Lietuvą garsinantiems sportininkams – pagarba ir apdovanojimai

Tradicinį geriausiųjų pagerbimo renginį kasmet organizuojantis Lietuvos parolimpinis komitetas ir Parolimpinio sporto rėmimo fondas ir vėl sukvietė geriausių rezultatų pasiekusius sportininkus ir jų trenerius. Jiems buvo įteikti Parolimpinio komiteto padėkos raštai ir stiklo prizai. Neįgalių sportininkų 10-uko apdovanojimai – bene vienintelė proga, kai draugėn susirenka iškiliausi, Lietuvos vardą pasaulyje garsinantys sportininkai. Už valią, ryžtą, titanišką ištvermę sportininkams dėkojo į šventę atvykę garbūs svečiai: politikai, sporto ir visuomenės atstovai.

Plaukiką Mindaugą Dvylaitį ir jo trenerę Birutę Statkevičienę pasveikino olimpinė čempionė Lina Kačiušytė (kairėje).<br>Igno Stanio nuotr.
Plaukiką Mindaugą Dvylaitį ir jo trenerę Birutę Statkevičienę pasveikino olimpinė čempionė Lina Kačiušytė (kairėje).<br>Igno Stanio nuotr.
Mindaugas Bilius – vienas geriausių Lietuvos neįgalių sportininkų.<br>Igno Stanio nuotr.
Mindaugas Bilius – vienas geriausių Lietuvos neįgalių sportininkų.<br>Igno Stanio nuotr.
Ramunė Adomaitienė jau iškovojo teisę dalyvauti Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse.<br>Igno Stanio nuotr.
Ramunė Adomaitienė jau iškovojo teisę dalyvauti Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse.<br>Igno Stanio nuotr.
Apdovanoti Lietuvos golbolo rinktinės nariai.<br>Igno Stanio nuotr.
Apdovanoti Lietuvos golbolo rinktinės nariai.<br>Igno Stanio nuotr.
Raimeda Bučinskytė – planetos geriausių šaulių 10-uke.<br>Igno Stanio nuotr.
Raimeda Bučinskytė – planetos geriausių šaulių 10-uke.<br>Igno Stanio nuotr.
Plaukikė Gluosnė Norkutė yra pagerinusi ir savo, ir Lietuvos rekordų.<br>Igno Stanio nuotr.
Plaukikė Gluosnė Norkutė yra pagerinusi ir savo, ir Lietuvos rekordų.<br>Igno Stanio nuotr.
Apdovanoti nusipelnę treneriai.<br>Igno Stanio nuotr.
Apdovanoti nusipelnę treneriai.<br>Igno Stanio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Aldona Milieškienė

Dec 9, 2015, 4:11 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 10:23 AM

Kelialapiai į Rio de Žaneirą jau iškovoti

Į geriausiųjų 10-uką jau ne pirmus metus išrenkami lengvaatlečiai Ramunė Adomaitienė ir Mindaugas Bilius – sportininkai, iš Europos ir pasaulio čempionatų grįžtantys su aukščiausiais apdovanojimais. Pasaulio čempionate šuolių į tolį rungtyje Ramunės iškovotas sidabro medalis jai atvėrė kelią į Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes. Tai bus jau trečioji parolimpiada sportininkės gyvenime. Ramunė dalyvavo aukščiausio lygio varžybose Pekine ir Londone.

Pastarosiose žaidynėse šuolių į tolį rungtyje dalyvavusiai Ramunei iki parolimpinio medalio pritrūko vos 1 centimetro. Pasaulio vicečempionė, jos trenerė Algina Vilčinskienė tikisi, kad trečias kartas nemeluos ir Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse Ramunei pavyks iškovoti medalį.

Tarp geriausių Lietuvos neįgalių sportininkų – ir į Brazilijoje vyksiančias sportines kovas kelialapį jau iškovojęs lengvaatletis Mindaugas Bilius. Pasaulio lengvosios atletikos čempionate rutulio stūmimo rungtyje Mindaugas iškovojo sidabro medalį, o IWAS (neįgaliųjų sporto) pasaulio žaidynėse pelnė aukso medalį rutulio stūmimo rungtyje bei bronzą ‒ disko metimo rungtyje. Šios pergalės jam garantavo teisę dalyvauti parolimpinėse žaidynėse. Mindaugui tai bus antroji parolimpiada.

Londone vykusias žaidynes lengvaatletis prisimena su šiokiu tokiu kartėliu: atrodo, buvo puikiai joms pasiruošęs, bet tokio masto varžyboms pritrūko psichologinio pasirengimo. Tačiau Mindaugas nenuleido rankų ir atkakliai rengiasi Rio de Žaneiro žaidynėms. Svajonė padovanoti Lietuvai parolimpinį medalį – labai stipri. Ją dar labiau sustiprina trenerių Rimanto Plungės, Deimanto Jusio ir žmonos Simos tikėjimas, kad Mindaugas tikrai gali tai padaryti.

Be parolimpinių medalių iš Brazilijos tikisi negrįšianti ir tokio lygio kovų skonį puikiai pažįstanti Lietuvos aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė. 2015-ųjų metų geriausiųjų sportininkų 10-uke – trys šios komandos žaidėjai: Genrikas Pavliukianecas, Mantas Brazauskis ir Marius Zibolis. Trenerių Karolio Levickio ir Klaido Janeikos į priekį vedami sportininkai šiemet vykusiose IBSA (aklųjų sporto) pasaulio žaidynėse jau iškovojo aukso medalį. Jaunais, perspektyviais žaidėjais pasipildžiusi, ilgą atsarginių žaidėjų suolelį turinti komanda kupina ryžto ir sportinio azarto siekti aukščiausių apdovanojimų.

