Šuns radinys po žeme šeimininkui žada didžiulius turtus

„Tai – ne darbas. Tai – pašaukimas, užkrečiantis tarsi liga“, – pripažino italas Giovanni Sacchetto (64 m.), ūkanotais ankstyvais rudens rytais kartu su savo šunimi pasileidžiantis miškais. Būtent čia, Albos apylinkėse, Pjemonto regione Šiaurės Italijoje, galima rasti labai vertingų baltųjų trumų.

Italas Giovanni Sacchetto (64 m.), ūkanotais ankstyvais rudens rytais kartu su savo šunimi pasileidžia miškais ieškoti trumų.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Italas Giovanni Sacchetto (64 m.), ūkanotais ankstyvais rudens rytais kartu su savo šunimi pasileidžia miškais ieškoti trumų.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos rytas

Dec 6, 2016, 7:46 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:28 AM

Romanijos vandens šunų veislės kalytė, ištikima ir guvi Giovanni kompanionė Dora, puikiai užuodžia, kur požeme slypi pasakiški turtai – gastronomijos entuziastų dėl kvapo ir skoninių savybių už pasakiškus pinigus išgraibstomi grybai.

„Rudenį kasdien miegoti einu 23 valandą, keliuosi prieš auštant ir tuoj pat ruošiuosi į mišką.

Ir tai darau ne dėl pinigų. Tai – tarsi mano pamišimas“, prisipažino vyras. Trumų paieška jam yra labai azartiška veikla, mat niekada nežinosi, kur jų gali rasti.

Užtat devynerių sulaukusi Dora nuo pirmųjų gyvenimo dienų leidžiasi į trumų medžioklę.

Per tą laiką ji taip ištobulino savo uoslę, kad gali jau gana lengvai surasti ir pranešti Giovanni apie po miško paklote slypintį turtą. Tiesa, rasti vietą, kur jie auga, ne taip ir paprasta.

„Trumų paieškai šis šuo yra kai kas neapsakoma!“ sakė G.Sacchetto. Romanijos vandens šunų išskirtinis bruožas – itin stipri ir jautri uoslė. Tačiau kiekvieną šunį reikia specialiai mokyti trumų paieškos. Giovanni pasakojo, kad prieš ieškant trumų šuo treniruojamas surasti po žeme užkastą itališkos pelėsinės gorgoncolos gabalėlį.

Dabar, kai Dora randa trumą, ji vizgina uodegą iš didelio džiaugsmo ir nesitraukia iš vietos, kur po žeme pūpso gastronomijos aukso gabalas, įprastai aptinkamas apie 10–30 cm gylyje. Žinoma, šuniui tai žaidimas – už surastą trumą Dora visuomet apdovanojama mėgstamu skanėstu – sausainiu ar gabalėliu džiovintos duonos.

Kai G.Sacchetto buvo 14 metų, pirmą kartą su savo seneliu ir jo šunimi pradėjo ieškoti trumų. Tuo metu tai buvo ne pramoga, o kasdienio maisto paieškos.

„Dabar tai – labiau pomėgis, bet derlingos vietos – slaptos, apie jas niekam neprasitariu. Trumų ieškau jau daugiau nei 50 metų, tad žinau, ties kokiais medžiais galiu tikėtis rasti šių grybų“, – sakė vyras. Šiemet trumų festivalyje Albos mieste Italijoje vidutinė baltųjų trumų kilogramo kaina siekė 3–4 tūkstančius eurų. Brangiausia grybų pora, svėrusi 1 kilogramą ir 170 gramų, parduota už 105 tūkstančius eurų.

Brangiausias pasaulyje baltasis trumas, rastas dar 2007 metais, svėrė pusantro kilogramo ir buvo parduotas už 300 tūkstančių eurų. Ne veltui šių grybų ieškotojai vadinami medžiotojais, o jų šunys – ne tiktai geriausiais, bet ir brangiausiais draugais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.