Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbėjami gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti

„Gelbėjami gyvūnai niekada nebūna agresyvūs, na, nebent gulbės šnypščia, – sako Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos komandos viršininkas Arūnas Bartkus. – Patekę į nelaimę, jie laukia žmogaus pagalbos“.

 Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbstimi gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti.<br> lrytas.lt nuotr.
 Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbstimi gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti.<br> lrytas.lt nuotr.
 Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbstimi gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti.<br>PAGD nuotr.
 Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbstimi gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti.<br>PAGD nuotr.
 Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbstimi gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti.<br>PAGD nuotr.
 Ugniagesiai papasakojo, kaip gelbstimi gyvūnai: akyse matai nebylų prašymą padėti.<br>PAGD nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 15, 2018, 11:08 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:52 PM

Kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, šią savaitę Tauragės ugniagesiams teko gelbėti du šunis. Kovo 13 d. gyventojai pranešė, kad Gaurės miestelyje, Šešuvies upėje, už trijų metrų nuo kranto, ant ledo lyties inkščia šuniukas. Jo gelbėti atvyko Tauragės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Gaurės komandos ugniagesiai.

Jie kabliu užkabino ledo lytį ir partempė gyvūną į krantą.

Kovo 12 d. Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai Pameižių kaime gelbėjo tvenkinyje, šaltinių properšoje, įlūžusį šunį. Vokiečių aviganis buvo vandenyje apie 10 metrų nuo kranto.

„Šuo priekinėmis letenomis buvo įsikabinęs į ledą, visas sušlapęs ir be jėgų, – pasakojo A. Bartkus. – Vyrai su gelbėjimo rogėmis prišliuožė iki jo, užsitraukė jį ant rogių, partempė į krantą ir perdavė šeimininkams.

Šuo ugniagesiams nesipriešino, jiems prisiartinus net neamtelėjo, jo akys spindėjo džiaugsmu, kad kažkas atvyko jo gelbėti. Iškeltas ant kranto, nors ir visas drebėjo, vizgino uodegą iš laimės.“

Daugelį metų ugniagesiu gelbėtoju dirbęs A. Bartkus sakė, jog ugniagesiams malonu gelbėti, nesvarbu, ar gyvūną, ar žmogų: „Kai gali padėti, jauti pasitenkinimą. O gyvūnai jaučia, kad jiems nori padėti. Kartą teko arklį iš liūno traukti. Atrodo, matai jo akyse nebylų prašymą padėti.“

Šiemet šalies ugniagesiams jau teko gelbėti 30 gyvūnų: stirnas, arklius, šunis, kates ir paukščius. Vien pastarąją savaitę ugniagesiai išgelbėjo šešis nebegalinčius nuo ledo grįžti į krantą ar įlūžius šunis ir į šulinį įkritusį arklį.

Kovo 11 d. Šilutės ugniagesiai gelbėjo į Šyšos upę įkritusį šunį. Dėl stataus šlaito jis negalėjo išlipti. Ugniagesiui teko įlipti į vandenį ir jį ištraukti.

Kovo 14 d. Marijampolės ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta, kad Skaisčiūnų kaime, ant šalia degalinės esančio priešgaisrinio tvenkinio ledo yra trys šunys, kurie negali savarankiškai nulipti nuo ledo. Ugniagesiai šunis nukėlė nuo tvenkinio ledo ir jie nuskuodė į šalia esančią gyvenvietę.

Kovo 11 d. Šalčininkuose, Saulėtojoje gatvėje, privačioje teritorijoje, į 1,5 m gylio šulinį įkrito arklys. Ugniagesiai jį ištraukė panaudoję autokopėčias ir lynus.

Pasak specialistų, žiemą šeimininkai turėtų atidžiau pasirūpinti savo augintiniais. Neretai šunys pabėga iš kiemo ir gali patekti į pavojingas situacijas. Štai kovo 12 d. nuskendusį šunį ugniagesiai ištraukė Alytaus rajone, Užubalių kaime. Jis plūduriavo vandenyje už 3 m nuo kranto.

Kad taip neatsitiktų, keturkojus reikėtų ilgiau pavedžioti, leisti jiems palakstyti laukuose arba aptverti teritoriją tvora. Nors kartais nepadeda ir tvoros. Kartą moteris pasakojo, jog jos šuo išmoko ne tik perlipti per tvorą, bet ir ją nugriauti, nulenkti tvoros kampą, atidarinėti vartelius... Ir augintiniams, matyt, laisvė – labai saldi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.