Tragiška gyvūnų padėtis karo siaubiamoje Ukrainoje: rusai žudo net augintinius gelbėjančius savanorius

Karui Ukrainoje įsibėgėjus ir milijonams žmonių paliekant namus, daugelis naminių gyvūnėlių ir gyvūnų buvo palikti slėptuvėse nuo bombų. Vokietijos organizacija Ukrainos ir Lenkijos pasienyje siekdama padėti augintiniams, kurie nebuvo palikti, įkūrė prieglaudą.

 Šuo Ukrainoje.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Šuo Ukrainoje.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Gyvūnai.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Gyvūnai.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Gyvūnai.<br>Ukrainos policijos nuotr.
Gyvūnai.<br>Ukrainos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 5:42 PM

53 metų savanorė iš Danijos Sonja Mortensen-Dissing naujienų agentūrai Associated Press sakė, kad savanoriai stengiasi, kad gyvūnams gyvenimas būtų kuo patogesnis. Pasak jos, visi gyvūnai išlaisvinti iš karo zonos yra „labai traumuoti ir labai įsitempę“.

Su ašaromis akyse Mortensen-Dissing sakė, kad padėtis yra „labai sunki“.

Prieglaudos filmuotoje medžiagoje matyti keli dideli naminių gyvūnėlių narvai, kuriuose yra daug gyvūnų. Viename narve matomi trys maži šunys, susiglaudę, slepiantys galvas ir drebantys. Šie trys, anot savanorių, „visiškai nepripratę prie žmonių“.

„Kai kurie iš jų yra gatvės šunys, jie niekada nebuvo žmogaus rankose. Kiti yra šeimos šunys, kurie ką tik palikti, o kartais prie gyvūnų randami ir laiškai, kuriuose šeimininkai rašo: „Tikimės, kad tave suras“, – sakė ji

Savanoriai daro viską, kad paguostų gyvūnus, juos glosto, žaidžia su jais ir aprūpina būtiniausiais daiktais.

Tačiau aprūpinti tokiais dalykais kaip maistas ir vanduo nėra lengva. Karo zonose nėra šunų ar kačių maisto, AP sakė 35 metų Sasha Winkler.

„100 kilometrų ar daugiau nuo pasienio, niekas jiems neneša maisto“, – sakė Winkleris. Savanoriai renka pagalbą, kurią veža į Lvovą Vakarų Ukrainoje. Iš ten kiti savanoriai veža maistą, pagalbą ir kitus būtiniausius daiktus į mažesnes, nuo karo nukentėjusias vietoves.

„Vienintelis geras dalykas yra tai, kad šunys ir katės dėl karo gali pakeisti gyvenimo sąlygas į geresnes“, – sakė S.Winkler.

Mažiausiai trys žmonės, tarp jų 26 metų Anastasija Jalanskaja, žuvo mėgindami pristatyti šunų maistą į prieglaudą Ukrainoje.

Kovo 4 d. A.Jalanskaja ir dar du žmonės važiavo pristatyti šunų ėdalo į prieglaudą, kurioje gyvūnai buvo nevalgę tris dienas, kai jų automobilį užpuolė Rusijos pajėgos, pranešė „Global News“ žurnalistė Ashleigh Stewart.

Paskutinė merginos „Instagram“ žinutė su nuotrauka buvo paskelbta likus kelioms valandoms iki jos mirties, kurioje ji sėdi ant galinės automobilio sėdynės ir šypsosi šalia maišų su maistu.

Pranešama, kad trijų savanorių kūnai buvo pargabenti į vieno iš žuvusių savanorių tėvo namus. Šeima juos visus kartu palaidojo savo kieme.

Parengta pagal cbsnews.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.