Išskirtinėse kapinėse šalyje palaidota daugiau gyvūnų negu žmonių

Kiek toliau nuo vieno JAV priemiesčio Silver Springso yra vieta kur amžinojo poilsio atgulė daugiau nei 55 tūkst. geriausių žmonių draugų – gyvūnų. Manoma, kad Aspin Hill memorialinis parkas yra antrosios pagal senumą naminių gyvūnėlių kapinės šalyje. 95 metų senumo kapinės išmargintos betoniniais šunų biustais, nespalvotomis keraminėmis katėmis, nuotraukomis ir užrašais „Dalis mano širdies palaidota čia“.

Išskirtinės kapinėse šalyje palaidota daugiau gyvūnų negu žmonių.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Išskirtinės kapinėse šalyje palaidota daugiau gyvūnų negu žmonių.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 9:59 PM

Šios kapinės iš kitų išsiskiria tuo, kad čia yra laidojami ir žmonės. Daugiau nei dvi dešimtys augintinių šeimininkų čia palaidoti kartu su jais.

„Tai jaudinantis paminklas meilei, kuria dalijasi žmonės ir jų augintiniai, – sako Montgomery apygardos humanitarinės draugijos atstovė Cris Bombaugh. Tai tikrai jaudina. Tai priverčia žmones netgi apsiverkti“.

Kapinės atsirado 1920 m., kai vietiniai šunų augintojai Richardas ir Bertha Birney nusipirko apie penkis hektarus žemės Rokvilyje, kur įkūrė veislyną, kurio specializacija buvo Bostono terjerai. Jie pavadino jį „Aspin Hill veislynu“. Netrukus Birneys veislynas tapo gerai vertinamas, o šaltiniai nuo to laiko pažymėjo, kad veislynas buvo vienintelė įgaliota gyvūnų ligoninė į pietus nuo Niujorko ir išgarsėjo tuo, kad „pritraukė visos šalies dėmesį savo prizus laimėjusiais šunimis“.

Praėjus metams po veislyno atidarymo, Birneys pridėjo augintinių kapines po apsilankymo seniausiose tautos kapinėse Hartsdeilyje, Niujorke. Nors Birneys pirmą kartą naudojo jį tik savo šunims, jie suprato, kad atvėrimas kitiems naminių gyvūnėlių savininkams gali būti geras pajamų šaltinis. Ankstyvoje Aspin Hill brošiūroje ji buvo reklamuojama kaip vieta, kur „ištikimų naminių gyvūnėlių savininkai gali jaustis užtikrinti, kad jų tikrieji draugai turės nuolatinę gerai prižiūrimą poilsio vietą. „vienintelės akredituotos tokio pobūdžio kapinės pietuose“, vienos patraukliausių kapinių šalyje ir „lemta tapti vienomis žinomiausių šunų kapinių pasaulyje“.

Praėjus vos metams laiko po veislyno atidarymo, Birney šeima atidarė ir naminių augintinių kapines. Jiems ši idėja kilo apsilankius kitose gyvūnų kapinėse. Iš pradžių jie kapinėse laidojo tik savo šunis, tačiau vėliau sugalvojo iš to ir pasipelnyti. Reklaminėse brošiūrose šias kapines jie reklamavo kaip vietą, kur „ištikimų naminių gyvūnėlių savininkai gali jaustis užtikrinti, kad jų tikrieji draugai turės nuolatinę, gerai prižiūrimą, poilsio vietą“.

Pats garsiausias Aspin Hill gyventojas yra kino žvaigždė Generolas Grantas iš RKO, dar žinomas kaip Jiggs, kuris, kaip manoma, vaidino „Pety“ 1930-ųjų trumpametražių filmų serijoje „Mūsų gauja“. Jis netoli Aspin kalvos ilsisi nuo 1938 m.

Kapinės Birney šeimai priklausė iki 1946 m., vėliau savininkai vis keitėsi ir keitėsi, kol galiausiai 2007 m. kapines perėmė Montgomery apygardos humanitarinė bendruomenė. Praėjus beveik daugiau nei šimtmečiui pradeda ryškėti ir tikrasis parko amžius – išvirtę akmenys ir visur želianti žolė. Tačiau visa tai tik parodo kapinių istorinį pobūdį. Vaikštant po kapines kartais net užgniaužia kvapą, tokie užrašai ant antkapių, kaip „Pūkuotas“ ar „Mozė“ ir pagalvojus, nes susimąstai, kiek daug šie augintiniai reiškė jų šeimininkams. Kai kuriose laidojimo vietose šalia gyvūnų antkapių yra net žmonių vardai. Bombaugh teigia, kad ten taip pat palaidoti apie 30 žmonių palaikai.

Vis dar neaišku, kieno ir kokie augintiniai tiksliai yra palaidoti Aspin kalne. Nors „Humane Society“ turi nemažai įrašų, tačiau gyvūnus atpažinti nėra pati lengviausia užduotis. Juk augintiniai retai turi pavardę. Taip pat ji atkreipia dėmesį į seną gandą, kad ten palaidotas yra ir vienas iš žinomiausių šunų aktorių – Rin Tin Tinas, bet kaip ji pati sako, ši informacija, greičiausiai, yra klaidinga.

Nors Aspin Hill memorialinis parkas teoriškai vis dar yra veikiančios kapinės, tačiau šiuo metu jame sklypai neparduodamai dėl erdvės apribojimų – tik dabartiniai sklypų savininkai, turintys laisvos vietos, gali laidoti savo augintinius. Tai atima potencialų pajamų šaltinį iš savininkų ir priverčia juo pasikliauti vien tik aukomis, nes tik taip pavyksta kapines išlaikyti tvarkingas ir prižiūrėtas.

„Mūsų tiesioginis rūpestis yra užtikrinti, kad turėtume išteklių ir toliau rūpintis gyvūnelių kapinėmis“, – teigė draugijos atsvotė Bombaugh.

Parengta pagal washingtonian.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.