Kvailiausių šunų dešimtukas. Pažiūrėk, ar tavo keturkojis jam priklauso

Jei sykiu vartojame žodžius „kvailas“ ir „gyvūnas“, visada reikia atminti, kad gyvūnas nemoka kalbėti ir už savo protą kovoti savo balsu negali. Žinoma, šunų šeimininkai (išskyrus basendžių, kurie nemoka loti) tikins, kad šunys moka kalbėti, tik kitokia nei žmonių kalba. Net jei labai protingą šunį pavadinsite kvailiu, patikėkite, jam bus tikrai nesvarbu. Vis tik labai smalsu, kas priklauso šiam – kvailiausių šunų dešimtukui. Pažiūrėkite, ar rasite jame savo keturkojį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 1, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:12 PM

Sąvokų „protingas“ ir „kvailas“ ribas sugalvojo ir nustatė žmonės. Nors sąrašas sudarytas remiantis mokslininkų atliktais tyrimais, kvailiausių šunų dešimtuką priimkite bent su trupučiu humoro ir nesupykite, jei jūsų šuo į jį pateko. Kiekvienas šuo yra savaip protingas, paklusnus, ištikimas, vienintelis ir nepakartojamas draugas.

Tad kaip įvertinti – šuo kvailas ar protingas?

Dresavimo sudėtingumas. Pagal tai dauguma žmonių sprendžia – šuo protingas ar ne.

Prasta atmintis. Jei jūsų šuo kaskart pamiršta šeimos narius, kaimynus, artimus draugus ar gimines, kurie namuose neretai apsilanko jūsų namuose, tampa nesutvardomas, be perstojo loja ar, blogiausiu atveju, ima urgzti, tai nereiškia, kad šuo yra blogas keturkojis kompanionas. Jis tiesiog kvailas.

Prasta orientacija aplinkoje. Jei jūsų šuo nesugeba rasti kelio pro jau penkerius metus toje pačioje vietoje stovinčius baldus, o namai šuniui – tarsi labirintas, tai požymis, kad keturkojis intelektu nepasižymi.

Prasti aplinkos suvokimo įgūdžiai. Jei pastebėjote, kad šuo lauke puolė gaudyti ne voverę, liuoksinčią medyje, o jos šešėlį ant žemės, tuomet viskas aišku. Protu gamta šuns neapdovanojo.

Dėmesys, keliantis abejonių. Pastebėję, kad šuo sėdi priešais sieną ir jau kurį laiką nejuda iš vietos (į sieną žiūrėdamas laimės kupinomis akimis), galima daryti išvadą, kad šunelis į protingųjų sąrašą greičiausiai nepateks.

Ilga adaptacija naujoje vietoje. Protu nespindintis šuo naujoje vietoje ilgiau liks neapsipratęs ir bus sunkiau suvaldomas.

Šuo – lyderis. Šunys, kuriems trūksta intelekto, dažniau jaučiasi „alfa“ šunimi. Šeimininkams tai pakeisti gali būti labai sunku, o toks šuo vis bandys parodyti, kas čia tikrasis šeimininkas.

Kodėl kai kurie žmonės nori turėti protu nepasižymintį šunį?

Kvaili šunys dažniausiai reikalingi tiems, kuriems reikia tik pūkuoto keturkojo, žybsinčiomis akimis. Kartais žmonės nori, kad šuo atliktų tik vieną kokią nors funkciją. Pavyzdžiui, kad jų keturkojis būtų tarsi pasienio sargas, užuodžiantis narkotikus ar kitas nelegalias prekes.

Dauguma protu nepasižyminčių šunų visada būna nuotaikingi, atsidavę, prieraišūs, ištvermingi ir ištikimi. Šių požymių turi ir protingi šunys, tačiau mažiau intelektualūs keturkojai gyvena tarsi be rūpesčių.

Kvailiausių šunų dešimtukas:

1. Kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis. Tos didelės blizgios akys, rodos, tokios gilios, o žvilgsnis labai protingas ir skvarbus. Deja, bet jų dugne daug proto nerasite. Nuo senų senovės ši šunų veislė gyveno karalių namuose, tad dažnas lepinimas ir parodiją primenantis dalyvavimas medžioklėje nepadėjo išauginti didesnių smegenų. Tačiau šie šunys nuostabūs, meilūs, linksmi ir prieraišūs kompanionai.

2. Rotveileris. Šiai veislei būdinga dėmesio koncentracijos ir gebėjimo išmokti komandas stoka. Be to, jei esate rotveilerio šeimininkai, džiaukitės, jei jis kaskart jums grįžus namo prisimena, kas jūs. Žinoma, šie šunys labai ištikimi ir prieraišūs.

3. Biglis. Šios veislės atstovai turi nuostabią uoslę, tačiau jų dresūros galimybės – labai ribotos. Nors bigliai pasitarnauja medžioklėje, pasienyje ar oro uostuose, šeimininko nurodymų klauso itin retai.

4. Basetas. Tai medžioklinis šuo, kaip ir biglis, pasižymintis puikia uosle. Tačiau galimybės išmokyti triukų ar elementarių komandų praktiškai nėra. Šios veislės atstovai labai draugiški ir tikri komiškos sielos žmogaus bičiuliai.

5. Pekinas. Šie šunys ne tik kvaili, bet ir užsispyrę. Labai dažnai kartu su savo šeimininku tampa „piktuoju duetu“. Iš pažiūros atrodo, kad šie šunys jaučiasi atsakingi už šeimininką. Pekinai gali didžiuotis nepaprasta ištikimybe savo šeimininkui.

6. Kurtas. Katiniškos sielos, romūs ir santūrūs. Šiems šunims motina gamta nepagailėjo grožio, tačiau nedavė proto. Didingas, ištikimas šuo skirtas tiems, kurie nori turėti stabilios psichikos ir gerai atrodantį šunį.

7. Mastifas. Išmokyti mastifą kokią nors komandą gali trukti amžinybę. Tiesa, praėjus amžinybei, rezultatas gali nuvilti. Tačiau nenoras mokytis susijęs ne su charakteriu, o su proto stoka. Tačiau tai puikus namų sargas ir geras šeimos draugas.

8. Čiau čiau. Šios senos veislės atstovai tokie užsispyrę, kad belieka juos įtraukti tik į kvailiausių šunų sąrašą. Šiuos keturkojus be galo sunku dresuoti. Be to, jie retai kada pripažįsta, kad šeimininkas yra vadas. Nepaisant nepaklusnumo, šie „liūtukai“ labai gražūs.

9. Bladhaundas. Taip, kaip ir bigliai ar basetai, didžiausias jų talentas – uoslė. Tačiau dresūrai šie keturkojai lengvai nepasiduoda. Šie šunys puikūs pagalbininkai medžioklėje, nuostabūs šeimos draugai.

10. Buldogas. Buldogai labai meilūs ir komiški, tačiau jų intelektas menkas. Sunkiai dresuojami buldogai puikiai žino, kad visos komandos reikalingos ne jam, o šeimininkui. Tačiau šie šunys užkariavo žmonių simpatijas dėl savo prieraišumo, charizmatiško nerangumo ir stulbinančios meilės žmogui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.