Vilniaus pakrūmėse kyla nauji kauburiai, o žmonės įspėjimų nepaiso

Nelegalios kačių, šunų ir mažesnių augintinių kapinės mieste užima vis daugiau teritorijų – vilniečių negąsdina nei įspėjimai apie baudas, nei informacija, kad toje vietoje ateityje bus tiesiama nauja gatvė.

Naujose nelegaliose kapinėse Medeinos gatvėje palaidotų augintinių kapai apkaišioti lentomis ir pagaliais, kad kapaviečių neiškapstytų laukiniai žvėrys.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujose nelegaliose kapinėse Medeinos gatvėje palaidotų augintinių kapai apkaišioti lentomis ir pagaliais, kad kapaviečių neiškapstytų laukiniai žvėrys.<br>D.Umbraso nuotr.
Jelena savo augintinį laidos Karoliniškėse, nors ten irgi nelegalios kapinės.
Jelena savo augintinį laidos Karoliniškėse, nors ten irgi nelegalios kapinės.
Vilniečiai iškabintų įspėjimų nepaiso.
Vilniečiai iškabintų įspėjimų nepaiso.
Legaliose kapinėse Sandėlių gatvėje jau užimta pusė joms skirtos vietos.
Legaliose kapinėse Sandėlių gatvėje jau užimta pusė joms skirtos vietos.
Savivaldybė svarsto, ar įteisinti Karoliniškėse esančias gyvūnų kapines.
Savivaldybė svarsto, ar įteisinti Karoliniškėse esančias gyvūnų kapines.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2017-04-22 12:35, atnaujinta 2017-04-25 21:03

Medžiai dar be lapų, tad gyvūnų kapinės Medeinos gatvėje Pašilaičiuose šviečia iš tolo. Prie į jas vedančio tako neseniai atsirado ženklas, draudžiantis čia laidoti gyvūnus. Tačiau vilniečiams tai nė motais.

Gyvūnų kapinių atsiranda vis naujose vietose. Kai kurias savivaldybė sulygina su žeme, nes kyla įvairių ligų pavojus. Mat gyvūnai būna palaidoti visai negiliai, juos iškapsto žvėrys.

Dar vienos nelegalios kapinės prie Televizijos bokšto Karoliniškėse gyvuoja jau dešimtmetį. O vienintelėse legaliose gyvūnų kapinėse Vilniaus pakraštyje jau užimta beveik pusė joms skirtos vietos.

Metas pradėti galvoti apie krematoriumą gyvūnams.

Apsaugo aukštais strypais

Prie gyvūnų kapinių Medeinos gatvėje yra ženklas, kuriame pateikta informacija, kad čia kitąmet bus tiesiama Šiaurinė gatvė. Jau rengiamas jos techninis projektas, tad palaidotų augintinių šeimininkų prašoma iškasti palaikus.

Savivaldybė įspėja, kad gatvės tiesimo metu nelegalios kapavietės bus panaikintos. Jei kas nors neaišku – galima kreiptis nurodytu telefonu.

Tačiau niekas neskuba palaikų perkelti į legalias kapines. Negana to, pavyzdžiui, aštuonerių metų Pukis palaidotas visai neseniai – 2016-aisiais. Ir tokių kapų ne vienas.

Šunį vedžiojusi Jelena „Sostinei“ sakė žinanti, kad šios kapinės nelegalios.

Tad savo kalę, kai ji nugaiš, laidos Karoliniškėse, prie Televizijos bokšto. Ten vienas moters augintinis jau guli.

Priminus, kad ir tos kapinės nelegalios, vilnietė puolė ginčytis: „Netiesa, kaimynė sakė, kad jos legalios. Visi ten savo kačiukus ir šuniukus laidoja.“

O kapinėse Medeinos gatvėje daugybė kapų, kurie apsaugoti aukštais strypais. Nieko nuostabaus, nes laukymėje mėgsta lankytis laukiniai žvėrys, kurie iškasa kapus.

Lanko net keturis kapus

Prie Televizijos bokšto esančiose gyvūnų kapinėse sutikta Aldona prisipažino pati mačiusi, kaip lapė tempė iškastus šuns palaikus.

Pabaidžius laukinis gyvūnas nuskuodė į mišką.

Palaikai skleidė blogą kvapą, tad moteris juos vėl palaidojo. Tad dabar lanko ne tik savo katės, dviejų anūkų kačiukų, bet ir to šunelio kapą.

Aldona tvirtino, kad gyvūnų kapus lanko ir norėdama pasivaikščioti.

Jos namai – pakalnėje. Užkopti į kalną link kapinių – puikiausias sportas.

