Aplinkos pritaikymo klausimams spręsti – visuomeninė komisija

Kur patenka negalios neturintys asmenys, ten turėtų patekti ir neįgalieji – tokia nuostata yra išreikšta Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijoje, Lygių galimybių įstatyme ir kituose mūsų šalyje galiojančiuose teisės aktuose. Deja, dažnai atnaujinant ar remontuojant pastatus, kitus viešojo naudojimo objektus ignoruojamas reikalavimas pritaikyti juos visų gyventojų reikmėms arba šie dalykai padaromi atmestinai.

Žmonėms su judėjimo negalia prieinamos vos dvi prieplaukos.<br>123rf.nuotr.
Žmonėms su judėjimo negalia prieinamos vos dvi prieplaukos.<br>123rf.nuotr.
Visuomeninės aplinkos pritaikymo komisija svarstė, kaip viešųjų erdvių savininkus paskatinti atsižvelgti į visų visuomenės grupių interesus.<br>Aurelijos Babinskienės nuotr.
Visuomeninės aplinkos pritaikymo komisija svarstė, kaip viešųjų erdvių savininkus paskatinti atsižvelgti į visų visuomenės grupių interesus.<br>Aurelijos Babinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurelija Babinskienė

Feb 4, 2016, 3:15 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:38 AM

„25-erius metus gyvename nepriklausomoje Lietuvoje, todėl klausimas, ar turėtų būti viešieji objektai prieinami visiems, neturėtų kilti“, – sako Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Asta Kandratavičienė. Vis dėlto atvejai, kai renovavus vieną ar kitą objektą jis taip ir lieka neprieinamas judėjimo negalią turintiesiems, nereti. Ypač daug diskusijų kyla dėl viešųjų erdvių prieinamumo. Vienas ryškiausių pavyzdžių – Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas, kurį rengiant nenumatyta pritaikyti įvažiavimų į pastatus. Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijos vadovė Nijolė Milkevičienė sako, kad dažnai pasitaiko atvejų, kai į naujai suremontuotas mokyklas, kitas įstaigas neįgalieji rateliuose taip ir neturi galimybės patekti. Viena priežasčių – remontuojant pastatus projekto nereikia derinti su neįgaliųjų atstovais.

Siekiant spręsti panašias problemas, keisti požiūrį į aplinkos pritaikymo klausimus, Neįgaliųjų reikalų departamento iniciatyva buvo įsteigta Visuomeninės aplinkos pritaikymo komisija. Ją sudaro įvairioms negalioms atstovaujantys neįgaliųjų asociacijų, taip pat įvairių atsakingų institucijų atstovai. Komisijos pirmininke išrinkta Neįgaliųjų reikalų departamento direktorės pavaduotoja Jolanta Šliužienė.

Vienas iš pastarojo laikotarpio Visuomeninės aplinkos pritaikymo komisijos rūpesčių – planuojamas Neries pakrantės Vilniuje tvarkymas. Deja, kaip informavo N.Milkevičienė, neįgaliųjų atstovams pateiktuose projektuose nenumatyta, kad po remonto pakrantė bus patogi visiems miestiečiams. Planuojamame netrukus remontuoti ruože tarp Mindaugo ir Žaliojo tiltų nežadama įrengti patogių ir saugių nuvažiavimų, apsauginių bortelių, pirmame etape nenumatyta įrengti regėjimo negalią turintiesiems tinkamos dangos ir pan. Pasak A.Kandratavičienės, Neries pakrantę lanko daugybė žmonių – ir dviratininkai, ir mamos su vaikais vežimėliuose, ir neįgalieji: ta vieta turėtų būti prieinama ir patogi visiems.

Kitas klausimas, kuris buvo svarstytas komisijos posėdyje, – prieplaukų pritaikymas negalią turinčiųjų reikmėms. Pasak Vidaus vandens kelių direkcijos direktoriaus gamybos ir technikos reikalams Laimono Kamieno, keliavimas upėmis – itin daug įspūdžių suteikianti pramoga, todėl galimybė tai patirti turėtų būti sudaryta visiems. L. Kamieno teigimu, Lietuvoje prie upių kelių yra įrengta 18 nestacionarių prieplaukų ir 4 stacionarios. Iš jų žmonėms su judėjimo negalia prieinamos vos dvi. Pasak Aplinkos apsaugos ministerijos Statybos normavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Mariaus Rimkevičiaus, prieplaukų pritaikymas nėra reglamentuotas teisės aktuose, nes jos nėra laikomos statiniais.

Komisijos pirmininkė J.Šliužienė Visuomeninei aplinkos pritaikymo komisijai pasiūlė kreiptis į atsakingas institucijas ir siūlyti išsamiau reglamentuoti tokių objektų, kaip prieplaukos, pritaikymą, o viešųjų objektų savininkus, rengiant įvairius projektus, paraginti pagalvoti apie įvairių visuomenės grupių poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.