Kokius sapnus gyvūnai regi miegodami?

Kiekvienas, laikantis šunį ar katę žino, kaip būna. Mūsų mylimas gyvūnėlis vos įsitiesęs ant grindų ar sofos iškart užmiega ir staiga mažos jo letenėlės pradeda judėti taip, lyg jis bėgtų ir vytųsi įsivaizduojamą žaislą ar grobį. Ir tai vyksta, kol jie ramiai miega.

Visi esame pastebėję, kad miegantys naminiai gyvūnėliai ima judinti letenėles ar net urgzti. Ar jie sapnuoja?<br>123rf nuotr.
Visi esame pastebėję, kad miegantys naminiai gyvūnėliai ima judinti letenėles ar net urgzti. Ar jie sapnuoja?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2016, 7:35 PM, atnaujinta May 11, 2017, 3:53 AM

Arba būna, kad gyvūnai ima skleisti įvairius garsus nuo lojimo ar kniaukimo iki urzgimo, tuo pat metu kaip pašėlę vizgindami uodegą. Tada atrodo, tarsi gyvūnėlis miegodamas patiria visas įmanomas blogybes. Tačiau, ar gyvūnai iš tiesų sapnuoja miegodami?

„Labai didelė tikimybė, kad gyvūnai sapnuoja, – interneto portalui „The Huffington Post Australia“ sakė organizacijos „Pets Australia“ vykdomoji direktorė daktarė Joanne Silince. – Kai kurios rūšys greitojo miego (REM) fazę išgyvena taip pat, kaip ir žmonės, kitiems, priklausomai nuo to, ar jie būna kitų grobiu ar ne, ši fazė tęsiasi gerokai trumpiau.

Paprastai miegodami šunys bėga, žaidžia su kamuoliuku ar net mėgdžioja kovą. Mano pačios pudelis miegodamas nuolat pašėlusiai vizgina uodegą“.

Tačiau J.Silince prisipažino, kad kol kas nėra pakankamai atlikta tyrimų apie tai. Ji taip pat pastebėjo, kad stengiantis ištirti, ar gyvūnai sapnuoja, mokslininkams teko susidurti su anekdotinėmis situacijomis.

„Leidžiantis į mokslo subtilybes darosi įdomu, – sakė J.Silince. – Sapnai paprastai asocijuojami su greitojo miego faze. Visi placentiniai žinduoliai šią fazę išgyvena. Taigi manoma, kad jie sapnuoja ir tam tikras jų elgesys tai įrodo.

Šiuo metu manoma, kad echnidos ir ančiasnapai veikiausiai nesapnuoja, nes jie nėra placentiniai gyvūnai. Mes taip pat žinome, kad reptilijos neturi REM miego fazės ir todėl laikomasi nuomonės, kad jos nesapnuoja.

Kuo didesnė tikimybė, kad gyvūnai gali tapti kieno nors grobiu, tuo trumpesnė paprastai būna jų REM miego fazė, nes pavojinga miegoti taip kietai ilgą laiką. Tačiau žirgų greitojo miego fazė kasdien trunka iki 35 min., kas yra neįtikėtinai pavojinga“.

J.Silince daro prielaidą, kad rūšys, kurių jaunikliai gimsta tiksliai žinodami, ką daryti ir kaip išgyventi (taigi, tikrai ne žmonės) sapnuoja mažiau. Kodėl? Nes jiems būtų sunkiau pasprukti.

„Priežastis, kodėl mes sapnuojame, yra, be abejonės, mokymosi procesas, – aiškina mokslininkė. – Rūšys, kurių elgesys yra gana aiškiai įstrigęs atmintyje, turi labai trumpą REM miego fazę ir todėl veikiausiai mažiau sapnuoja.

Žinoma, yra daug prielaidų, nes kadangi mes galime pamatuoti REM miega, mes negalime pamatuoti sapno. Nebent jų elgesys suteikia pagrįstų prielaidų, kad katės ir šunys sapnuoja, nes galima stebėti, kaip jie miegodami atlieka veiksmus, kuriuos matėme anksčiau“.

O ką iš tiesų sapnuoja gyvūnai? Na, tai žino tik jie patys ir to jie mums nepapasakos.

„Niekas nežino, ar jie sapnuoja juodai baltus, ar spalvotus sapnus. ir niekas nežino, ar tai – jiems svarbu, – teigė J.Silince. – Ar šunys loja sapne? Katės bendrauja, skleisdamos 30 skirtingų garsų. Ar jos visus tuos 30 skirtingų garsų naudoja ir sapne? Mes nežinome.

Ar katės ir šunys lunatikuoja? Neįsivaizduoju!

Šios istorijos moralas yra toks, kad negalime savo šuns ar katės tapatinti su žmonėmis, bet mes darome tuos pačius dalykus ir panašu, kad sapnavimas yra vienas jų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.