Vladimiras Putinas savo jėgą demonstruoja ir neįprastu būdu – vieni šypsosi, kiti suakmenėja iš baimės

Bebaimį, sargų ir ištikimą – tokį draugą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai gavo 65-ojo savo jubiliejaus proga. Ypač miela dovana, nustelbusia visas kitas, jį pamalonino Turkmėnijos prezidentas Gurbangulis Berdymuchamedovas – žinodamas apie begalinę V.Putino meilę šunims per oficialų susitikimą Sočyje padovanojo jam mažytį Vidurinės Azijos aviganių veislės šunytį.

2007 metais Sočyje V.Putinas į susitikimą su Vokietijos kanclere A.Merkel atsivedė Labradoro retriverę Koni net ir žinodamas, kad viešnia labai bijo šunų.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
2007 metais Sočyje V.Putinas į susitikimą su Vokietijos kanclere A.Merkel atsivedė Labradoro retriverę Koni net ir žinodamas, kad viešnia labai bijo šunų.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
V.Putiną pradžiugino gyva Turkmėnijos prezidento G.Berdymuchamedovo dovana – Vidurinės Azijos aviganių jauniklis.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
V.Putiną pradžiugino gyva Turkmėnijos prezidento G.Berdymuchamedovo dovana – Vidurinės Azijos aviganių jauniklis.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Akitos Inu veislės šunį, vardu Jumė, V.Putinas taip pat gavo dovanų. 2012  metais jį Rusijos prezidentui įteikė Japonijos ministras pirmininkas Sh.Abe.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Akitos Inu veislės šunį, vardu Jumė, V.Putinas taip pat gavo dovanų. 2012 metais jį Rusijos prezidentui įteikė Japonijos ministras pirmininkas Sh.Abe.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
2010 metais viešėdamas Sofijoje V.Putinas, tuomet būdamas Rusijos premjeru, gavo Bulgarijos aviganį iš juos veisiančio Bulgarijos premjero B.Borisovo.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
2010 metais viešėdamas Sofijoje V.Putinas, tuomet būdamas Rusijos premjeru, gavo Bulgarijos aviganį iš juos veisiančio Bulgarijos premjero B.Borisovo.<br>„Scanpix“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Oct 21, 2017, 12:27 PM

Šuniukui suteiktas Verno vardas, išvertus iš rusų kalbos tai reiškia „ištikimas“.

„Tai mūsų draugas – išskirtinis visame pasaulyje Vidurinės Azijos aviganis. Aš su savimi atsivežiau šios veislės jauniklį“, – kalbėjo G.Berdymuchamedovas įteikdamas V.Putinui labai jį pradžiuginusią gyvąją dovanėlę.

Vidurinės Azijos aviganiai, dar vadinami alabajais, laikomi nacionaliniu Turkmėnijos simboliu. Tai viena seniausių šunų veislių pasaulyje.

Kadaise šios veislės šunys saugodavo klajoklių karavanus, šeimininko turtą ir gindavo naminius gyvulius nuo plėšrūnų.

Jauni Vidurinės Azijos aviganiai turi minkštą kailiuką ir yra labai mieli, o užaugę tampa atsparūs nepalankioms oro sąlygoms, bebaimiai, sargūs ir darbštūs.

Šie šunys vertinami už ištikimybę ir protą, su jiems nepavojingais nepažįstamais elgiasi ramiai. Be to, labai myli vaikus.

Vernas bus jau trečiasis V.Putino, neslepiančio meilės šunims ir aktyviai besirūpinančio rusiškų veislių, kurioms gresia išnykimas, išsaugojimu, augintinis.

Be Verno, V.Putino rezidencijoje Maskvoje gyvena ir penkerių metų Akitos Inu veislės šuo, vardu Jumė.

Šį šunį V.Putinas taip pat gavo dovanų. 2012 metais vos trijų mėnesių šunytį Rusijos prezidentui įteikė Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Tai buvo Akitos prefektūros padėka už Rusijos pagalbą Tohoku regionui, kai jį nusiaubė 9 balų stiprumo Sendajaus žemės drebėjimas ir vėliau buvęs cunamis.

Jumės vardą, išvertus iš japonų kalbos reiškiantį „svajonė“, šuniukui išrinko pats prezidentas V.Putinas.

Įdomu tai, kad net ir Rusijoje atsivesti šios veislės šunys privalo gauti japonišką vardą.

Atsidėkodamas už pūkuotą dovaną V.Putinas kates mylinčiam Akitos prefektūros gubernatoriui Norihisai Satake padovanojo pūkuotą Sibiro kačiuką, pavadintą Mir, o tai išvertus iš rusų kalbos reiškia „taika“.

