiti nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių išteklių.

Tad visai netrukus, A.Kalmykovo manymu, energetinė krizė atsiris ir iki kitų valstybių. Brazilijoje dėl sausros mažiau elektros pagamina hidroelektrinės, JAV ir Rusija pildo savo saugyklas ir nesutinka padidinti eksporto. Europoje pasitaikė menkai vėjuota ir karšta vasara, o dujų atsargos požeminėse dujų saugyklose rekordiškai žemos.

Visa ši dėlionė sukrito dar iki to, kol į Šiaurės pusrutulį ateis žiema ir prasidės šildymo sezonas.

„Tad bent kol kas pasaulyje susiklostė idealios sąlygos tam, kad artimiausiais mėnesiais dujos ir šviesa, o įkandin – maistas, medžiagos, kitos prekės bei transportas ir toliau brangtų, verslai strigtų, ekonomika lėtėtų, o žmonės – skurstų“, – svarstė BBC korespondentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?