Neįgalių vaikų šeimoms – ilgesnio atokvėpio galimybė

Šiek tiek daugiau kaip prieš metus Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose pradėtos teikti dienos socialinės globos paslaugos vaikams iki septynerių metų. Nuo šių metų gegužės mažylius specialistų priežiūrai kūdikių namuose bus galima palikti ir ilgesniam laikui.

Mažyliai sulauks ne tik visos reikalingos specialistų pagalbos, bet ir gyvens jaukiose patalpose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mažyliai sulauks ne tik visos reikalingos specialistų pagalbos, bet ir gyvens jaukiose patalpose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Renata Rimdžiuvienė.<br>Tomo Bauro nuotr.
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Renata Rimdžiuvienė.<br>Tomo Bauro nuotr.
Atsilaisvinusias kūdikių namų patalpas ir čia dirbančių specialistų patirtį stengiamasi išnaudoti ugdant bei lavinant šeimose augančius vaikus su negalia.<br>Sauliaus Žiūros nuotr.
Atsilaisvinusias kūdikių namų patalpas ir čia dirbančių specialistų patirtį stengiamasi išnaudoti ugdant bei lavinant šeimose augančius vaikus su negalia.<br>Sauliaus Žiūros nuotr.
Sensorinis kambarys naudingas emocinių ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams.<br>Sauliaus Žiūros nuotr.
Sensorinis kambarys naudingas emocinių ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams.<br>Sauliaus Žiūros nuotr.
Mažyliai sulauks ne tik visos reikalingos specialistų pagalbos, bet ir gyvens jaukiose patalpose.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Mažyliai sulauks ne tik visos reikalingos specialistų pagalbos, bet ir gyvens jaukiose patalpose.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lina Jakubauskienė

Apr 20, 2017, 11:58 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 4:32 PM

Vyksta pertvarka

Pasak Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorės Renatos Rimdžiuvienės, įgyvendinant globos namų pertvarką, vaikų įstaigoje nuolat mažėja. Šiuo metu kūdikių namuose likę tik 43 mažyliai.

Nuo metų pradžios į Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namus nepateko nė vienas vaikas. Iš šeimų paimtus mažylius stengiamasi paskirstyti laikiniesiems globėjams, šeimoms. Atsilaisvinusias kūdikių namų patalpas ir čia dirbančių specialistų patirtį stengiamasi išnaudoti ugdant bei lavinant šeimose augančius vaikus su negalia.

„Prisitaikome prie visuomenės poreikių. Iki šiol teikėme dienos socialinės globos paslaugas neįgalius vaikus auginančioms šeimoms. Manome, kad joms bus naudinga galimybė palikti mažylius kūdikių namuose dirbančių specialistų globai ir ilgesniam laikui“, ‒ sako R. Rimdžiuvienė.

Galės palikti ilgesniam laikui

Neįgalius mažylius jau nuo šių metų gegužės 1-osios Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose bus galima palikti iki šešių mėnesių per metus. „Tai nereiškia, kad vaikai pas mus ir prabus visą pusmetį. Tėvai galės palikti mažylius ir savaitei ar mėnesiui. Tiesiog šias paslaugas tėvams teiksime iki šešių mėnesių per metus. Jos bus naudingos tėveliams, kurie dažnai važinėja į komandiruotes, vyksta padirbėti į užsienį ar tiesiog nori pailsėti, atsikvėpti“, ‒ sako R. Rimdžiuvienė.

Grupėje kol kas bus ugdomi keturi vaikai iki septynerių metų amžiaus. Už paslaugas tėvams taip pat reikės mokėti tik nedidelę dalį vaikų priežiūrai reikalingos sumos.

Mažyliai sulauks ne tik visos reikalingos specialistų pagalbos, bet ir gyvens už miesto, gražioje aplinkoje, jaukiose patalpose. Įstaigos vadovė ypač didžiuojasi kūdikių namuose įrengtu sensoriniu kambariu, kuris naudingas emocinių ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams. „Sensoriniame kambaryje stimuliuojami įvairūs vaikų pojūčiai. Tai padeda sumažinti depresiją, nuotaikų svyravimus, taip pat koreguoti hiperaktyvų elgesį. Įrodyta, jog pabuvus sensoriniame kambaryje lengviau sutelkti dėmesį, gerėja turinčių autizmo spektro bruožų, įgimtų smegenų, regos sutrikimų, sutrikusių motorinių gebėjimų mažylių būklė“, ‒ teigia R. Rimdžiuvienė.

Dėl laikino atokvėpio paslaugų skyrimo vaiko tėvai ar globėjai, kiti teisėti vaiko atstovai gali kreiptis į Vilniaus miesto socialinės paramos centro Socialinio darbo skyriaus specialistus, dirbančius miesto seniūnijose. Socialinio darbo organizatorių kontaktiniai duomenys yra skelbiami Vilniaus miesto socialinės paramos centro internetinėje svetainėje www.spcentras.lt.

