Būsimieji apsaugos darbuotojai nuo vaikystės svajojo padėti žmonėms

Saugumas visais laikais buvo ir tebėra viena svarbiausių sąlygų žmogaus gyvenime. Neretai, galvodami apie saugios aplinkos užtikrinimą, mes kalbame apie tam tikrų tarnybų darbą – policiją, priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ar greitąją medicinos pagalbą. Tačiau itin dažnai už kasdieninį saugumą turėtume būti dėkingi apsaugos tarnybų darbuotojams, kurie pasirūpina mūsų saugumu tiek parduotuvėse, tiek viešųjų renginių metu, kurie saugo mūsų turtą bei pirmieji užkerta kelią nusikalstamai veikai.

Lrytas koliažas.
Lrytas koliažas.
Profesijos mokytojas Gražvydas Jakovlevas.
Profesijos mokytojas Gražvydas Jakovlevas.
Apsaugos darbuotoja, pameistrė Justė Juonytė.
Apsaugos darbuotoja, pameistrė Justė Juonytė.
Apsaugos darbuotojų vadovas, pameistrys Vygantas Venclova.
Apsaugos darbuotojų vadovas, pameistrys Vygantas Venclova.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Apsaugos darbuotoja, pameistrė Justė Juonytė.
Apsaugos darbuotoja, pameistrė Justė Juonytė.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-03-24 13:16, atnaujinta 2023-04-14 09:29

Būtent šiuo keliu pasirinko eiti ir televizijos laidos „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ herojai Vygantas Venclova ir Justė Juonytė, kurie nuo pat vaikystės svajojo padėti žmonėms. Draugai nusprendė studijuoti Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre. Vygantas pasirinko apsaugos vadovo, o Justė apsaugos darbuotojo studijas.

„Didžiausia svajonė buvo tapti policininku, padėti žmonėms ir dirbti ne monotonišką darbą“, – sako Vygantas, o Justė priduria, kad visada svajojo savo darbą sieti su sportu bei fiziniu pajėgumu.

„Apsaugos darbuotojų mokymosi programa susideda iš tam tikrų aspektų. Čia mokomasi specialiųjų priemonių panaudojimo, asmens bei objektų apsaugos, renginių apsaugos, supažindinama su šaunamojo ginklo valdymu, pirmosios pagalbos suteikimu. Mokomės ir bendrųjų dalykų, tokių kaip civilinė sauga, darbuotojų sauga, kad darbuotojai susipažintų su būsimos profesijos niuansais. Susipažįstame ir su elektroninės saugos priemonėmis: signalizacijomis, įvairiomis stebėjimo kameromis“, – profesijos subtilybėmis dalijosi profesijos mokytojas Gražvydas Jakovlevas.

Studijuoti šias profesijas gali kiekvienas norintis, tačiau būsimi mokiniai turėtų atitikti kelis labai svarbius reikalavimus. Visų pirma mokiniui turi būti ne mažiau kaip 18 metų, nes mokykloje jam teks susidurti su ginklu. Antra – asmuo turi atitikti sveikatai keliamus reikalavimus. Trečia – turėti nepriekaištingą reputaciją. Tačiau, norint tapti apsaugos vadovu ar apsaugos darbuotoju, neužtenka tik geros reputacijos, ryžto ar noro dirbti, vienu pagrindinių reikalavimų tampa ir informacinių technologijų išmanymas, nes besikeičianti aplinka įtakoja ir apsaugos darbuotojų darbo pobūdį.

„Mes savo darbe naudojame tiek apsaugos darbuotojų kontrolės programėles, tiek ekipažo automatinio valdymo priskyrimo programas. Su šiomis programomis turėtų dirbti žmonės, kurie turi atitinkamą išsilavinimą. Mes investuojame tiek į darbuotojų pasiruošimą IT srityje, tiek į pačias IT technologijas“, – pasakoja Gražvydas Jakovlevas ir priduria, kad apsaugos darbuotojų darbe svarbiausias ne fizinis, o psichologinis pasirengimas, gebėjimas dirbti aukšto streso aplinkoje ir priimti sprendimus, nes jų laukia darbas su skirtingo amžiaus žmonių grupėmis.

Apsaugos darbuotojas ir jo vadovas, pasak Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokytojo, meistro Vytauto Roko, turi gebėti užtikrinti objektų, renginių ir fizinių asmenų apsaugą, tad pamokų metu mokiniai greta teorinių dalykų yra mokomi ir praktinių įgūdžių lavinimo. Apsaugos vadovo ir apsaugos darbuotojo profesijas Vygantas ir Justė pasirinko studijuoti sparčiai populiarėjančia pameistrystės mokymo forma. Pameistrystė yra neįkainojama galimybė mokytis ir tuo pačiu metu dirbti. Šios mokymo formos nauda yra neabejotina tiek studentui, tiek ir darbdaviui.

Mūsų herojai tapo pameistriais ir šiuo metu mokosi ir dirba Ekskomisarų biure Kauno regione, kur jiems yra sudarytos visos sąlygos ne tik mokytis iš profesionalų, bet ir kilti karjeros laiptais. Šiandien, kuomet mūsų aplinkoje kyla vis daugiau neramumų, tiek apsaugos vadovo, tiek apsaugos darbuotojo profesijos įgauna vis didesnį populiarumą ir paklausą, jas studijuoti renkasi vis daugiau jaunų studentų.

Nors Vyganto ir Justės vaikystės svajonė padėti žmonėms išsipildys vos už mėnesio, tačiau nei vienas neketina sustoti. Abu sako, kad tęs mokslus ir toliau. Kokie jų planai žiūrėkite laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ šeštadienį 17 val. tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.