Prie daugiabučio Klaipėdoje užfiksuotas poelgis su haskiu paliko be žado – palydėjo grasinimais

Trečiadienį socialiniuose tinkluose ėmė plisti ir portalo lrytas.lt redakciją pasiekė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip vyras greta laiptinės muša haskių veislės šunį, o šis kaukia.

 Momentinis kadras.
 Momentinis kadras.
 ggi.lt pav.
 ggi.lt pav.
 ggi.lt pav.
 ggi.lt pav.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 12:57 PM, atnaujinta Aug 30, 2019, 11:45 AM

„Ar taip galima šunį mušti?“ – vyro paklausė įrašą užfiksavęs vyras. Tačiau jis buvo iškoneveiktas ir palydėtas nepadoriais gestais bei grasinimais.

„Labai gailiuosi, kad mano vaikas buvo šalia manęs ir matė smurtą prieš šunį. O gal tai toks šunų dresavimo būdas minutę plakti diržu, gal taip turi būti? ?Atsakymas buvo: „Mano šuo, ką noriu tą darau“, – prie vaizdo įrašo rašė pasibaisėjęs vyras.

Įvykį jis užfiksavo uostamiestyje, Naujakiemio gatvėje.

Jis ir kiti internautai ragino dalytis vaizdeliu ir informuoti visuomenę apie žiauraus elgesio su gyvūnais pasekmes.

Per dvi valandas nuo pasidalijimo socialinėje erdvėje vaizdo įrašas buvo pasidalytas daugiau nei du tūkstančius, šimtai komentatorių negailėjo karčių žodžių haskio savininkui.

Rodo polinkį į žiaurumą

Iš tiesų tyrimai rodo, kad tyčinis žiaurumas gyvūnų atžvilgiu, skirtingai nuo aplaidumo ir nepriežiūros. yra susijęs su smurtu ir žiaurumu žmonėms. Psichologai teigia, kad žmonės, kurie jaučia malonumą skriausdami gyvūnus, yra labiau linkę smurtauti prieš žmones.

Psichiatrijos klinikų pacientų tyrimai rodo, kad tie asmenys, kurie ne vieną kartą kankino šunis ir kates, pasižymi dideliu agresyvumu žmonėms. Todėl nemažai pasaulio šalių, griežtai vertindamos žiaurumą gyvūnams, yra įstatymais įtvirtinusios bausmes už tokio pobūdžio nusižengimus.

Daugelio valstybių teisės aktai nustato minimalius reikalavimus gyvūnų priežiūrai ir gydymui. Įprastai nurodoma suteikti gyvūnui pastogę, maisto, vandens ir, jei reikia, gydymą. Draudžiama gyvūnus kankinti ar nehumaniškai žudyti.

Kas yra žiaurus elgesys su gyvūnais?

Žiaurus elgesys su gyvūnais – žmogaus veiksmai, dėl kurių gyvūnas patiria skausmą, bereikalingą stresą, kančią ar žūtį.

Žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu laikomi šie veiksmai:

1) sąmoningas gyvūno padarymas bešeimininkiu ar bepriežiūriu, išskyrus laikiną gyvūno palikimą be priežiūros sąlygomis, nekeliančiomis pavojaus jo sveikatai, gyvybei ar gerovei;

2) gyvūno gąsdinimas, sužeidimas ar nužudymas, išskyrus teisės aktuose numatytus atvejus;

3) gyvūnų kaip taikinių naudojimas;

4) gyvūnų kovų ar kovų su gyvūnais organizavimas, gyvūnų treniravimas kovoms;

5) zoofiliniai veiksmai su gyvūnais ar tokių veiksmų propagavimas;

6) gyvūnų skerdimas neapsvaiginus, išskyrus šio įstatymo 19 straipsnyje numatytas išimtis;

7) gyvūnų operavimas be nejautros;

8) veterinarinės procedūros, siekiant pakeisti gyvūnų išvaizdą (ausų, barzdelių, skiauterių, snapų, uodegų trumpinimas, balso stygų, nagų, sparnų, kanopų ir ilčių pažeidimas ar pašalinimas, plunksnų išpešimas ar pašalinimas kitu būdu ir kt.) ar gyvūnų fiziologines funkcijas, pažeidžiant gyvūnų kūno dalių, minkštųjų audinių ar kaulų struktūrą, išskyrus teisės aktuose numatytus atvejus arba privataus veterinarijos gydytojo sprendimu dėl gyvūno sveikatos;

9) gyvūnų galimybes stimuliuojančių medžiagų, didinančių gyvūnų produktyvumą, darbingumą, sportinius rezultatus, naudojimas, išskyrus teisės aktuose leidžiamas medžiagas ar numatytus atvejus;

10) gyvūnų sveikatai žalingų ar erzinančių cheminių medžiagų bei kitų priemonių ir įrenginių, sukeliančių gyvūnams baimę, stresą, kančias ar žalingas pasekmes gyvūnų sveikatai ir gerovei, naudojimas;

11) gyvūnų mokymas ir dresavimas, juos erzinant ar kitais skausmą ir baimę sukeliančiais būdais, verčiant pranokti gyvūnų įgimtus gebėjimus arba naudojant dirbtinai žalojančias ar bereikalingą skausmą, kančią sukeliančias priemones;

