Šiaulių r. – šunų veislyno apgultis: apie 100 žmonių laukia grįžtančių šeimininkų, atvyko net trys policijos ekipažai

Lietuvoje tęsiasi nelegalių veislynų medžioklė. Sekmadienio vakarą į portalo lrytas.lt redakciją atskriejo dar vienas pagalbos šauksmas – šįkart iš Šiaulių rajono, Meškučių seniūnijos, Karvazų kaimo.

Asociatyvi nuotr.<br> LrytasTV  nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br> LrytasTV  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2020, 8:58 PM, atnaujinta Sep 8, 2020, 3:55 PM

Su redakciją susisiekęs asmuo tivrtina, kad greta veislyno, kuriame, įtariama, gali būti laikoma apie 30 šunų, susirinko apie 100 žmonių.

Skaitytojas teigia, kad į vietą atvyko net trys policijos ekipažai. Tiesa, jie nieko negali padaryti, mat šeimininkų namie nėra. Anot sunerimusio vyriškio, žmonės yra pasiryžę laukti per naktį. 

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai portalui lrytas.lt patvirtino, kad įvykio vietoje darbuojasi pareigūnai, tačiau daugiau informacijos pateikti kol kas negalėjo.

Socialiniuose tinkluose plinta vis daugiau vaizdo įrašų iš įvairių Lietuvos miestų, kuriuose žmonės užgula veislynus.

Lietuvoje – visuomenės susivienijimas gelbstint kankinamus šunis

Penktadienį Kretingos rajone iš nelegalios veisyklos išgelbėjus baisiomis sąlygomis įkalintus šuniukus, dar viena nelegali šunų veisykla, kurioje keturkojai laikomi netinkamomis sąlygomis, šeštadienį buvo rasta Tauragėje. Keturkojų gelbėjimo operacijos savaitgalį vyko visoje Lietuvoje, o pranešimai apie nelegalius veislynus toliau daugėja.

Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ direktorė Jurgita Gustaitienė sekmadienį teigė, kad ėmus gauti informaciją apie nelegalias veisyklas, atsivėrė Pandoros skrynia, atvėrusi nelegalaus veisimo mastus.

„Nesitikėjau, kad yra tokie mastai. Visas mano gyvenimas yra apie gyvūnus, bet buvau šikoruota supratusi mastus“, – sakė „Nuaras“ direktorė J.Gustaitienė. Ji atkreipė dėmesį, kad vertėtų nustoti atakuoti pavienius žmones, kurie augina šuniukus ir šie tiesiog atsiveda palikuonių. Pagrindinis dėmesys turi būti sutelktas į nelegalias veisyklas, užsiimančias pramoniniu gyvūnų dauginimu. Tai, pasak „Nuaras“ vadovės, yra tiesiog šunų fermos. „Daugyklos, kurios veisia pramoniniu būdu, yra didžiausia problema. Tai tiesiog fermos.

Klausimas, kodėl įvairios tarnybos tiek metų nematė, nežinojo apie didžiulį srautą nelegaliai veisiamų gyvūnų. Bendruomenės tai dažniausiai žino, tvartai dvokia. Tai ir tarnybos turi pastebėti“, – tikino ji.

Dėkoja ir prašo visuomenės pagalbos Savaitgalį šimtai žmonių Lietuvoje susivienijo ieškodami, skelbdami viešai ir kviesdami įvairias institucijas prie pastatų, kuriuose, įtariama, nelegaliai dauginami veisliniai šunys. Vėliau gyvūnai parduodami, kaip veisliniai be dokumentų už kelis kartus mažesnę kainą, nei kainuoja tokios veislės šuniukai. Šunys dažniausiai gyvena apgailėtinomis sąlygomis, per mažuose narvuose, negaudami pakankamai maisto ar net vandens.

J.Gustaitienė džiaugėsi, kad visuomenė yra labai pilietiška, o gyvūnų globos organizacijos susivienijo ir kartu siekia gyvūnų gerovės. Tačiau ji prašė visuomenės pagalbos ir tinkamų gyvūnų gelbėjimo reikalavimų laikymosi. „Pirmieji paėmimai vyko labai taisyklingai.

Dabar mes turime atvejų, kai viskas vyksta nevisai teisingai. Žmonės patys paima šuniukus ir sako, kad policijos bei kitų tarnybų nereikia. Darydami tokius veiksmus žmonės ne iš blogos valios padaro „meškos paslaugą“, mums svarbu, kad gyvūnai būtų paiimami užfiksuojant pažeidimą, o ne tą pažeidimą užmaskuojant“, – pabrėžė J.Gustaitienė.

Ji paaiškino, kad „Nuarui“ reikalinga informacija apie galimus nelegalius veisimo taškus. Taip pat reikalinga informacija iš žmonių, kurie tokiose veisyklose įsigijo šunis. Visą informaciją reikėtų teikti el.paštu pagalba@nuaras.lt.

Skuode – įtartina situacija

„Nuaro“ vadovė pasakojo, kad gauta informacija apie situaciją Skuode, kur, tikėtina, iš nelegalios veisyklos autobusiuskas be šviesų susirinko nelegaliai daugintus šunis ir juos išmėtė Skuodo apylinkėse. Į šios situacijos sprendimą jau įsijungė ir policija. J.Gustaitienė papasakojo, kad visuomenė praneša ir apie kačių bei egzotinių gyvūnų nelegalias veisyklas.

„Ši informacija mums labai reikalinga. Katės ir egzotiniai gyvūnai bus sekantis etapas“, – teigė ji. Penktadienį – istorija Kretingoje Primename, kad penktadienį buvo paranešta apie nelegalią veisyklą Kretingos rajone, kur keturkojai buvo laikomi itin baisiomis sąlygomis. Kretingoje buvo išgelbėtos kelios dešimtys gyvūnų, o atsakingos institucijos toliau aiškinasi, kokių sankcijų gali būti imamasi už tokį veisimą atsakingos verslininkės atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.