Kokį pasaulį mato mūsų keturkojai draugai?

Šunys, kaip žinote, viską supranta – tiesiog nekalba. Visi, kurie kada nors yra pažvelgę šuniui į akis, neabejos šios tiesos teisingumu.

Pasirodo,šunys mato pasaulį spalvotai.<br>123rf nuotr.
Pasirodo,šunys mato pasaulį spalvotai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 9:48 AM, atnaujinta May 11, 2017, 11:31 PM

Bet kaip jiems atrodo supantis pasaulis? Kaip jų akyse atrodome mes? Ir koks yra jų regėjimas?

Pasirodo,šunys mato pasaulį spalvotai. Tik ne tokį spalvotą, kokį matome mes, žmonės.

Šunų akys yra jautrios raudonai spalvai. Todėl jie nemato skirtumo tarp geltonai žalios ir oranžiniai raudonos spalvos. Panašiai spalvas mato daltonikai.

O štai mūsų matoma mėlynai-žalia spalva šuniui gali atrodyti kaip balta. Tačiau šie gyvūnai geriau už žmogų atskiria pilkos spalvos atspalvius, rašo interneto portalas worldofanimals.ru.

Ir taip yra ne tik todėl, kad šuns akies tinklainė turi daugiau lazdelių – šviesai jautrių ląstelių, atsakingų už regėjimą prietemoje. O taip pat ir dėl to, kad, greičiausiai, jos yra jautresnės, nei žmogaus.

Todėl mūsų augintiniai puikiai mato naktį. Beje, ir dieną ne prasčiau.

Šunys – vadinami pereinamaisiais gyvūnais (kažkas per vidurį tarp dieninių ir naktinių). Todėl jiems svarbu gerai matyti prie bet kokio apšvietimo.

Jūsų augintinio akių tinklainę galima padalinti į dvi dalis: viršutinę ir apatinę. Viršutinė aprūpina geru regėjimu tamsios žemės fone. Už fotoreceptorių, viršutinės tinklainės dalyje yra šviesą atspindinti membrana.

Šviesa, patenkanti į akį, atsispindi membranoje. Atspindinčius spindulius pagauna ląstelės. Taigi vietoj vieno gaunasi kaip ir du šviesos spinduliai.

Apatinėje tinklainės dalyje yra tamsaus pigmento, kuris mažina šviesos spindulių perteklių. Būtent dėl to šuns akys gerai mato net ir esant labai ryškiai šviesai.

O štai regėjimo aštrumas yra maždaug tris kartus mažesnis nei žmogaus.

Jei mes norėtumėme patikrinti savo šuns regėjimą naudodami paprastą patikros lentelę su raidėmis, kuri yra okulistų kabinetuose, tai augintinis, žinoma, labai teoriškai, matytų tik trečią eilutę nuo viršaus.

Priminame, kad žmogus, turintis normalų regėjimą, gali pamatyti ir dešimtą nuo viršaus eilutę.

Parengė Evelina Parniavskaja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.