Šunį asistentą turintis vyras liko priblokštas: „Lietuvoje negalioja ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje priimtos taisyklės“

Pačios aukščiausios kvalifikacijos šunį asistentą turintis klaipėdietis liko priblokštas sužinojęs, kad Lietuvoje negalioja ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje priimtos taisyklės, jog negalią turintiems žmonėms padedantys šunys gali vaikščioti be pavadėlio. Net ir pateikęs tai įrodančius dokumentus, vyras baudos neišvengė. 

Klaipėdiečio šuniui asistentui po visą Europą leidžiama lėktuvo salone laisvai skaidyti nepririštam, tačiau Klaipėdoje jis privalo vaikščioti tik su pavadėliu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Klaipėdiečio šuniui asistentui po visą Europą leidžiama lėktuvo salone laisvai skaidyti nepririštam, tačiau Klaipėdoje jis privalo vaikščioti tik su pavadėliu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Čiužauskas

Feb 18, 2023, 9:16 AM, atnaujinta Feb 18, 2023, 9:18 AM

Dažnokai užsienyje besilankantis klaipėdietis su lietuviškomis realijomis susidūrė vasario 10 d. Klaipėdos senamiestyje jį sustabdė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistas ir paklausė, kodėl kartu esantis šuo yra be pavadėlio.

Vyro paaiškinimai ir pateikti dokumentai, kad tai ne paprastas šuo, o šuo asistentas, įspūdžio nepadarė. Jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir skirta 15 eurų bauda.

„Neslėpsiu, mane tai tiesiog pribloškė. Tai specialiai apmokytas ir pačią aukščiausią kvalifikaciją turintis šuo asistentas. Kiek aš žinau, vienintelis toks visoje Lietuvoje.

Lietuvoje net nėra oficialiai įteisintas toks statusas, todėl tarptautiniai dokumentai mano šuniui išduoti vienoje Europos Sąjungos šalyje. Ir jie galioja ne tik visoje Europoje, bet ir visame pasaulyje.

Bet tik ne Lietuvoje. Visi mano paaiškinimai, kad toks šuo turi nulinę agresiją ir negali būti pririštas prie pavadėlio, čia nieko nereiškia. O juk mano šuo po oro uostus vaikšto ir net lėktuvu skraido kaip paprastas keleivis. Niekas nereikalauja jo pririšti ar kokio antsnukio uždėti„, – kalbėdamas su „Vakarų ekspresu“ nuostabos neslėpė klaipėdietis.

Vyras tokį šunį turi ne dėl pramogos. Augintinio paskirtis – tenkinti specialiuosius poreikius. Be to, šuns paslaugomis naudojasi ir specialiosios tarnybos.

„Tai šuo terapeutas, kurio tikslas yra padėti žmonėms, gerinti jų emocinę bei fizinę savijautą.

Matyt, jie nieko nėra girdėję apie kaniterapiją, kuri yra reabilitacijos būdas pasitelkiant specialiai paruoštą šunį.

Dažniausiai tam atrenkami labradoro retriverių veislės šunys, kurių mokymas užtrunka ilgai ir kainuoja brangiai“, – teigė klaipėdietis.

Protokolą surašęs ir baudą skyręs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vyriausiasis specialistas Kęstutis Vaškys „Vakarų ekspresą“ patikino, jog uostamiestyje nė vienas šuo negali būti vedžiojamas be pavadėlio.

„Vyras parodė pažymėjimą, kad tai šuo asistentas. Tačiau tokia savoka net nėra įtraukta į mūsų gyvūnų laikymo taisykles. Todėl ir yra prievolė šunį vedžioti su pavadėliu.

Lietuva tokio pažymėjimo neišdavė. Nežinau, gal toje šalyje, kur jis išduotas, tai ir leidžiama daryti. Bet Klaipėdos miesto savivaldybės patvirtintose taisyklėse šunų asistentų nėra ir jis turi būti vedžiojamas su pavadėliu. Beje, kaip ir šuo vedlys“, – sakė K. Vaškys.

Nuo šių metų pradžios Klaipėdoje šunų savininkams už augintinių vedžiojimą be pavadėlių ar ekskrementų nesurinkimą surašyti septyni administracinio nusižengimo protokolai.

Piniginės baudos skirtos ne visiems. Kai kurie atsipirko tik žodiniu įspėjimu.

K. Vaškio teigimu, pastabą galima skirti tada, kai žmogus gailisi, supranta ką padarė ir pasižada daugiau taip nesielgti.

Anot vyriausiojo specialisto, minėtą klaipėdietį tik žodžiu įspėti nebuvo galima, nes jis tikino jokio pažeidimo nepadaręs ir nesuprantantis, už ką yra baudžiamas.

„Kodėl aš turiu maldauti pasigailėjimo ir atsiprašinėti, jei nieko blogo ir neteisėto nepadariau. Vien tik dėl to, kad čia yra Lietuva ir tai valstybės tarnautojas?

Manau, kad jį supykdžiau neleidęs nufotografuoti parodytų savo asmens dokumentų. Duomenų apsauga juk galioja visiems.

Tuo labiau kad Savivaldybės darbuotojo iškviesti policininkai net nesuprato, kodėl juos be reikalo trukdė. Aiškiai pasakė, kad tiek mano, tiek šuns dokumentai yra tvarkingi ir galiojantys, todėl man jokių pretenzijų neturi“, – sakė klaipėdietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.