Šunų kinkinių varžybose - greičiausi keturkojai

Šeštadienį vaizdingoje vietoje įsikūrusiame Jadagonių (Kauno raj.) kaime aidi galybės šunų lojimas - čia prasidėjo visą savaitgalį truksiantis tarptautinis šunų kinkinių čempionatas. Šios rungtynės atviros, tad dalyvauti jose gali visi norintys. Tereikia turėti bent vieną šunį, šiai sporto šakai pritaikytą transporto priemonę ar paprasčiausią dviratį ir ryžto kartu su keturkoju išbandyti trasą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 2, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:04 PM

Į vis labiau Lietuvoje populiarėjančios sporto šakos, šunų kinkinių čempionatą šeštadienį kartu su savo keturkojais atvyko apie 120 sportininkų ne tik iš mūsų šalies, bet ir iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos bei Baltarusijos.

Tai paskutinės varžybos prieš lapkričio 8 - 10 dienomis Italijoje vyksiantį Pasaulio šunų kinkinių sporto čempionatą. Šios varžybos – tuo pačiu ir daugiaetapių „Baltijos taurės 2013“ rungtynių finalinis etapas, todėl sekmadienį, lapkričio 3-iąją bus apdovanoti ne tik šių varžybų, bet ir viso sezono Baltijos regiono geriausieji iš geriausiųjų. Ankstesni etapai vyko Latvijoje, Rusijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

Abi dienas, po pagrindinių startų, vyks vaikų mažojo kroso su šunimis varžybėlės, kuriose galės dalyvauti ir žiūrovai. Šunis vaikams paskolins sportininkai.

Lietuvos šunų kinkinių sporto federacijos atstovas Arnoldas Akelaitis lrytas.lt sakė, jog ši sporto šaka populiarėja, nes nemažai šiaurietiškų veislių šunų šeimininkų pagaliau suvokė, kad augintinių prigimtis reikalauja nemažų fizinių krūvių. Atšiauriose sąlygose išveistoms šunų rūšims tiesiog gyvybiškai svarbu išlieti genetiškai paveldimą gaivališką energiją.

Aliaskoje gimusi šunų kinkinių sporto šaka neilgai trukus išpopuliarėjo visame pasaulyje. Tose šalyse, kur sniego būna mažai keturkojai tempia ne roges, bet specialiai pritaikytus dviračius, trirates ar keturrates vežėčias.

Pasisekimą čia lemia ne tik šunų ištvermė, egzistuoja ir tokie faktoriai kaip jų šeimininko sugebėjimas suformuoti kinkinį taip, kad vienas šalia kita įkinkyti keturkojai sutartų tarpusavyje. Kita vertus, turi būti įdėta nemažai darbo treniruojant bei dresuojant šunis – jie privalo klausyti šeimininko komandų.

„Šiose varžybose galima pamatyti Sibiro haskius, Aliaskos malamutus, samojedus. Tačiau šias veisles kinkinių sporte išstumia specialiai jam veisiami mišrūnai. Europoje jie vadinami eurodogais, Amerikoje – Aliaskos haskiais. Šie šunys pastaruoju metu dominuoja pasaulyje vykstančios kinkinių varžybose“, - lrytas.lt sakė vienas renginio organizatorių, klubo „Fluidus“ prezidentas A.Akelaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.