Dienos socialinės globos paslaugos pasiteisino

Pasak įstaigos vadovės, nuo praėjusių metų kovo 1-osios pradėtos teikti dienos socialinės globos paslaugos netruko išpopuliarėti. „Iš pradžių dienos grupėje buvo šeši vaikai, dabar jau turime sudarę sutartis su trylika šeimų. Akivaizdu, jog tėvams patiko galimybė palikti mažylius patyrusių specialistų komandos priežiūrai“, ‒ kalba R. Rimdžiuvienė.

Įstaigos darbuotojai stengiasi prisitaikyti prie šeimų poreikių. Tėvai kasdien neįgalius mažylius į kūdikių namus gali atvežti nuo pusės aštuonių ryto, o pasiimti – iki aštuonioliktos valandos vakaro. „Suprantame, kad dirbantiems tėvams reikia patogesnių mūsų įstaigos darbo valandų, todėl specialistai darbą pradeda anksčiau ir dirba ilgiau. Jei vaikai lanko kitas ugdymo įstaigas, jie pabūna pas mus tik tam tikrą nustatytą laiką, kol gauna reikalingų specialistų pagalbą“, ‒ aiškina R. Rimdžiuvienė.

Pasak jos, dienos socialinės globos paslauga ypač reikalinga šeimoms, auginančioms autizmo ar mišrių raidos sutrikimų turinčius vaikus. Pirmieji gyvenimo metai jų raidai ypač svarbūs. Tėvams reikalingos ir kūdikių namuose teikiamos psichologo paslaugos, taip pat tarpusavio pagalbos grupės užsiėmimai. „Tėvams, susilaukusiems negalią turinčio vaiko, labai svarbi aplinkinių pagalba. Neretai jie nežino nei kur kreiptis, nei kur ieškoti paramos. Be to, ne visa kitose įstaigose teikiama pagalba tėvams – pagal jų kišenę. Mūsų įstaigoje teikiamas paslaugas finansuoja Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyrius, todėl tėvai moka tik nedidelę priemoką, kuri sudaro vos 20‒30 proc. reikalingų lėšų“, ‒ aiškina Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė.

Įstaigoje mažyliams paslaugas teikia patyrusių specialistų komanda: kineziterapeutas, masažuotojas, ergoterapeutas, logopedas, specialusis pedagogas, individualios priežiūros specialistas. Kiekvienas vaikas gauna individualią, tik jam pritaikytą pagalbą. Tenkinami kiekvieno mažylio individualūs poreikiai, lavinami pažintiniai gebėjimai, socialiniai įgūdžiai. Tėvams reikalinga

Tėvai, kurių vaikai gauna dienos socialinės globos paslaugas, teigia esantys jomis labai patenkinti. „Džiaugiuosi, kad yra vieta, kur galiu ramia širdimi palikti savo vaiką, turintį autizmo spektro sutrikimą. Mano vaikas nekalba, todėl labai svarbu, kad su juo dirbtų savo darbą išmanantys specialistai“, ‒ sako keturmetį sūnų auginanti Kristina.

Pasak moters, palikusi vaiką specialistams, ji gali būti tikra, kad juo bus tinkamai pasirūpinta, kad mažylis gaus visą reikiamą specialistų pagalbą, bus ugdomas bei lavinamas. „Ne paslaptis – pasamdyti auklę negalią turinčiam vaikui sunku. Ne visada ypatingų poreikių turintį mažylį nori ar geba prižiūrėti ir seneliai ar kiti artimieji. Be to, autizmo sutrikimų turintiems vaikams sunku keisti aplinką, priprasti prie naujų žmonių. Specialistai, kurie dirba kūdikių namuose, pasirinko darbą su vaikais, kurie turi ypatingų poreikių, taigi jie pasirengę bet kokiems iššūkiams“, ‒ kalba Kristina.

Mama džiaugiasi, kad netrukus kūdikių namuose bus teikiamos ir ilgesnio atokvėpio paslaugos. „Dažnai neįgalius vaikus mamos augina vienos. Joms prireikia atsigulti į ligoninę, kyla kitokių problemų. Mes labai mylime savo vaikus, tačiau prižiūrėti juos – sunkus ir sekinantis darbas. Puiku, kad Lietuvoje atsiranda vis naujų atokvėpio paslaugų šeimoms“.

Pasak R. Rimdžiuvienės, kūdikių namams dar labiau tuštėjant, tikimasi geriau išnaudoti turimas patalpas ir specialistus. „Žadame plėsti tiek dienos, tiek ilgesnio atokvėpio paslaugas. Jei bus poreikis, galbūt pradėsime teikti paslaugas ir vyresniems, mokyklinio amžiaus vaikams. Kaip jau minėjau, turime tam ir patalpų, ir profesionalių, savo darbą išmanančių specialistų“, ‒ sako R. Rimdžiuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.