Naujieji metai atėjo. Kokius metus pranašauja ožkos?

Ožka mėgsta dėmesį, yra užsispyrusi ir rūpestinga. Astrologai sako, kad šios savybės būdingos ir Ožkos metais gimusiems žmonėms. Tačiau ar žmonės iš tiesų gali imti iš ožkos pavyzdį, geriausiai žino ožkų augintojai.

Gražiausia Lietuvos ožka Gražuolė Ožkos metais ūkininką J.Gricių žada nudžiuginti jaunikliais, kuriais, kaip tikisi šeimininkas, uoliai rūpinsis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gražiausia Lietuvos ožka Gražuolė Ožkos metais ūkininką J.Gricių žada nudžiuginti jaunikliais, kuriais, kaip tikisi šeimininkas, uoliai rūpinsis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-01-01 20:08, atnaujinta 2018-01-17 06:38

Astrologai teigia, kad ateinantys Žaliosios medinės ožkos metai bus gerų permainų ir pokyčių metai. Žmonės sieks gyventi ekologiškiau, sveikiau ir norės ne kariauti, o rūpintis savo artimaisiais.

Koks iš tiesų gyvūnas yra ožka, puikiai žino pakaunėje ožkas auginantis Jonas Gricius.

Vyras ožkas augina jau 30 metų, o viena jo cibaragė Gražuolė yra tapusi tikra žvaigžde. Ožkos metų pradžioje ji ir kitos augintinės susilauks palikuonių, kuriais moka rūpintis.

Domėtis privertė liga

Ramučiuose (Kauno r.) gyvenantis ūkininkas J.Gricius pasakojo, kad maža jo duktė buvo labai alergiška. 50 procentų jos kūnelio buvo nusėta žaizdomis. Viena patyrusi medikė patarė mergaitei duoti ožkos pieno.

„Po kelių mėnesių mergaitė ėmė sveikti, organizmas susitvarkė, žaizdų neliko“, – pasakojo vyras.

Tada jis ėmė domėtis šiais gyvūnais ir juos auginti. Dabar kiekvieną dieną vyras geria ožkos pieną ir valgo paties pagamintus sūrius. Ūkininkas teigė, kad nebeatsimena, kada sirgo, ir mano, jog tam įtakos turėjo būtent tokia mityba.

„Gerai jausdamasis gražiau ir atrodai. Moterys man yra sakiusios, kad geriant ožkų pieną jų oda tampa skaistesnė“, – sakė J.Gricius.

Laukia bandos pagausėjimo

Vasarą J.Griciaus ožkos ganosi pievose. Žiemą jos leidžia tvarte. Vyras kiekvieną rytą ir vakarą keičia kraigą, todėl augintinės nuolat švarios ir žvalios.

Ne veltui gerai prižiūrimas ožkas įvertino ir specialistai. 2010 metais Panevėžio rajone, Ramygaloje, vyko ožkų festivalis. Jo metu buvo renkama gražiausia ožka. Ja ir tapo J.Griciaus augintinė, tada 2 metų amžiaus Gražuolė. Ožka išsiskyrė savo stotu ir grožiu.

Dabar 6 metų ožka jau yra ir motina, ir močiutė. Tvarte auga jos anūkai, o Gražuolė ir vėl laukiasi palikuonių.

„Pirmųjų ožiukų Gražuolė susilaukė po konkurso. Nuo to laiko kasmet atsiveda po tris. Ji – puiki motina. Atsivedusi ožiukus, kelias savaites prie jų nieko neprileidžia, pati juos maitina pienu ir uoliai rūpinasi“, – apie gerą augintinės būdą pasakojo J.Gricius.

Ūkyje žiemą vyrauja laukimo nuotaikos. Ne tik Gražuolė, bet ir kitos ožkos laukia ožiukų. Jie pasipils kitų metų pradžioje – vasarį, kada iš tiesų ir ateis Ožkos metai.

Būdas labai skiriasi

J.Gricius pasakojo, kad ožkų būdas, kaip ir žmonių, skiriasi. Vienos yra labai smalsios ir nesibaido nepažįstamų žmonių, kitos – atsargios, nepatiklios.

Visas vienijantis bruožas – užsispyrimas. Ne veltui sakoma, kad žmogus užsispyręs kaip ožka.

„Jei joms kas šauna į galvą ar ką netikėta pamato, sustoja lyg įbestos.

Tada reikia imtis gudrybių, meilintis joms skanesniu pašaro kąsniu, paglostyti, švelniai pakalbinti. Tai ožkoms, kaip, beje, ir žmonėms, patinka“, – sakė ūkininkas.

