Mokslininkai paaiškino, kodėl ir kokių spalvų neskiria šunys

Šunys neskiria kai kurių spalvų. Jiems sudėtinga suprasti, kur yra raudona, o kur – žalia. Tai reiškia, kad jiems nelengva rasti raudoną kamuoliuką žalioje pievoje, tvirtina mokslininkai.

 Mūsų geriausi draugai neskiria raudonos ir žalios spalvų.<br> 123rf.com nuotr.
 Mūsų geriausi draugai neskiria raudonos ir žalios spalvų.<br> 123rf.com nuotr.
 Tyrėjai, ištyrė šunų regėjimą, panaudoję nežymiai pakeistą spalvų testą, skirtą žmonėms, žinomą kaip Ishiharos testas.<br> Bario universiteto pav.
 Tyrėjai, ištyrė šunų regėjimą, panaudoję nežymiai pakeistą spalvų testą, skirtą žmonėms, žinomą kaip Ishiharos testas.<br> Bario universiteto pav.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2017, 10:41 PM

Jau kurį laiką buvo žinoma, kad šunų regėjimas prastas. Jiems yra iki 8 kartų sunkiau įžiūrėti detales, nei žmonėms. Tačiau iki šiol niekas nežinojo, kodėl.

Dabar mokslininkai, atlikę su šunimis testą, sužinojo, kad jiems sunku atskirti žalią spalvą nuo raudonos, panašiai kaip ir žmonėms, kuriems būdingas aklumas spalvoms, vadinamas daltonizmu.

Laukinėje gamtoje šunys yra naktiniai gyvūnai. Tai reiškia, kad patys aktyviausi jie būna auštant arba temstant. O tam skirti spalvas nebūtina.

Prijaukinti šunys didžiąją dienos dalį nemiega, tačiau jų regėjimas prie tokių sąlygų dar neprisitaikė. 

Bario universiteto Italijoje Veterinarijos medicinos skyriaus daktaras Marcello Siniscallchi mano, kad šunų dresuotojams derėtų vengti raudonų drabužių ar batų, vaikščiojant žole, nes gyvūnams bus sudėtinga įžiūrėti jų judesius.

„Apskritai tiesiogiai parodyti, kad šunys nemato raudonos ir žalios spalvų ne tik svarbu tiems, kas tiesiogiai susiję su dresūra, bet ir gyvūnų augintojams, norintiems pagerinti šunų dėmesio sutelkimo įgūdžius žaidimo metu. Tai būtina sveikiems šuns ir šeimininko santykiams“, – paaiškino daktaras.

Taip pat M.Siniscallchi pridėjo: „Jeigu norite, kad parke šuo sugautų skraidančią lėkštę arba atneštų žalioje žolėje nukritusį kamuoliuką, verčiau naudokite mėlynus, o ne raudonus žaislus“.

Tyrėjai, ištyrė šunų regėjimą, panaudoję nežymiai pakeistą spalvų testą, skirtą žmonėms, žinomą kaip Ishiharos testas, rašo interneto svetainė „The Telegraph“.

Jį atlikdami žmonės turi įžiūrėti raudonais ir žaliais taškeliais išmargintame apskritime esančius skaičius. Paprastai daltonikai šių skaičių nemato.

Siekiant ištirti šunų regėjimą mokslininkai panaudojo paveiksliuką ne su skaičiais, bet su jame nupiešta kate. 

Į paveiksliuką šunys reagavo taip pat, kaip ir spalvų neskiriantys žmonės. Tai reiškia, kad jie negali skirti žalios ir raudonos spalvų.

„Būtų logiška kelti hipotezę, kad šunims taip pat sunku atskirti rudą ir oranžinę spalvas, bet kol kas neatlikome testo su šiais atspalviais.

Be to, kad daugiau sužinojome apie šunų suvokimo gebėjimus, šis darbas pirmąkart leido išbandyti metodą, kuris gali būti naudojamas tiriant kitų gyvūnų karalystės atstovų spalvų matymą“, – paaiškino daktaras.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti karališkos visuomenės žurnale „Open Science“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.