Ką reikia žinoti apie šuns pirkimo-pardavimo sutartį?

Nuo šiol visi, perkantys ar parduodantys šunis, gali patys pasirūpinti savo teisių apsauga. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sudarytą šuns pirkimo-pardavimo sutarties šabloną kiekvienas šuns pirkėjas ar pardavėjas gali nemokamai atsisiųsti internetu.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija

Dec 18, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 4:40 PM

„Gauname labai daug pranešimų apie sukčiaujančius pardavėjus – pirkėjui įsigijus šuniuką, praėjus kelioms dienoms, savaitėms ar mėnesiams jis suserga ir net miršta. Pasitaiko atvejų, kai parduodamas šuniukas nėra tos veislės atstovas, kurią pirkėjas manė perkąs, o apgaulė paaiškėja tik šuniukui paaugus“, – patirtimi dalijosi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovė Brigita Kymantaitė.

Šuns pirkimo-pardavimo sutarties šabloną bei „Šuns įsigijimo anketą“ ir papildomą informaciją apie atsakingą šuns įsigijimą galima rasti NoriuŠuns.lt.

Jos teigimu, tokie pardavėjai dažniausiai nenori būti atsekami, todėl siūlo susitikti ir perduoti šuniuką ne savo namuose, o prie prekybos centrų, degalinėse ar kitose viešose vietose. Kadangi šuns pirkimo metu šuniuko pirkėjai nepasirašo sutarties, perka neženklintą šuniuką, o pardavėjas vengia būti atsekamas, paaiškėjus apgaulei jį surasti, o tuo labiau – išsireikalauti kompensacijų, būna nebeįmanoma.

Iš kitos pusės, pasitaiko ir sukčiauti siekiančių pirkėjų, kurie kaip augintinius įsigytus šuniukus siekia kuo greičiau perparduoti internetu, turguje, išveždami į užsienį ir taip pasipelnyti. Todėl atsakingas šuniuko pardavėjas taip pat turėtų stengtis užtikrinti parduodamo gyvūno gerovę, jo atsekamumą ir siekti pasirašyti sutartį su šuniuko pirkėju.

„Tiek dėl neatsakingų pardavėjų, tiek dėl pirkėjų neretai vienaip ar kitaip nukenčia ne tik žmonės, bet ir parduodami gyvūnai. Pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymas padeda atsekti neatsakingus pardavėjus ir pirkėjus ir taip mažina dauginimui išnaudojamų ir kenčiančių gyvūnų skaičių“, – sakė B.Kymantaitė.

Šuns pirkimo-pardavimo sutarties šabloną galima redaguoti atsižvelgiant į situaciją, išimant neaktualius punktus ar pridedant naujų susitarimų tarp pirkėjo ir pardavėjo. Ja taip pat gali naudotis ir asmenys, kurie dovanoja ar nori įsigyti dovanojamus šuniukus.

Be to, renkantis šuniuką ir prieš pasirašant sutartį su šunų pardavėjais, LGTAO pirkėjams siūlo užsipildyti „Šuns įsigijimo anketą“. Jos užpildymas padės pačiam pirkėjui suprasti, ar priimdamas sprendimą dėl šuniuko pasirinkimo, jis turi visą informaciją, reikalingą šiam svarbiam žingsniui žengti.

„Šuns įsigijimo anketos“ klausimus lydi paaiškinimai apie tai, kodėl prieš perkant šunį yra svarbu, kad jis būtų ženklintas, kodėl svarbu žinoti apie pasirinktą šuns veislę, veisėjo reikalavimus pardavėjui, gyvūnui atliktas veterinarines procedūras, socializaciją, šuns tėvų giminystės ryšius ir kitą informaciją.

Šuns pirkimo-pardavimo sutarties šabloną bei „Šuns įsigijimo anketą“ ir papildomą informaciją apie atsakingą šuns įsigijimą galima rasti NoriuŠuns.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.