Lietuvos sportininkės – planetos geriausiųjų 10-uke

Pirmą kartą Lietuvos geriausių sportininkų 10-uke – šiaulietė Raimeda Bučinskytė. Iššūkius savo gyvenimo varikliu vadinanti mergina tik prieš dvejus metus susidomėjo sportiniu šaudymu. Trenerės Tatjanos Klimovos drąsinama Raimeda jau pernai pasiryžo dalyvauti Didžiojoje Britanijoje vykusiame pasaulio šaudymo sporto neįgaliųjų taurės etape ir jame užėmė 4 vietą. Už jos nugaros liko 15 ar net 20 metų treniravęsi sportininkai. Pirmasis laimėjimas, kurį Raimeda vadina debiutanto sėkme, merginai galvos neapsuko. Tik paskatino dar daugiau treniruotis, kaupti patirtį ir tobulinti įgūdžius. Namuose ji įsirengė specialiai šaudymui pritaikytą 10 m ilgio patalpą, kurioje praleidžia daug laiko, važinėja iš Šiaulių į Kauną, kur dirba kartu su trenere. Treniravimosi sąlygos čia nekokios – žiemą tik elektriniu šildytuvu šildomose patalpose net pirštai stingsta. Tačiau naujas iššūkis veda į priekį. Išbandyti jėgas šiemet Raimeda buvo nuskridusi net į Jungtines Amerikos Valstijas. Vietą planetos geriausių šaulių 10-uke R. Bučinskytei užtikrino Lenkijoje vykusios šaudymo pasaulio taurės varžybos. P2 grupėje, šaudant pistoletu į taikinį, esantį už 10 metrų, Raimeda užėmė 5 vietą.

Į geriausių planetos plaukikų 10-uką pateko ir Aklųjų sporto federacijos sportininkė Gluosnė Norkutė. Trenerio Rimanto Venckutonio auklėtinė plaukdama 100 m nugara ir 50 m laisvu stiliumi ne kartą yra gerinusi ir savo asmeninius, ir Lietuvos rekordus. Ne pirmą kartą ji pakilo ir ant geriausių Lietuvos neįgalių sportininkų pakylos.

Pažadas trenerei – patekti į aukščiausio lygio varžybas

Plaukiko Mindaugo Dvylaičio trenerė Birutė Statkevičienė prisimena ne itin noriai ėmusis treniruoti aklą vaikiną. Iki tol su nereginčiais žmonėmis nedirbusi trenerė nebuvo garantuota, kad pavyks pasiekti aukštų rezultatų, į kuriuos visada koncentruoja ir savo, ir sportininkų dėmesį. Tačiau pamačiusi, kad jau po 45 min. trukusios treniruotės vaikinas plaukia nugara, atlyžo. Ilgos Mindaugo rankos buvo papildomas pliusas būsimo plaukiko naudai. Ir trenerė ryžosi, juolab dėl to, kaip šiandien juokauja B.Statkevičienė, kad Mindaugas pažadėjo ją nuvežti į aukščiausio lygio varžybas...

Ir vaikinas atkakliai siekia šį pažadą tesėti. Šiemet atvirame Vokietijos plaukimo čempionate jis tapo 50 m ir 100 m nugara plaukimo rungčių čempionu, 50 m krūtine ‒ vicečempionu. Lietuvos žmonių su negalia plaukimo čempionate pasiekė rekordus 50 m nugara ir 100 m krūtine plaukimo rungtyse. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių individualiame plaukimo čempionate tapo 3 rungčių čempionu ir pagerino šių rungčių rekordus.

Šiauliečių laimėjimai

M.Biliaus pavyzdys užkrėtė ir kitus Šiauliuose gyvenančius neįgaliuosius. Sportą gyvenimo tikslu vadina dar pora į geriausiųjų 10-uką patekusių lengvaatlečių: D.Jucio treniruojamas Jonas Spudis ir M.Biliaus patirtimi bei patarimais besivadovaujantis Ramūnas Verbavičius. Po patirtos stuburo traumos atsigavęs J. Spudis dirbo vaikų treneriu. Tačiau jaunam vyrui to buvo negana ir jis lyg meteoras įsiveržė į profesionalųjį neįgaliųjų sportą. Šiemet IWAS (neįgaliųjų sporto) pasaulio žaidynėse jis tapo ieties metimo čempionu.

IWAS pasaulio žaidynėse ant apdovanojimų pakylos net 2 kartus lipo ir R.Verbavičius: ieties metimo rungtyje jis iškovojo sidabro, o rutulio stūmimo rungtyje – bronzos medalius.

Apdovanojimai treneriams

Renginio metu atskirai padėkota su neįgaliais sportininkais dirbantiems nusipelniusiems treneriams. R. Adomaitienės trenerė A. Vilčinskienė sako, kad jiems tenka rūpintis ne tik savo auklėtinių sportiniu meistriškumu, bet ir psichologais, ir gydytojais pabūti.

Į sceną atsiimti apdovanojimų buvo pakviesti R.Plungė, D.Jusys, A.Vilčinskienė, K.Levickis ir K.Janeika.

Parolimpinio komiteto padėka ir aukščiausiu apdovanojimu – „Garbės ženklu“ ‒ buvo pagerbtas Prezidentas Valdas Adamkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.