Ožys nori karaliauti

Ožka yra bandos gyvūnas. Kad jos nesipeštų, J.Gricius augintines laiko atskiruose garduose ar lauke pririštas atokiau vieną nuo kitos.

„Jei kuri nutrūksta, tuoj puola aiškintis santykių su kitomis. Ožkos nori būti lyderėmis, bandos vedlėmis, todėl ir puola tai įrodinėti“, – sakė ūkininkas.

Ožiai dar aršesni. Jie nori vadovauti ne tik bandai, bet ir tapti viršesniais už patį šeimininką. J.Gricius pasakojo, kad nutrūkęs ožys, norėdamas įrodyti savo viršenybę, gali taip stipriai trenkti ragais, kad net kaulai lūžta.

Puošmenos virs desertu

Kad ožkos nesipeštų, ūkininkas stengiasi jas vienodai gerai šerti, vienodai skirti dėmesio ir meilės.

Didžiausias malonumas gyvūnams yra gauti šieno, įvairių žolių.

„Karvės ėda 20 pavadinimų žoles. Ožkos – per 100 veislių žalėsius, todėl jų pienas ir vertingesnis“, – teigė vyras.

Žiemą ožkos minta šienu, duona. Kartą per mėnesį raguotosios lepinamos iš anksto surištomis ir išdžiovintomis vantomis. Kai atsiveda ožiukų, gauna ir morkų.

Artėjant Naujiesiems J.Gricius namus išpuošė eglišakėmis. Po švenčių kalėdinės puošmenos taip pat taps ožkų skanumynais.

Domisi vis daugiau žmonių

J.Gricius pasakojo, kad pastaruosius kelerius metus vis daugiau žmonių domisi, kaip laikyti ožkas, ir jų įsigyja.

„Ožkos – mielas gyvūnas. Gerai su jomis elgiantis galima prisipratinti jas kaip šunį, kad sekiotų iš paskos. Ožkos ilgainiui atpažįsta šeimininką ir atsidėkoja už rūpestį savo meilumu“, – sakė J.Gricius.

Be to, jos ir naudingos augintinės. Laikyti jas nesunku, o naudos – nemažai. Gali mėgautis pienu, iš jo gaminti varškę, sūrius.

Klausys ožkų pranašysčių

Ūkininkas mano, kad posakis, jog stebuklingą Kalėdų ar Naujųjų metų naktį gyvūnai prakalba, ne iš piršto laužtas.

„Visi gyvūnai turi savo kalbą. Ožkos taip pat. Geriau jas pažįstant ir įsiklausant galima suprasti, ko jos nori, ko trūksta, kaip jos jaučiasi. Tik, deja, žmonės dažnai negirdi vienas kito, tad neįsiklauso ir į savo augintinių kalbą“, – įsitikinęs J.Gricius.

Naujųjų metų naktį ūkininkas žada aplankyti savo augintines.

„Gal būsiu pirmasis, išgirdęs, kokius metus žada mano ožkos“, – šypsojosi vyras.

Artistiškos, šeimyniškos ir užsispyrusios

Danguolė Klimaitė

Astrologė

„Ožkos metais gimę žmonės yra praktiški, galvoja apie naudą sau ir užsispyrę siekia savo tikslų neišsukdami iš tiesaus kelio.

Šio ženklo vyrai ir moterys mėgsta dėmesį, nepakenčia vienatvės, todėl labai brangina šeimą ir draugus.

Taip pat šie žmonės yra artistiški. Todėl jie gali užsiimti bet kuria profesija, kur reikia ir praktiškų žinių, ir kūrybingumo. Jie gali tapti gerais viešųjų ryšių specialistais, rašytojais.

Šiems žmonės reikia vengti visko, kas susiję su karu. Jie niekada nebus gerais vadais ir net kariais.

Kadangi tai viešumą mėgstantys žmonės, jiems svarbi ir jų išvaizda. Todėl jie domisi mada, sveiku gyvenimo būdu, puoselėja savo grožį.

Ožkos metai pagal Rytų horoskopą prasidės 2015 metų vasario 19 dieną ir baigsis 2016 metų vasario 7-ąją.

Visiems Zodiako ženklams Ožkos metais turėtų sektis karjeros ir meilės srityje. Žmonės sieks taikos ir ramybės. Gerai būtų, jei visų Zodiako ženklų atstovai perimtų geriausias Ožkos savybes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.