Pernai gruodį į pokalbį su Japonijos žurnalistais V.Putiną atlydėjo ir Jumė.

Svečius iš savo buvusios tėvynės šuo sutiko lojimu. V.Putinas buvo įsitikinęs, kad augintinį, kuris yra žinomas kaip sarginis šuo, įaudrino fotoaparatų blykstės ir gausybė žmonių.

Viena Akitos Inu veislės šunų veisėjų Marija Spirc mano, kad prezidento išvada buvo teisinga. Anot veisėjos, Akitos Inu pasižymi labai aukštu intelektu.

Pavyzdžiui, jeigu pas šeimininką užsuka nepažįstamasis, šuo jokiu būdu jo nelies. Tačiau grėsmingu urzgimu ir lojimu reikalaus, kad svečias laikytųsi atstumo tol, kol šeimininkas duos ženklą, jog pavojaus nėra.

Akitos Inu veislės šunys – tikras japonų pasididžiavimas. Manoma, kad šios veislės šunys buvo pirmieji, kuriuos prisijaukino žmonės.

Japonai taip jais pasitiki, tad be baimės su šios veislės atstovais palieka net mažus vaikus.

„Šuo ir pats vaiko nelies, ir kito prie mažylio neprileis.

Tačiau jie draugauja tik su žmonėmis. Tarp šunų Akitos Inu veislės šunys linkę dominuoti“, – įspėjo M.Spirc.

Dar vienas V.Putino numylėtinis yra septynerių metų šuo Bafi.

Šį šunytį, kai jam buvo vos 10 savaičių, 2010 metais V.Putinas, tuomet būdamas Rusijos premjeru, gavo dovanų iš Bulgarijos premjero Boiko Borisovo viešėdamas šalies sostinėje Sofijoje.

Bafi yra paties B.Borisovo valdose atsivestas Bulgarijos aviganis (karakačanas).

Iš pradžių šuo buvo pavadintas Aresu – karo dievo vardu. Tačiau V.Putinas nusprendė augintinį pervadinti ir paskelbė viešą naujo vardo rinkimo konkursą.

Bulgarijos aviganiai yra daugiausia Bulgarijoje paplitę šunys. Tai ištvermingos ir stiprios veislės atstovai, dažniausiai naudojami sargybai.

Šie šunys nėra reiklūs, pasižymi ramiu būdu, neagresyvūs.

Karakačanai ypač prisiriša prie vieno šeimininko, bet draugiškai žiūri ir į kitus šeimos narius.

Beje, Bafi netgi įkvėpė grupę „Murzilki International“ sukurti bulgarų kilmės rusų dainininko Filipo Kirkorovo hito „Tiesiog padovanok“ parodiją, pavadintą „Tiesiog padovanokite premjerui šuniuką“.

V.Putinas turėjo ir juodą Labradoro retriverę Koni. Šią kalytę prezidentui padovanojo buvęs Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Sergejus Šoigu.

Augintinė dažnai lydėdavo savo šeimininką, neretai dalyvaudavo ir V.Putino susitikimuose su kitais pasaulio lyderiais.

Pavyzdžiui, 2007 metais Sočyje V.Putinas į susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel atsivedė ir Koni, netgi ir žinodamas, kad viešnia bijo šunų nuo tada, kai 1995 metais vienas jai įkando.

Kalytė kanclerę nusprendė apuostyti, dėl to A.Merkel net suakmenėjo iš baimės.

Pastebėjęs A.Merkel baimę V.Putinas atsilošė ir ėmė mėgautis momentu pareikšdamas: „Esu įsitikinęs, kad ji elgsis gerai.“

Po to A.Merkel apie V.Putino elgesį žurnalistams pareiškė: „Supratau, kad taip jis nusprendė pademonstruoti savo vyriškumą. Jis bijo savo paties silpnumo. Rusija neturi nieko: nei sėkmingos politikos, nei ekonomikos. Viskas, ką jie turi, yra tai.“

Vėliau V.Putinas vokiečių žurnalistams teisinosi nežinojęs apie A.Merkel šunų baimę ir tikėjęsis, kad jo augintinė viešniai patiks.

V.Putinas padedamas Koni testavo Rusijoje sukurtą palydovinę navigacijos sistemą GLONASS, taip patikrindamas, ar tai leis jam sekti augintinę.

Bet 2015-aisiais 15 metų sulaukusi Koni nugaišo.

Rusijos lyderis dovanų yra gavęs ne tik šunų, bet ir žirgą.

Šių metų vasarį Kirgizijoje viešėjusiam V.Putinui šios šalies prezidentas Almazbekas Atambajevas padovanojo pilką lenktyninį Arabijos žirgą.

Tai – viena populiariausių žirgų veislių pasaulyje, dažnai sutinkama žirgų sporte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.