Prie apelsinais kvepiančios eglutės – svajonės apie keliones

Kalėdų laukimas: apelsinais papuošta eglutė, rūpesčiai dėl dovanėlių ir svajonės apie Naująją Zelandiją. Šiemet Audronė Tutlienė Kalėdų laukia šventiškai nusiteikusi. Paskutinieji trylika metų tikrai neprimena 2002-ųjų pabaigos, kai kankino nežinia, kai Audronė gyveno dializės procedūrų ir transplantacijos laukimu. „Bijojau dializių, nes nenorėjau atsisakyti darbo, nenorėjau net galvoti apie visa tai. Ir atrodė, kad jei negalvosiu, nieko ir nenutiks“, – dabar su šypsena kalba pašnekovė.

Prie apelsinais kvepiančios eglutės.<br>Ugnės Šakūnienės nuotr.
Prie apelsinais kvepiančios eglutės.<br>Ugnės Šakūnienės nuotr.
Audronė mėgsta keliauti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Audronė mėgsta keliauti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Gyvastyje“ miela ir širdžiai, ir sielai.<br>„Gyvasties“ archyvo nuotr.
„Gyvastyje“ miela ir širdžiai, ir sielai.<br>„Gyvasties“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ugnė Šakūnienė

Dec 27, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Apr 11, 2018, 9:43 AM

Varginančias procedūras nutraukė lemtingas skambutis

Kai sveikatos būklė buvo tokia, kad be kraujo valymo Audronė jau negalėjo gyventi, jai buvo pasiūlyta atlikti peritoninę dializę, kuri atliekama ne dializės centre. Pats žmogus gali ją atlikti namuose, savarankiškai. „Ir ne tik namuose – darbe taip pat per pietų pertrauką pasidarydavau, nes ją reikėdavo daryti keturis kartus per dieną“, – pasakoja moteris. Į kūną po pilvaplėve esančiu vamzdeliu reikėdavo sulašinti 1,5 litro specialaus skysčio, kuris ir valydavo kraują. Tą skystį reikėdavo pakeisti kas 6 valandas. „Varginantis dalykas – visad turi turėti skysčio, jei planuoji išvykti iš namų, negali nieko daryti neplanuotai. Bet tai nepalyginti geriau nei atlikti hemodializės procedūras – 3 kartus per savaitę, po 4 valandas gulėti prijungtai prie aparato. Peritoninė dializė – daug patogesnė. Ir svarbiausia – jokių adatų!“ – šypsosi pašnekovė.

Dializės – tai gyvybę palaikančios procedūros, kurios padeda sulaukti organo transplantacijos. „Nepagalvojau, kad man pasiseks taip greitai sulaukti organo transplantacijai – galvojau, kad kelerius metus teks laukti, – 13 metų senumo įvykius prisimena moteris. – Vos du mėnesius teko dializuotis – ir sulaukiau skambučio, kad yra donoras“, – prisimena Audronė. Paklausta, ar jaudinosi vykdama į ligoninę, ji sako – ne: „Žinojau, kad tai neišvengiamybė, buvau susitaikiusi, kad taip turi būti ir kad bus gerai. Kai po narkozės nubudau ir reanimacijos palatoje pamačiau operacinės apranga „pasipuošusį“ savo vyrą – buvau labai laiminga, kad viskas jau praėjo ir privalau sveikti“. Ir dabar Audronės vyras rūpestingai prižiūri žmoną, padeda, ir abu stengiasi gyventi visavertį gyvenimą.

Inkstas atkeliavo iš Vokietijos

„Lietuvoje atliekama daug inkstų transplantacijų – šiemet atlikta per 100, bet aš esu išskirtinė, – mirkteli Audronė. – Mano inkstas atkeliavo iš Vokietijos, reisiniu lėktuvu, nes mūsų šalis bendradarbiauja su užsienio valstybėmis, ir man tuo metu tikęs inkstas buvo pirmasis iš užsienio atkeliavęs donorinis organas“.

Audronė jaučiasi gerai, nors tenka pagulėti ligoninėje, pastiprinti sveikatą, bet ji juk nėra jokia išimtis – tūkstančiai žmonių gydosi ligoninėse. „Stengiuosi gyventi aktyviai, keliauti, aplankiau nemažai šalių, dar norėčiau aplankyti ir Naująją Zelandiją... – užsisvajoja Audronė. – Tikrai nemėgstu sėdėti užsidariusi namuose – štai ir šiandien einu į protmūšį – su bičiuliais linksmai praleisiu vakarą.“

Veikla „Gyvastyje“ – miela ir širdžiai, ir sielai

Audronė – aktyvi pacientų organizacijos „Gyvastis“ narė: „Man patinka susitikti likimo draugus, galiu pasidalinti su jais tuo, ką žinau pati, padėti patarimais ar ieškoti atsakymų į mums visiems rūpimus klausimus. Ši veikla man ypač miela – ir širdžiai, ir sielai.“

Metams keičiantis, gimsta naujų planų ateičiai. Na, o Kalėdos – šeimos šventė: „Vaikystėje visad važiuodavome į kaimą pas močiutę – susirinkdavo pulkas dėdžių, tetų, pusbrolių ir pusseserių... Smagu būdavo. Dabar su vyru per šventes būtinai aplankome artimuosius, žinoma, ir namus pasipuošiame. Šiemet labai džiaugiuosi mūsų pačių sukurta pušine Kalėdų egle, papuošta apelsinais“, – nusikvatoja Audronė Tutlienė ir išskuba į protmūšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu