Dainininko šuns vagystės nekelia pykčio kaimynams

Grupės „16 Hz” nario Skaidriaus Varslausko šuo Džiazas lyg du vandens lašai panašus į filme „Kaukė” vaidinusį keturkojį Mailo. Jis taip pat aukštai šoka, vaikosi kamuolį, gaudo skraidančias lėkštes.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 14, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:47 AM

„Namuose turime tikrą vagišių. Ypač saugokite batus ir rankines”, – pasitikęs prie namų durų svečius juokavo dainininkas.

Vyras tikino, jog jo Džeko Raselo terjeras labai mėgsta iš svečių rankinių ištraukti ir kur nors paslėpti įvairius daiktus, nutempti batus, šalikus ar kepures.

Mažuoju vagiliautoju šeimininkų ir kaimynų pramintas Džiazas neretai iš gretimų kiemų į namus parbėga į dantis įsikandęs svetimą šlepetę, vaikišką žaislą ar kokį sodo įrankį.

Tuomet dainininkui ar jo šeimos nariams tenka atsiprašyti kaimynų už augintinio krečiamas šunybes.

Sužavėjo žinomo filmo herojus

„Kai pirmą kartą pamačiau garsųjį filmą „Kaukė”, mane labai sužavėjo paskui pagrindinį herojų lakstantis nenuorama šuo. Nuo to laiko vis pasvajodavau apie tai, kad norėčiau namuose turėti tokį linksmuolį.

Kol laikėme kitą šunį, šios minties teko atsisakyti. Vėliau svajonę įgyvendinau”, – pasakojo S. Varslauskas.

Džiazas muzikanto namuose apsigyveno prieš pusantrų metų. Balto kailio dėmėtu snukiu šuns dainininkas su žmona Virginija ilgai ieškojo veislynuose ir internete.

Vietoje nenustygstantį mažylį kauniečiai surado ir pirko Klaipėdoje. Jam tuomet buvo vos pora mėnesių.

Dainuoja kartu su šeimininku

Šunį Džiazu pavadino jauniausia S. Varslausko duktė Martyna, kuriai dabar keturiolika metų. Mergaitė tvirtino, jog vos pamačiusi keturkojį suprato, kad šis yra energingas, žaismingas, nenuspėjamas ir mėgsta improvizacijas – tarsi džiazo muzika.

Itin judrų, tačiau kartu klusnų bei protingą šunį S. Varslauskas nuo mažens mokė įvairių komandų.

Džiazas puikiai moka sėdėti, gulėti, tarnauti, apsisukti, šokti, pasisveikinti.

„Kaip ir dera muzikanto šuniui, Džiazas moka net dainuoti. Kai skambinu pianinu ir dainuoju, šuo taip pat palaiko man draugiją. Namiškiams ir artimiems draugams net rengiame trumpus koncertus”, – sakė atlikėjas.

Džiazas puikiai pasiduoda dresūrai. Tikriausiai todėl šios veislės šunis dažnai galima išvysti vaidinančius reklamose, filmuose ar parodomosiose dresūros programose. Bet S. Varslauskas pastebėjo, kad dresuojant šį šunį reikia daug kantrybės ir atkaklumo.

„Džeko Raselo terjerai lengvai supranta, ko iš jų norima. Tačiau, kad tai taptų nuolat vykdoma komanda, šeimininkas turi labai pasistengti. Muštras ar bausmės šiems keturkojams nesuprantami.

Su jais susitarti galima tik tarpusavio supratimu ir žaidimo forma, nes komandas šie šunys vykdo improvizuodami ir net su savotišku humoru”, – aiškino muzikantas.

Šuo ieško vis naujų nuotykių

Džiazui labiau už viską patinka dūkti, šokinėti, linksminti aplinkinius ir kaip tikram avantiūristui nuolat ieškoti naujų nuotykių.

Didžiausias jo pomėgis tempti ir slapstyti daiktus taip pat dažnai sukelia juoko. Gyvūnas netveria džiaugsmu, kai namiškiai, o kartais ir svečiai įnirtingai bando surasti tai, ką jis kažkur užkišo.

Ne mažiau smagu jam būna matyti, kai dainininkas arba jo žmona su augintinio nugvelbtų daiktų krūva eina pas kaimynus prašyti atleidimo.

Už išdaigas ant Džiazo niekas nepyksta, nes visi žino, jog slapstydamas daiktus jis tiesiog žaidžia.

Be to, savo ekscentrišku būdu ir noru išlaižyti kone visiems veidus šis lipšnuolis žavi aplinkinius.

Muzikantas su šeima Džiazą nuolat vežasi į gamtą. Ypač šuniui patinka vandens pramogos. Kai Verslauskai plaukia baidarėmis, keturkojis įsitaiso šalia šeimininko arba sėdi mažos siauros valtelės priekyje.

Džiazui taip pat labai patinka maudynės, jis – puikus plaukikas.

Kai šeima poilsiauja prie ežero ar upės, šuo vandenyje mirksta ilgiau už visus.

Linas Kazlauskas, veterinaras:

„Džeko Raselo terjerai išveisti Anglijoje XIX amžiuje. Šie maži šunys būdavo pasitelkiami medžioti lapėms, kasti grobį iš urvų. Visame pasaulyje ši veislė išpopuliarėjo visai neseniai.

Ypač madingi šie terjerai tapo tada, kai buvo nufilmuoti keliuose Holivudo filmuose. Po filmo „Kaukė” žmonės pradėjo reikalauti į filmo herojų Mailo panašių šunų. Šios veislės ir net panašūs į Džeko Raselo terjerus šunys buvo tiesiog graibstomi. Tokia šių keturkojų banga buvo atėjusi ir į Kauną. Juos dažniausiai pirkdavo mažų vaikų turintys žmonės.

Tai, kad prieš įsigydami gyvūnus žmonės ne itin domėjosi jų charakteriu ir prigimtimi, lėmė, jog daug šios veislės šunų atsidūrė prieglaudose.

Džeko Raselo terjerą įsigyti siūloma energingiems, turintiems humoro jausmą žmonėms, kurie mėgsta aktyviai judėti gamtoje. Ramiems ir tingiems žmonėms jis netinka. Šios veislės keturkojo nevertėtų turėti ir tiems, kurie visą dieną praleidžia darbe.

Šuo yra linksmas ir gyvybingas, mėgstantis žaisti, draugiškas ir malonus vaikams, kurie jo neerzina. Jis turi stiprų medžioklės instinktą, todėl nuo jo reikėtų saugoti smulkius gyvūnus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.