12) gyvūnų agresijos kitų gyvūnų ar žmonių atžvilgiu skatinimas dresuojant gyvūnus, išskyrus tarnybiniais tikslais naudojamų gyvūnų dresavimą;

13) gyvūnų veisimas, sukeliantis žalingas pasekmes gyvūnų sveikatai ir gerovei;

14) gyvūnų laikymas jų rūšį, amžių, fiziologiją ir elgseną neatitinkančiomis teisės aktuose nustatytomis sąlygomis;

15) nesirūpinimas gyvūno sveikata, gerove, gyvūno laikymo ir eksploatavimo įrengimais;

16) nepakankamas gyvūno šėrimas ar girdymas;

17) poilsio gyvūnui nesuteikimas;

18) gyvūnų naudojimas kitų gyvūnų maitinimui, išskyrus atvejus, kai toks maitinimas yra būtinas pagal maitinamų gyvūnų biologiją;

19) gyvūnų vežimas transporto priemonėmis, nepritaikytomis arba netinkamomis tos rūšies gyvūnų vežimui;

20) gyvūnų naudojimas reklamai, filmavimui, fotografavimui, parodose ir kituose renginiuose, jei dėl to gyvūnams sukeliamas skausmas, kančia, gyvūnai verčiami pranokti jų įgimtus gebėjimus ar yra luošinami;

21) kačių ir šunų žudymas, siekiant gauti jų kailį, mėsą ar kitas kūno dalis, taip pat kačių ir šunų mėsos, kailių ar jų dirbinių gamyba, įvežimas, išvežimas, eksportas, importas ir prekyba;

22) laukinių gyvūnų, kurie buvo prižiūrimi žmogaus, paleidimas į laisvę, jei šie gyvūnai nebuvo tinkamai paruošti gyvenimui natūralioje aplinkoje;

23) gyvūno laikytojo (savininko) leidimas ar sąlygų sudarymas šios dalies 1-23 punktuose nurodytų veiksmų atlikimui;

24) kiti veiksmai, sukeliantys gyvūno žūtį, skausmą, kančią, pavojų gyvūno sveikatai ar gyvybei, išskyrus teisės aktuose nustatytus atvejus.

Kokia atsakomybė numatyta?

Draudžiama žiauriai elgtis su gyvūnais ir juos kankinti, bet kokiomis priemonėmis tiesiogiai ar netiesiogiai propaguoti ir skatinti žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą, kurstyti smurtą prieš gyvūnus. Už žiaurų elgesį su gyvūnais ir gyvūnų kankinimą taikoma administracinė ar baudžiamoji atsakomybė.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 90 straipsnis numato sankcijas už žiaurų elgesį su gyvūnais.

LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 110 str. numatyta, jog gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais ar kitokio jų perdavimo reikalavimų bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki dviejų šimtų litų. Jeigu toks pažeidimas sukėlė grėsmę asmens turtui, sveikatai ar gyvybei atsakingam asmeniui gali būti skiriama bauda nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo. Antrą kartą padarius tokį pažeidimą gali būti skiriama bauda nuo keturių šimtų iki aštuonių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Griežtesnė asmens atsakomybė numatyta už tokio pažeidimo padarymą, dėl kurio atsirado reali žala asmens sveikatai ar turtui. Tokiu atveju gali būti skiriama bauda nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo. Bauda – nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų su gyvūno konfiskavimu arba be konfiskavimo yra numatyta už gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais ar kitokio jų perdavimo reikalavimų bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo taisyklių pažeidimą, dėl kurio atsirado žala asmens sveikatai ar turtui ir kuris padarytas asmens, bausto administracine nuobauda už tokius pat pažeidimus.

Didžiausia bauda – nuo vieno tūkstančio keturių šimtų iki dviejų tūkstančių keturių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu yra numatyta už kovinių šunų, kovinių šunų mišrūnų ar pavojingų šunų mišrūnų įvežimo, įsigijimo, veisimo, naudojimo, prekybos jais, taip pat neteisėto jų laikymo taisyklių pažeidimą, dėl kurio atsirado žala asmens sveikatai ar turtui ir kuris padarytas asmens, bausto administracine nuobauda už tokius pat pažeidimus.

Gyvūno savininkui gali kilti ne tik administracinė, bet ir civilinė atsakomybė.

Ką daryti pastebėjus žiaurų elgesį su gyvūnu?

Žiaurus elgesys su gyvūnais negali būti toleruojamas. Nepranešimas apie žiaurų elgesį su gyvūnais reiškia pritarimą gyvūnų kankinimui ir jų kankintojų pateisinimą. Svarbu žinoti, kad asmenys, kankinantys gyvūnus, dažnai griebiasi smurto prieš žmonės.

Pastebėjus žiaurų elgesį su gyvūnais reikia nedelsiant paskambinti policijai pagalbos telefonu 112, nes tik policija gali taikyti atitinkamas poveikio priemones. Pagal galimybę verta surinkti įrodymus, kurie padėtų nustatyti įvykio aplinkybes: pvz., užrašyti mašinos, iš kurios gyvūnas buvo išmestas į gatvę, numerį, ar padaryti nuotrauką.

Papildomai galima paskambinti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.