Kraują stingdantys kadrai: šunų-kinkinių lenktynės Aliaskoje

43-ąjį kartą Aliaskoje (JAV) vykstančios „Iditarod“ šunų kinkinių lenktynės šiemet kiek kitokios nei visada. Per visą lenktynių istoriją antrą kartą tenka koreguoti lenktynių trasą, mat įprasta jau nebetinkama. Pasirodo, globalinis atšilimas padarė savo, tad maršrutas nukeltas apie 480 km į šiaurę. Įprasta, kad šių lenktynių trasa driekiasi nuo Aliaskos rytuose esančio Vilou iki vakaruose įsikūrusio Nome miestelio.

Varžybų trasoje yra ruožų, kur oro temperatūra gali nukristi ir iki 46 laipsnių žemiau nulio. Pučiant 80 km/val. vėjui, temperatūros pojūtis būna tarsi spaustų stingdantis – 90 laipsnių šaltis.<br>AP nuotr.
Varžybų trasoje yra ruožų, kur oro temperatūra gali nukristi ir iki 46 laipsnių žemiau nulio. Pučiant 80 km/val. vėjui, temperatūros pojūtis būna tarsi spaustų stingdantis – 90 laipsnių šaltis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2015, 4:06 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 12:57 PM

Vis tik dėl aptirpusios sniego ir nepatvaraus ledo lenktynių startas kovo 9 dieną įvyko Fairbankso mieste. Pirmą kartą dėl netinkamų oro sąlygų lenktynių pradžia į Fairbanksą nukelta 2003 metais.

79 vadeliotojai su 12-16 šiaurinių šunų komandomis maždaug per 8-10 dienų rogėmis turės įveikti 1,5 tūkst. kilometrų atstumą pačiomis atšiauriausiomis sąlygomis, spaudžiant net ir 30 laipsnių Celsijaus speigui.

Didelė dalis lenktynių vyks ant užšalusios Jukono upės – vienos ilgiausių visoje Šiaurės Amerikoje – bei jos intakų.

Įprastai rungtynių metu šunys lekia 8–20 km/val. greičiu.

Varžybų trasoje yra ruožų, kur oro temperatūra gali nukristi ir iki 46 laipsnių žemiau nulio. Pučiant 80 km/val. vėjui, temperatūros pojūtis būna tarsi spaustų stingdantis – 90 laipsnių šaltis.

Lenktynių nugalėtojui atiteks 70,000 JAV dolerių prizas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.