Kodėl šunys pasuka galvas, kai mes su jais šnekame?

 

Lengvas šuns galvos pozicijos pakeitimas leidžia jam tiksliau nustatyti atstumą iki garso šaltinio.<br>Stopkadras
Lengvas šuns galvos pozicijos pakeitimas leidžia jam tiksliau nustatyti atstumą iki garso šaltinio.<br>Stopkadras
Lengvas šuns galvos pozicijos pakeitimas leidžia jam tiksliau nustatyti atstumą iki garso šaltinio.<br>123rf nuotr.
Lengvas šuns galvos pozicijos pakeitimas leidžia jam tiksliau nustatyti atstumą iki garso šaltinio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Dec 9, 2017, 1:27 PM

Turbūt pastebėjote, kad jūsų šuo, išgirdęs keistą garsą, arba paklaustas, ar nori eiti pasivaikščioti, pasuka galvą į šoną? Šis žavus judesys tarytum byloja: „Aš klausau“.

Bet kas iš tiesų šunis skatina pasukti galvą, reaguojant į garsą?

Interneto portalas „MNN“ pateikė keletą įdomių galimų šitokio šuniukų elgesio paaiškinimų.

Jie bando geriau girdėti

Šunų ausų kaušeliai juda, leisdami jiems geriau nustatyti garso šaltinį, o jų smegenys, padeda apskaičiuoti laiko skirtumą tarp garsų, pasiekiančių kiekvieną ausį.

Lengvas šuns galvos pozicijos pakeitimas leidžia jam tiksliau nustatyti atstumą iki garso šaltinio.

Galima daryti išvadą, kad pasukdamas galvą šuo kur kas tiksliau nustato garso šaltinio vietą ir atstumą iki jo.

Jie mus bando suprasti

Kaip rašoma Steveno R. Lindsay knygoje „Taikomo šunų elgesio ir treniravimo vadovėlis“, kai šuo klausosi jūsų balso, jis bando atpažinti pažįstamus žodžius arba intonacijas, kurias sieja su apdovanojimu, tokiu, kaip ėjimas pasivaikščioti ar skanėstas.

Šuns vidurinės ausies raumenys yra kontroliuojami smegenų dalies, kuri taip pat atsakinga už veido išraiškas ir galvos judesius. Tad kai šuo pasuka galvą, jis bando suvokti, ką jūs sakote, taip pat jums leidžia suprasti, kad jis jūsų klausosi.

Jie lengvai nemato mūsų veidų

Besistengdami mus suprasti šunys ne tik kreipia dėmesį mūsų žodžius ir intonacijas, bet ir į veido išraišką, kūno kalbą, akių judesius. Dėl to jiems svarbu matyti mūsų veidus. Tad daktaras Stanley Correnis mano, kad pasukdami galvą šunys gali bandyti geriau į mus geriau įsižiūrėti.

Jis teigia, kad šunys, turintys ilgesnius snukius, sunkiau mato visą žmogaus veidą, nes dalį vaizdo užstoja nosis. Jis palygino tai su tuo, kaip mūsų regėjimui sutrukdytų tiesiai prieš nosį ištiestas kumštis. Pabandykite tai padaryti ir suprasit, kiek aplinkos mato šuo.

S.Correnio nuomone, šunys gali pasukti galvas, tam, kad matytų kalbėtojo lūpas – tai jiems padeda suprasti, ką jam bandoma pasakyti.

Jis kelia hipotezę, kad šunys su plokštesniais snukiais, tokie kaip mopsai, Bostono terjerai ar pekinai, mažiau pasuka galvas, nes jiems snukis vaizdą užstoja mažiau.

Tam, kad patikrintų šią hipotezę, S.Correnis atliko internetinę apklausą. Joje dalyvavo 582 dalyviai, iš kurių 186 laikė šunis su plokštesniais snukiais. Kad jų augintiniai dažnai pasuka galvas klausydamiesi, patvirtino 71 proc. žmonių, laikančių šunis ilgomis nosimis, ir tik 52 proc. plokščiasnukių šunų šeimininkų,

Mes juos išmokėme taip elgtis

Kai šunys pasuka galvas mūsų klausydamiesi, tai atrodo nenuneigiamai žavingai ir mes į tai reaguojame labai teigiamai. Susižavėję tokiu šuniukų elgesiu žmonės maloniu balsu ir skanėstais už tai apdovanoja savo augintinius.

Tokia reakcija padrąsina šunis būtent taip elgtis. Tad kuo šuo dažniau giriamas už galvos pasukimą, tuo dažniau jis tokį elgesį kartoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.