Tarnybą baigusio pasieniečių šuns radinys nustebino šeimininką

Prieš daugiau kaip metus tarnybą sienos apsaugoje baigusi belgų aviganė Taiga įgytų įgūdžių nepraradusi ir dabar. Šeštadienį ji Vilniuje, Neries šlaite, užuodė po sniegu buvusias, įtariama, narkotines medžiagas ir jas iškapsčiusi atnešė šeimininkui, irgi buvusiam pasieniečiui. Kiek anksčiau netoliese Taiga yra suradusi ir šeimininkui atnešusi kažkieno piniginę.

Šuns radiniai šeimininką stebina jau ne pirmą kartą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šuns radiniai šeimininką stebina jau ne pirmą kartą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Tarnybą VSAT baigusi Taiga įgūdžių neprarado.<br>VSAT nuotr.
Tarnybą VSAT baigusi Taiga įgūdžių neprarado.<br>VSAT nuotr.
Tarnybą VSAT baigusi Taiga įgūdžių neprarado.<br>VSAT nuotr.
Tarnybą VSAT baigusi Taiga įgūdžių neprarado.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 2:57 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 8:15 PM

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, Policijos departamentas sekmadienį paskelbė, kad sausio 16 d. apie 16 val. Vilniuje, Sluškų g., 31-erių vyro vedžiojamas šuo po medžiu rado polietileninį maišelį. Anot policijos, jame buvo 13 paketėlių su žalsvos spalvos augalinės kilmės medžiaga, viena rausva tabletė ir vienas lipnus rudos spalvos gabaliukas. Įtarta, kad tai yra narkotinės medžiagos.

Pasirodo, kad policijos pranešime minimas šuo yra belgų aviganė Taiga. Ši keturkojė kartu su savo šeimininku, dabar jau buvusiu pasieniečiu kinologu, nuo 2007 m. iki 2012 m. tarnavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardoje. Jai priskirtas sienos su Baltarusija ruožas.

Nuo 2012 m. iki 2014 m. Taiga tapo Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus „darbuotoja“, o jos šeimininkas buvo laikomas vienu geriausių kinologijos ekspertų VSAT.

Nuo mažumės Taiga buvo paruošta „žaliosios“ sienos apsaugai, ji buvo puiki pėdsekė, turėjo ir narkotinių medžiagų paieškos patirties. Šiai belgų aviganei VSAT buvo patvirtinta pati aukščiausia tarnybiniams šunims suteikiama, t.y. A kategorija.

Taigos tarnybinių pasiekimų sąrašas įspūdingas: ji pasižymėjo dešimtyse sulaikymų, kai įkliūdavo valstybės sienos ar pasienio teisinio režimo pažeidėjai, daugybę kartų aptiko ir patikrino sienos pažeidėjų pėdsakus, susekė daugiau kaip dešimtį kontrabandos gabenimo atvejų, nesyk talkino kitoms tarnyboms bei demonstruodama savo sugebėjimus dalyvavo beveik pusšimtyje prevencinių renginių, kuriuos pasieniečiai organizuoja visuomenei.

Be to, Taiga yra dalyvavusi tarptautinėje operacijoje, vykusioje šiaurinėje Maroko pakrantėje, Ispanijos autonominiame Meliljos mieste. Ten uoste ji su savo šeimininku ieškojo iš Afrikos bandžiusių patekti migrantų.

2014 m. iš VSAT nusprendus pasitraukti jos šeimininkui, kartu darbą sienos apsaugoje baigė ir Taiga. Pasirodo, kad savo pasienietiškų įgūdžių ji neprarado iki šiol.

Praėjusį šeštadienį buvęs pasienietis kinologas savo šunį vedžiojo nuošalioje vietoje Sluškų gatvėje, Neries pakrantėje. Vyras pastebėjo, kad šuo kažką kapsto sniegu padengtame šlaite, tačiau ir įtarti negalėjo, kad jo bendražygė aptiko neįprastą radinį. Netrukus dresuotas ekstarnybinis šuo šeimininkui atnešė polietileno maišelį su jau minėtu turiniu. Buvęs pasienietis iškart iškvietė sostinės policiją.

Neseniai netoliese kito Taigos pasivaikščiojimo metu belgų aviganė šlaite surado ir buvusiam kinologui atnešė piniginę. Joje buvo ir dokumentai, ir pinigų. Tąsyk šį radinį buvęs pasienietis irgi perdavė policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.