Ruošiatės įsigyti akvariumą? Sužinokite, kokios žuvytės populiariausios

Akvariumuose auginamų žuvyčių įvairovė gyvūnų prekių parduotuvėse išties didelė: nuo didesnių iki miniatiūrinių, nuo vienspalvių iki ryškiaspalvių žuvyčių. Tačiau žuvų auginimo specialistai ir mėgėjai sutinka, kad populiariausios dažniausiai yra tos rūšys, kurios nėra itin reiklios ir neturi išskirtinių priežiūros reikalavimų.

Populiariausios žuvyčių rūšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Populiariausios žuvyčių rūšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Populiariausios žuvyčių rūšys.<br>D.Umbraso nuotr.
Populiariausios žuvyčių rūšys.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2018, 7:37 PM

Planuojantiems įsigyti akvariumą pateikiame informaciją apie kelias populiariausias žuvyčių rūšis.

GAIDELIAI (Betta Splendens). Tai puošnios, ryškiaspalvės, akį traukiančios žuvytės, kurios neretai laikomos po vieną nedideliuose stikliniuose induose.

Gaidelio kūnas yra gana žemas, suspaustas iš šonų, galva pakankamai didelė, burna nukreipta į viršų, o apatinis pelekas gana gerai išsivystęs.

Šios rūšies spalvų paletė itin plati – nuo ryškiai mėlynos iki ryškiai raudonos. Beje, gaidelių patinėliai yra spalvingesni ir ryškesni nei patelės, tačiau jie gali būti gana agresyvūs ir yra linkę peštis. Todėl akvariume rekomenduojama laikyti tik vieną gaidelių rūšies patinėlį.

Gaideliai pirmenybę teikia gyvam maistui, bet gali būti maitinami ir augalinės kilmės sausu maistu, o kartu gana noriai ėda šaldytą maistą.

GUPIJOS (Poecilia reticulata). Ši žuvyčių rūšis tituluojama viena nereikliausių akvariumuose gyvenančių žuvų rūšių. Jos gali būti šeriamos bet kokiu sausu maistu, nors neatsisako ir gyvo maisto.

Tai taikos ir draugiškos žuvytės, kurios sutaria su visomis akvariume augančiomis žuvimis. Tačiau kadangi jos lengvai dauginasi, reikėtų pernelyg neapkrauti akvariumo ir riboti jų populiaciją.

Įdomus faktas tas, kad gupijų patinai yra mažesni, tačiau spalvingesni ir turi didesnius pelekus nei patelės.

Beje, nors gupijos sugyvena su visomis žuvimis, nerekomenduojama viename akvariume apgyvendinti gaidelių ir gupijų. Gaideliai gali užpulti ir stipriai ar net mirtinai apdraskyti gupijas.

KARDINOLAI (Tanichthys albonubes). Tai dar viena rūšis, savo populiarumą pelniusi dėl nesudėtingos priežiūros ir gebėjimo nesunkiai prisitaikyti prie įvairių gyvenimo sąlygų.

Kardinolams būdingas pailgas kūnas, turintis buką snukutį ir į viršų nukreiptą burną. Kūno spalva įprastai būna tamsiai ruda, nugara – žalsva, pilvas – baltas, o nuo galvos iki uodegos žuvį dažniausiai puošia siaura, auksinė juosta.

Dabar itin populiarūs ir dažnai parduodami albinosinės formos kardinolai – gelsvai baltos spalvos žuvytės su rausvais pelekais.

Kardinolai gali būti maitinami tiek sausu augalinės, tiek gyvu ar šaldytu gyvūninės kilmės maistu.

Kadangi kardinolai yra būrinės žuvys, rekomenduojama įsigyti ne vieną, o bent penkis kardinolus. Tuomet jie drąsiau jausis akvariume ir nesislapstys.

AUKSINĖS ŽUVELĖS (Carrasius auratus). Šios žuvelės turi ne tik magišką pavadinimą, bet kartu nereikalauja išskirtinio dėmesio ir išskirtinės priežiūros. Jos taip pat gali gyventi ir nešildomuose akvariumuose.

Tai ėdrios, apetitu nesiskundžiančios žuvelės, kurių dydis yra įvairus. Norint, kad auksinės žuvelės užaugtų kuo didesnės, jas reikėtų laikyti kuo didesniame akvariume.

Kadangi ši rūšis pasižymi dideliu apetitu, jų fekalijos smarkiai teršia akvariumą. Todėl akvariumo švarai palaikyti labai svarbus stiprus ir kokybiškas vandens filtras bei dažnas vandens keitimas.

Beje, auksinės žuvelės yra paprastojo karoso atmaina ir jos gali būti labai skirtingų spalvų bei atspalvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.