Pranešė apie nemaitinamą ir mušamą šunį: realybė pasirodė kitokia

Gegužės gale „Rinkos aikštė“ rašė apie Justinavos soduose, viename iš Sodininkų gatvės namų, galimai muštą šunį. Nors atsiųstame vaizdo įraše per krūmynus nesimato, kad tikrai yra mušamas šuo, tokia prielaida daroma, mat kaimynystėje gyvenanti jauna moteris tikino savo akimis mačiusi šuns skriaudimą, net davusi pastabą tą dariusiai moteriai. Kėdainiečiai suskubo piktintis situacija, o gyvūnų gerovės sergėtojai sakė, kad būtina informuoti atsakingas institucijas. Tiesa, per savaitę nei policijos pareigūnai, nei Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai jokio skundo dar nebuvo gavę, ir tyrimą pradėjo tik žurnalistams atsiuntus papildomą informaciją.

Justinavos soduose apsilankius specialistams šuo rodėsi socialus, normalaus sudėjimo, elgėsi adekvačiai. <br>Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Justinavos soduose apsilankius specialistams šuo rodėsi socialus, normalaus sudėjimo, elgėsi adekvačiai. <br>Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė, rinkosaikste.lt

Jun 11, 2020, 2:16 PM

Nešeria ir negirdo?

Į „Rinkos aikštę“ paskambinusi sodų gyventoja Aldona sakė, kad minėtas šuniukas ne tik galimai yra mušamas, bet ir šeimininkai jo negirdo bei nepamaitina.

Moters teigimu, šunį ji mato kas dieną, nes gyvena kitoje gatvėje, pro tą namą važiuoja dviračiu. Šuniukui maisto numetanti per tvorą ji pati, kiti kaimynai kartais net lipa į kiemą, kad šuneliui įpiltų vandens.

„Sodų šeimininkas miręs, o dabar sode lankosi kiti žmonės.

Penktadienį, šeštadienį visą be vandens išbuvo, nevalgęs, negėręs.

Susisukęs į kamuoliuką guli, liūdnom akytėm žiūri – na, labai gaila man.

Tą šunį palieka dviem savaitėms, jis nutrokš juk.

Aš nuperku tai dešros, tai ko, vis permetu per tvorą. Kaimynai jaunesni, būna, perlipa per tvorą, vandens įpila jam.

Dabar kažkokios buzos pripilta į puodą, bet šuo jos neėda, jau ten sušvinkę, matyt“, – kalbėjo Aldona.

Nuvyko patikrinti

Minėta informacija buvo pasidalinta su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Paaiškėjo, kad jokio skundo apie šunį ir smurto atvejį jie nebuvo gavę. Vis dėlto kartu su rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi buvo nuvykta ir apžiūrėta įvykio vieta.

Specialistai teigė, kad apklausė artimiausius kaimynus, šuo atrodė normalaus sudėjimo, guvus, buvo matyti du dubenėliai – viename maistas, kitame vanduo.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nebuvo gavusi jokio skundo ar pranešimo apie aprašytą įvykį (smurtą prieš šunį – red. past.).

Todėl Jūsų laiške nurodyta informacija įvertinta kaip pranešimas apie galimą gyvūnų gerovės pažeidimą. 2020-05-28 nuvykus nurodytu adresu, nustatyta, kad laikomas suaugęs šuo, mišrūnas, pririštas prie ūkinės paskirties pastato, kuriame yra įrengtas guolis.

Patikrinimo metu konstatuota, kad šuo aktyvus, vizualiai vertinat – sveikas, dėl mušimo ar kitų priežasčių atsiradusių sužalojimų nepastebėta.

Šuo normalaus įmitimo, adekvačiai reaguoja į aplinką, turi maisto ir vandens. Aplinka švari.

Kadangi patikrinimo metu gyvūno savininkų namuose nebuvo, apklausti kaimynai, kurie smurto prieš gyvūną faktų nežinojo, patvirtino, kad gyvūnu tinkamai rūpinamasi.

Patikrinimas atliktas kartu su Kėdainių rajono savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus specialistais.

Pripažinta, kad skundas nepagrįstas“, – tokį atsakymą pateikė VMVT Kėdainių skyriaus Vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Jurgita Jagačanskė.

Kaimynai gūžčiojo pečiais

Kone tą patį pasakė ir Viešosios tvarkos skyriaus specialistė Žydrė Krivičienė, kuri kartu su VMVT darbuotoja vyko apžiūrėti šuns.

„Apėjome visus kaimynus, apklausinėjome.

Įeiti į teritoriją negalėjome, bet kiek apžiūrėjome, sužeidimų nematėme, šuo socialus, žmonių nebijo. Mušamas šuo paprastai kitaip elgiasi, o jis buvo gana guvus.

Šuo normalaus sudėjimo, neatrodo, kad badautų.

Patį namą mums nurodė vaizdo medžiagą padariusios moters mama.

Maisto puodas stovi, vandens įpilta.

Kiek žinome, sodo šeimininkas miręs, ir ten lankosi dirbantys žmonės, kaimynai vardų ir pavardžių nežino. Sako, vėlai grįžta. Bet nei tais žmonėmis jie nesiskundžia, nei dėl šuns jaudinasi.

Juk kaimynai nemeluotų – jei matytų, kad šuo skriaudžiamas, sakytų kažką, gelbėtų šunį.

Žinoma, mes dar apsilankysime ten, gal šeimininkus pavyks rasti, taip pat pažiūrėsime, kokia šuns būklė bus vėliau“, – sakė Ž. Krivičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.