Siamo katiną auginančią moterį stebina ypatingas jo elgesys

Daug kas mano, kad Siamo katės – piktos ir kerštingos, bet iš tiesų jos yra labai draugiškos ir net šiek tiek panašios į šunis. Be to, šios veislės katės pasižymi ypatingu vokalu, plačiu diapazonu ir greitai išmoksta įvairių triukų.

Siamo katės – ponios. Jei katinai, tai princai, bet labai draugiški.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Siamo katės – ponios. Jei katinai, tai princai, bet labai draugiški.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2015-09-13 13:06, atnaujinta 2017-10-16 02:00

Vaizdo siužetą žiūrėkite videoreportaže: VIDEO.

„Kol kas išmokėme duoti letenėlę, o toliau žadu užsiimti tuo dar smarkiau, nes matau, kad jam tai patinka“, – sako Siamo katiną auginanti ir dresiruojanti Irma Mickonienė.

Charakteris: katės – truputį ponios, katinai – princai

Vienos ilgaamžiškiausių kačių veislių – Siamo katės – kurį laiką Lietuvoje buvo nepelnytai peikiamos, mat seniau buvo paplitusios mišrūnės su laužta uodega ir Siamo kačių kailiui būdingomis žymėmis. Jos buvo bjauraus būdo – visai kitokios nei jų veislinės giminaitės.

Šiuo metu Siamo kačių veisėja Gražina Lomovskaja augina veislinę Siamo katę, bet pirma jos augintinė buvo mišrūnė. Todėl dabar moteris gali jas palyginti. „Jos tikrai neturi nieko bendro su Siamo katėmis, tik tą kaukytės atvaizdą. Visų pirma skiriasi charakteriai“, – tvirtina G. Lomovskaja.

Siamo katės augintojas Naglis Bierancas pasakoja, kad, kai žmonėms pasako turįs Siamo katę, paprastai jie apie šią kačių veislę turi susidarę išankstinę nuomonę. „Visi sako, kad jos piktos, kerštingos, su charakteriu, gali kažko pridaryti. Visiškai ne! Ji labai meili ir, sakyčiau, truputį ponia“, – sako Siamo katės šeimininkas.

Tam pritaria G. Lomovskaja. „Siamo katės – ponios. Jei katinai, tai princai, bet labai draugiški“, – tikina kačių veisėja.

Dažnai įsigyja dirbantys namie

G. Lomovskaja priduria, kad šios veislės katės reikalauja daugiau žmogaus dėmesio ir bendravimo. „Šioms katėms tai yra svarbiausia. Jos ne tokios kaip visos katės, o būtent kaip katašuniai – būna nuo žmogaus toliausiai metro atstumu“, – dėsto moteris.

Siamo katino šeimininkė Aliona Maliuta pasakoja norėjusi, kad augintinis būtų tikras draugas – toks, kaip šuo. „Norėjome, kad visur eitų iš paskos, kad žaistų. Dažnai būnu namuose, norėjome, kad juose būtų judesiukas. Iš tikrųjų tai – labai aktyvus katinas“, – sako A. Maliuta.

G. Lomovskaja pastebi tendenciją, kad daug žmonių įsigyja Siamo veislės kates, nes dirba namuose ir nori pagyvinti savo darbo aplinką. „Jis visada būna kartu. Gamini valgyti – būna šalia. Miegi – būna šalia. Dirbi prie kompiuterio – jis visada būna šalia“, – pabrėžia Siamo kačių veisėja.

Jai antrina N. Bierancas, pasak kurio, dirbant kompiuteriu, Siamo katė lipa ant klaviatūros, nori, kad žvilgsnis būtų nukreiptas į ją. „Grįžęs namo turi imtis ne kažkokių savo darbų, o skirti laiko jai: išglostyti, išmyluoti. Tada ji pradeda mažiau šnekėti ir reikalauti dėmesio. O šiaip trinasi, eina iš paskos, dainuoja“, – pasakoja Siamo katės augintojas.

Anot G. Lomovskajos, šios veislės kačių balsas ypatingas tuo, kad yra labai skambus. „Sakyčiau, kad gal ir kitos katės turi panašių balsų, bet jos ne taip šneka“, – aiškina Siamo kačių veisėja.

I. Mickonienė, auginanti priglaustą rainą Sniegių ir veislinę Siamo katę, tikina, kad jų balsai skiriasi. Paprastas naminis katinukas, pašnekovės teigimu, mėgsta „pakalbėti“, tačiau garsų išleidžia daug mažiau.

„Jei taip galima pasakyti, jo vokalas yra daug siauresnis. O Siamo katinas gali kniaukti lyg verktų, lyg maldautų, lyg reikalautų – garsiai ir įvairiai. Tiesiog išmokau, ką reiškia tas kniaukimas: jei taip kniaukia, nori valgyti, jei taip kniaukia, nori prisiglausti“, – dėsto kačių mylėtoja.

Būna taškuotos, dryžuotos ir net marmurinės

Visoms veislinėms Siamo katėms būdingas šviesus kailis su tamsesnėmis žymėmis ant snukučio, ausų, nosies, uodegos, odos, letenėlių ir letenų pagalvėlių.

„Kai klausia, kokios veislės katė, o aš pasakau, kad Siamo, visi nustemba, nes įsivaizduoja, kad tai yra smėlio spalvos katinas su juodu veiduku, juodomis letenytėmis“, – teigia netradicinės spalvos siamo katę auginantis N. Bierancas.

Pasak Siamo kačių veisėjos, šios veislės katės būna įvairių spalvų. „Mano katė yra juodos spalvos, tai yra pagrindinis, klasikinis Siamas. Atsirado tokių spalvų, kaip šokoladinė, mėlyna, šviesinta spalva, kuri vadinasi lilac point. Siamo katės dar yra ir taškuotos, ir dryžuotos, ir netgi marmurinės“, – vardija G. Lomovskaja.

Jos teigimu, Siamo katės esą grakščios, ilgos, jų ausys – didelės, stačios, trikampio formos. Akys – mėlynos su violetiniu atspalviu. „Ši spalva tokia safyrinė – labai graži“, – apibūdina siamo kačių veisėja.

Moteris pasakoja, kad Siamo katės veisiamos ir su oriental veislės katėmis. Tada vadoje būna ir tokių, ir tokių kačiukų. „Skirtumas tas, kad, jei yra du Siamai, gimsta tik Siamo katinukas – su kaukyte ir su mėlynomis akimis. Jei yra du orientalai ir jei tarp jų protėvių, senelių, buvo Siamo kačių, irgi gali būti siamas“, – aiškina Siamo kačių mylėtoja.

Šios katės yra vienos sumaniausių ir jas galima mokyti triukų. „Kol kas išmokėme duoti letenėlę, o toliau žadu užsiimti tuo dar smarkiau, nes matau, kad jam tai patinka. Tai yra puikus būdas bendrauti giliau ir praleisti daugiau laiko kartu su savo augintiniu“, – įsitikinusi I. Mickonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.