Vilnietės dešimties metų katė nugaišo dėl šlapimo takų ligų. Dabar ji augina katiną, kuriam – aštuoneri.

Tose pačiose kapinėse palaidoti ir Aldonos anūkų kačiukai.

Vieną jų teko užmigdyti, nes pradėjo šlubuoti, o paskui sunkiai bepaėjo. Aldona spėliojo – galbūt parėjusi namo ant drabužių atsinešė erkę?

O kitas kačiukas tiesiog apsiėdė. Jis taip pat palaidotas prie Televizijos bokšto.

Baiminasi nemalonaus kvapo

Kitos nelegalios kapinės – taip pat Karoliniškėse, tik kraštovaizdžio draustinyje. Ten įrengti takai, kuriais vilniečiai mėgsta pabėgioti, pasportuoti.

Šios gyvūnų kapinės pavasarį pradėjo sparčiau plėstis. Vietiniai gyventojai jau nerimauja, kad negiliai užkasti gyvūnų palaikai, ėmę pūti, pradės dvokti.

Taip jau buvo atsitikę Fabijoniškių gatvės pradžioje. Čia nelegalias gyvūnų kapines teko sutvarkyti savivaldybės įmonės „Grinda“ darbuotojams. Gyvūnai buvo palaidoti negiliai, ėmė sklisti nemalonus kvapas, tad palaikus teko iškasti.

Karoliniškėse ne tiktai blogas kvapas verčia sunerimti dėl kapinių – aplink jas ima kauptis ir šiukšlės.

Sieks sustabdyti plėtrą

Meras Remigijus Šimašius žadėjo nelegalias kapines, kurios niekam netrukdo, pamėginti įteisinti. Kartu bus stabdoma ir jų beatodairiška plėtra.

Tuo metu Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius minėjo, kad dabar svarbiausia – užkirsti kelią tokių kapinių plėtrai.

Savivaldybė turi informacijos apie visas didžiąsias nelegalias kapines, o kiek yra mažųjų – nesuskaičiuosi.

„Bedęs į bet kurį miško masyvą šalia gyvenamųjų namų nesuklysi – ten rasi gyvūnų kapų. Tik vieni augintinius užkasa, o kiti dar paminklų pristato“, – kalbėjo G.Runovičius.

Jis stebėjosi: Vilniuje veikia legalios kapinės, nugaišusius gyvūnus priima utilizuoti įmonė „Grinda“, tačiau vilniečiai vis tiek juos laidoja kur papuola.

Praėjusiais metais į „Grindą“ buvo pristatyta tik 12 sergančių ir senų gyvūnų, dar 7 šunys užmigdyti.

Iš anksto užsiima vietas

Atvykus į vieninteles legalias gyvūnų kapines Sandėlių gatvėje Panerių seniūnijoje nesunku pastebėti, kad jos per metus smarkiai išsiplėtė.

Kapinės įkurtos 2012 metais, tačiau jau apie pusę teritorijos užimta kapais.

Kaip ir kitose kapinėse, čia ne vienas akmeninis paminklas, ant kapų sudėti mėgstami augintinio žaislai, ėdalo dubenys.

Įsmeigtas net ir vienas kitas kryžius.

Išskirtinis šių kapinių bruožas yra tai, kad šeimininkai stengiasi užimti kuo didesnį plotą augintiniams, kurie dar gyvi.

Štai trys akmens plokštės. Po viena palaidotas dešimtmetis Laris, kitoje pusėje – šešerius metus gyvenęs Rikis.

O tarp jų – vieta Tutui, kuris šį pasaulį išvydo 2009 metais, džiaugiasi gyvenimu ir nė nenutuokia, kad šeimininkai jau pasirūpino jo likimu, kai iškeliaus į amžinuosius medžioklės plotus.

Pagalbos prašo žiemą

Kapinėse Sandėlių gatvėje daug ir vienodų lentelių. Tai Edgaro Baltrušaičio ir jo kolegos verslas. Įsteigę įmonę „Gyvūnų rojus“ jie rūpinasi augintinių paskutine kelione.

Nugaišusius šunis ir kates jie gali pasiimti ir iš veterinarijos klinikų, tačiau dažniau sulaukia prašymų vežti iš namų.

Vilniečiai pasiūlo ne tik lentelę ant gyvūno kapo, bet ir karstą, kurių yra įvairiausių dydžių.

E.Baltrušaitis sakė, kad prieš porą metų įsteigtas gyvūnų laidojimo verslas sunkiai skinasi kelią. Dažniau vilniečiai kreipiasi vėlyvą rudenį ir žiemą, kai žemę sukausto pašalas. O atšilus jie numylėtus gyvūnus stengiasi palaidoti patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.