Somalio katė – paslaptinga įspūdingo grožio laputė

Veislei duotas Somalio valstybės Afrikoje pavadinimas,tačiau veislės kilmė niekaip nėra susijusi su šia valstybe. Pirmosios Somalio katės gimė JAV. Somalio kačių veislė – tai ilgaplaukis Abisinijos kačių variantas. Šios veislės kačių pūkuota ir puošni uodega pavergė ne vieną veisėją, tikimės, kad jūs jas pamilsite taip pat.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

tavogyvunas.lt

Jun 22, 2020, 4:12 PM

Istorija

1960m. JAV ir Kanadoje susidomėta šia reta veisle ir oficialiai pripažinta Amerikos kačių asociacijos (CFA). Somalio veislės katės istorija panaši į bjauraus ančiuko istoriją, kai šis, visų stumdomas ir niekinamas, pavirto gražuole gulbe. Jau maždaug praeito šimtmečio pradžioje anglų veisėjai, auginantys Abisinijos kates, nutarė paeksperimentuoti. Jie svajojo išveisti melsvakailes ir sidabro atspalvio abisines. Gyvūnai buvo kergiami su persais, angoromis ir šinšilinėmis katėmis. Oficialiai veislę pripažino 1960 metais. Tuo metu buvo užregistruota dvylika Somalio veislės kačiukų. Ypač greitai ši veislė išpopuliarėjo Kanadoje ir JAV. Netrukus Somalio katė paplito ir Europoje, o 1982 metų sausį ją pripažino FIFe.

Į Lietuvą pirma laukinio atspalvio Somalio katytė buvo atvežta 1995 metais iš veislyno Rygoje. O 1999 metais Lietuvoje gimė trys Somalio veislės kačiukai. Ši veislė Lietuvoje sparčiai populiarėja ir yra labai mėgstama šeimos narė.

Išvaizda

CH.Vendi Somalicana – Vita Amicus Veislynas Svoris – apie 3,5-7 kg. Ilgaamžiškumas – apie 11-13 metų.

Somalio katė yra gerokai didesnė nei Abisinijos, stomuo vidutinio ilgumo, galva poilgė, trikampė, tiesių linijų ir tvirtais žandikauliais. Ausys didelės, su „šepetėliais“. Akys žalios arba gintaro spalvos. Plaukas poilgis, minkštas, tankus, ant pečių šiek tiek trumpesnis. Šios veislės ypatumas – tipiška kailio ir atskirų plaukų spalva. Skiriamos keletos spalvų Somalio veislės katės: laukinių kačių spalvos, rausva, melsva, stirnos kailio spalva ir kita. Iš viso suskaičiuojama iki 28 šios veislės kačių kailio spalvų ir atspalvių. Ant vieno plaukelio gali būti iki 12 tamsių žiedų. Tik sulaukusi dviejų metų Somalio katė įgauna tikrąjį kailio tikingą. Kačiukai gimsta beveik juodi. Išskirtinis bruožas – viršugalvį puošianti juoda linija.

Charakteris

Tai labai judri, temperamentinga, bendraujanti ir smalsi katė. Ypatingai mėgsta žaisti ir dūkti, tam vertėtų pasirūpinti atskira žaidimų erdve. Gyvūnui augant tarp šeimininko ir katės atsiranda nenusakomai stiprus ryšys. Atrodo, kad jie viens kitą supranta iš vieno žvilgsnio ar atitinkamo balso tono. Tai lengvai dresuojama katė, su kuria tikrai smagu gyventi.

„Nerasite šioje planetoje žmogaus, kurio nepakerėtų Somalio kačių paslaptingumas ir intelektas. Jos prikausto dėmesį, užburia. Tai katės, kurios gali išmokti pačios atidaryti spinteles. Šios veislės augintinių šeimininkus stebina ir tai, kad katės lengvai dresuojamos, nuolat smalsauja.

Jos sukuria su šeimininkais tvirtą ryšį. Katės už rūpestį atsidėkoja meile ir supratingumu, žaismingumu. Net veisėjai stebisi, kaip, atrodo, be žodžių net maži kačiukai supranta savo šeimininką.

Neįtikėtina, tačiau Somalio veislės katės puikiai jaučiasi žmonių, kačių ir šunų draugijoje. Todėl nėra asmens, kuris nepamiltų šio augintinio, nėra žmogaus, kurio draugu jis negalėtų tapti. Taip pat nėra namų, į kuriuos Somalio katė neatneštų teigiamų pokyčių.“ – ištrauka iš Vita Amicus veislyno veislės aprašymo.

Veislės ypatumai

  • Paprasta priežiūra – patariama periodiškai šukuoti kailį, kad jis nuolat atrodytų švytintis bei gražus.
  • Puikiai jaučiasi kitų gyvūnų draugijoje.
  • Rekomenduojama šeimoms su vaikais – draugiškos, žaismingos ir paklusnios taps jūsų neišskiriamu draugu.
  • Lengvai dresuojama – galima išmokyti atnešti daiktą ar atidaryti duris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.