Kvietė ridenti rutulius, o ne butelius

„Ridenk rutulius, o ne butelius“ ‒ tokiu skambiu šūkiu Antano Makarevičiaus labdaros ir paramos fondas, Kauno petankės klubas „Boules.lt“ ir Kauno Tauro LIONS klubas savaitgalį kvietė negalią turinčius žmones, jaunimą, šeimas į Petankės MIX’2015 turnyrą, vykusį Raudondvario pilies parke (Kauno r.).

Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro dalyviai pozavo bendrai nuotraukai.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Turnyro dalyviai pozavo bendrai nuotraukai.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Kareiviška košė turnyro dalyviams.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Kareiviška košė turnyro dalyviams.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Žydrūnas Kučinskas

Sep 23, 2015, 1:08 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 10:16 AM

Petankė (Petanque) – jauniausia rutulių sporto šaka. Žaidimo esmė – metalinius rutulius mesti kuo arčiau medinio, vadinamo košonetu. Šį žaidimą apie 1907–1910 metus sugalvojo nedidelio Prancūzijos miestelio Lasiotato (La Ciotat), esančio prie Marselio, gyventojas Jules’as Le Noiras, kuris po nelaimingo atsitikimo liko prikaustytas neįgaliojo vežimėlyje. Pirmasis pasaulio petankės čempionatas buvo surengtas 1959 m. 2007 m. Tailande, Patajos mieste, surengtame pasaulio čempionate tarp dalyvių iš 50 pasaulio šalių rungėsi ir Lietuvos rinktinė.

Tikslas ‒ atkreipti dėmesį į socialiai pažeidžiamas grupes

„Antano Makarevičiaus labdaros ir paramos fondas jau keletą metų vykdo įvairius socialinius projektus, atkreipiančius dėmesį į labiausiai socialiai pažeidžiamas grupes. Šiais metais iniciatyva gimė norint paskatinti aktyviai leisti laisvalaikį, stabdyti alkoholio, tabako, narkotinių medžiagų vartojimą. Džiaugiuosi, kad kartu su socialiniais partneriais ‒ klubu „Boules.lt“ ir Kauno Tauro LIONS klubu ‒ parodėme, kaip smagiai, aktyviai ir blaiviai galima praleisti laisvalaikį“, – kalbėjo fondo steigėjas Antanas Makarevičius, paaiškinęs, kad turnyro pavadinimas „Ridenk rutulius, o ne butelius“ – ne atsitiktinis. Kauno klubo „Boules.lt“ prezidentas Nerijus Kukcinavičius papasakojo, kaip prieš septynerius metus gimė „MIX“ turnyro idėja. „Norėjosi suorganizuoti renginį, kuris išsiskirtų iš kitų Lietuvos petankės federacijos organizuojamų turnyrų“, – pasakojo Nerijus. Pakviesdami į „MIX“ turnyrą žmones su negalia petankės klubo nariai norėjo paįvairinti jų kasdienybę ir suteikti džiaugsmo.

Ne pirmą kartą „MIX“ turnyre dalyvaujantys negalią turintys žmonės jautėsi drąsiau. Dauguma tikino, kad laukia šio renginio, kuriame gali susitikti ir pabendrauti su seniai matytais draugais, susirasti naujų. Visi turnyro dalyviai vieningai tvirtino, kad rutulius ridenti tikrai smagiau negu svaigintis. Užvaldyti azarto, noro laimėti dalyviai sėkmę palydėdavo audringomis ovacijomis ir šūksniais, palaikė vieni kitus.

Žaidimas, tinkamas žmonėms su negalia

Žaidžiant labiausiai dirba rankos, todėl žaidimas labai populiarus ir tarp judėjimo negalią turinčių žmonių. Jie dažnai dalyvauja tiek Lietuvos, tiek tarptautiniuose turnyruose ir nė kiek nenusileidžia laisvai judantiems žaidėjams.

„MIX“ turnyras suvienijo sveikuosius ir turinčiuosius negalią, vaikus ir suaugusiuosius. Ne paslaptis, kad sveikieji kartais varžosi žmonių su negalia, nežino, kaip su jais bendrauti. Smagu, kad turnyre puikiai jautėsi ir intelekto sutrikimų turintys jaunuoliai. Visus vienijo bendras tikslas – nugalėti.

Turnyro organizatoriai įsitikino – smagus žaidimas puikiai mažina socialinę atskirtį, skatina bendradarbiauti, padeda sveikajai visuomenei geriau pažinti ir suprasti žmones su negalia.

Sėkmė lydi naujokus

Petankės žaidime sėkmė dažnai lydi naujokus. Šis turnyras – ne išimtis. Tą patvirtino ir Ramūnas Uselis, gyvenantis su persodintomis kepenimis, į turnyrą atvykęs su draugija „Kauno Gyvastis“. Pirmą kartą petankę žaidęs Ramūnas buvo patenkintas savo rezultatais.

„Pradedantieji rutulius mėto lengvai, o suvilioti lengvų pergalių – kaip mat įsitraukia į žaidimą“, – sakė senas petankės „vilkas“ Žilvinas Neliubšys. Nors petankė laikoma sporto šaka, Žilvinui šis žaidimas yra būdas leisti laisvalaikį, kai galima ramiai pabendrauti su draugais.

Turnyre – parolimpinių žaidynių nugalėtojai

Turnyre dalyvavo Europos bei pasaulio parolimpinių žaidynių nugalėtojai ir prizininkai. Pavyzdžiui, Irma Juodienė, sporto žaidynėse Zagrebe (Kroatija) laimėjo sidabro medalį mini maratono rungtyje, o Alfredas Šimas, turintis intelekto sutrikimų, su džiaugsmu demonstravo net keletą medalių, parsivežtų iš nesenai vykusių Pasaulio specialios olimpiados vasaros žaidynių Los Andžele. Petankės MIX’2015 turnyre dalyvavo dar vienas medalininkas – 14-metis Saulius Šatinskas. Saulius liepos pradžioje Nyderlanduose vykusiose 11-osiose žmonių su fizine negalia pasaulio jaunimo žaidynėse IWAS 2015, plaukimo rungtyse pagerino Lietuvos rekordą ir pelnė du aukso medalius. Už Lietuvos vardo garsinimą ir nuopelnus sportui, už parodytą valią ir ryžtą siekiant pergalių, sportininką apdovanojo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Taurė aktyviausiai komandai

Apdovanojimų metu visi pasipuošė medaliais, o prizines vietas laimėjusios komandos gavo nugalėtojų taures. Pirmąją vietą petankės turnyre iškovojo Artūras Stankevičius, Aurimas Alekna, Nijolė Vanagienė, antrąją – Žaneta Kalesnykienė, Aurika tamošaitoenė, Irma Gedminaitė. Trečioji vieta atiteko Jolantai Liutkevičienei, Dominykui Černiui, Kastyčiui Pažemeckui. Moterų komanda, surinkusi mažiausiai taškų, gavo paguodos taurę.

Antano Makarevičiaus fondo taurė, skirta aktyviausiai neįgaliųjų organizacijai, atiteko draugijos „Kauno Gyvastis“ komandai. Draugijos pirmininkė Irma Juodienė sakė, kad tokie renginiai labai svarbūs žmonėms, turintiems negalią. Petankė skirta visiems, norintiems linksmai ir įdomiai leisti laiką, nes fizinės galimybės čia nėra tokios svarbios kaip kituose aktyviuose žaidimuose ar sporto rungtyse. „Pabandykite ir jūs“, – prisijungti prie liberalaus žaidimo mėgėjų kviečia Irma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.