Natūralūs antidepresantai iš Ukrainos: Patronas, Stepanas ir kiti ne tik linksmina, bet ir gelbėja

Nuo lėšų rinkimo iki sprogmenų aptikimo – katės ir šunys padeda ukrainiečiams susidoroti su niokojančiais Rusijos invazijos padariniais.

 Šuo Patronas ir katinas Stepanas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Šuo Patronas ir katinas Stepanas.<br> Lrytas.lt koliažas.
V. Zelenskis ir Patronas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir Patronas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Patronas ir R. Sunakas.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Patronas ir R. Sunakas.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Katinas Stepanas.<br>Instagram/loveyoustepan nuotr.
Katinas Stepanas.<br>Instagram/loveyoustepan nuotr.
Patronas.<br>Instagram/patron_dsns nuotr.
Patronas.<br>Instagram/patron_dsns nuotr.
Antony Blinkenas ir Patronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antony Blinkenas ir Patronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Patronas, 2 metų tarnybinis<br>Ukrainos valstybės pagalbos tarnybos nuotr.
Patronas, 2 metų tarnybinis<br>Ukrainos valstybės pagalbos tarnybos nuotr.
Patronas.<br>youtube.com stop kadras
Patronas.<br>youtube.com stop kadras
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 1:17 PM, atnaujinta Oct 14, 2023, 1:22 PM

Vienas iš jų – minų ieškantis šuo Patronas. Jis dirba Ukrainos valstybinėje nepaprastųjų situacijų tarnyboje, tačiau jo minų paieškos įgūdžiai ir akivaizdžiai nuginkluojanti charizma taip pat pelnė jam šimtus tūkstančių sekėjų internete.

Jis ir daugybė kitų gyvūnų – kai kurie tikri, kai kurie animaciniai – savo socialinių tinklų paskyrose teikia emocinę paramą ir skelbia praktinius patarimus.

Tai – nuo patarimų, kaip susidoroti su karo sukeltais sunkiais jausmais, iki patarimų, kaip elgtis pamačius sprogstamąjį užtaisą.

Dirbdamas Patronas susitiko su daugybe aukštų pareigūnų ir įžymybių, apsilankiusių Kijeve, įskaitant „Žiedų valdovo“ žvaigždę Orlando Blumą, Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Rishį Sunaką ir Kanados ministrą pirmininką Justiną Trudeau.

Ukrainos pašto tarnyba išspausdino pašto ženklus su šunimi herojumi, kurį prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat apdovanojo medaliu už pasiaukojamą tarnyboje.

Patrono šeimininkas ir vedlys Michailas Ilijevas sako, kad jo susitikimai su užsienio aukštaisiais pareigūnais padėjo Ukrainos ekstremaliųjų situacijų tarnyboms gauti dovanų svarbios išminavimo įrangos.

Džeko Raselo terjeras dalyvavo renkant lėšas nuo karo nukentėjusiems žmonėms, ypač savo kolegoms, sužeistiems nukenksminant minas. Jis taip pat dalyvavo labdaros rinkimuose gyvūnams.

„Mūsų mažieji draugai išgyvena sunkius laikus po to, kai yra paliekami ar sužeidžiami. Suprantame, kad jie taip pat nori gyventi ir kad jiems reikia pagalbos“, – BBC pasakoja M. Ilijevas.

Patrono paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ galima rasti ne tik charizmatiškojo šuns nuotraukų, bet ir vilties, įkvėpimo ir patarimų su karo baisumais susiduriantiems ukrainiečiams.

„Viltis yra svarbi. Tikimės, kad tai greitai baigsis. Tikimės, kad pergalė jau netoli. Tikimės, kad žmonės nebebus žudomi. Kartais viltis yra viskas, ką turime“, – rašoma viename iš jo įrašų.

Patronas taip pat dalyvauja animacinių filmukų serijoje, kurioje vaikai šviečiami apie nesprogusių šaudmenų keliamą pavojų.

Nepaisant įžymybės statuso, Patronas vis dar dirba savo kasdienį darbą – ieško minų, sako M. Ilijevas.

Paramą renkantis katinas

Katinas Stepanas kilęs iš Saltivkos – antrojo pagal dydį Ukrainos Charkovo miesto rajono, kuris smarkiai nukentėjo nuo Rusijos apšaudymo.

Prieš karą Stepanas buvo tik dar vienas neįtikėtinai mielas katinas iš interneto. Tačiau po to, kai Rusija pradėjo visapusišką invaziją, jo „Instagram“ paskyra pradėjo siūlyti ne tik nuotraukas – joje imta komentuoti karą.

Dabar ji perėjo ir į ukrainiečių kalbą, nors anksčiau naudojo rusų kalbą, kuri buvo plačiai paplitusi kai kuriose rytinėse ir pietinėse dalyse. Daugelis žmonių visoje Ukrainoje padarė tą patį, kai Rusija įsiveržė į šalį.

„Mes visi pasikeitėme psichologiškai, pamatę, kas iš tikrųjų yra tas „rusų pasaulis“, – BBC sakė Stepano savininkė Ana, turėdama omenyje Rusijos propaguojamą koncepciją, kuria siekiama pateisinti intervenciją užsienyje tariamai remiant rusakalbius.

„Ukrainiečių kalba yra mano gyvenimo, mano šalies ir tautos gyvenimo dalis“, – sako ji.

Stepano paskyra, kurią „Instagram“ tinkle seka 1,3 mln. sekėjų, pasinaudojo savo populiarumu, kad padėtų nuo karo nukentėjusiems gyvūnams. Praėjusiais metais jis padėjo surinkti beveik 15 000 eurų, kurie buvo išleisti jų maistui, vaistams ir kitokiai priežiūrai.

Birželį sugriovus Kachovkos užtvanką pietų Ukrainoje, katinas padėjo rinkti lėšas gyvūnų evakuacijai iš užtvindytų teritorijų.

Jo sąskaita taip pat buvo renkamos lėšos Charkovo apšaudymo apgadintai bibliotekai remontuoti.

Tačiau Stepano sąskaitoje surinkta ne tik pinigų.

„Jis siūlė paramą žmonėms, ypač vaikams, kad jie bent trumpam pamirštų šio karo baisumus. Todėl jo žinutėse yra šiek tiek humoro“, – sako Anna.

Stepanas savo įrašuose, įskaitant šį, taip pat nagrinėja karo realijas: „O kaip aš noriu, kad mano šalis kuo greičiau laimėtų! Kad įsivyrautų taika, dėl kurios žmonės fronto linijoje paaukojo savo gyvybes. Kad nebebūtų daugiau raketų, kad liautųsi žūti žmonės ir gyvūnai.“

Animacinis katinas

Pasak Olenos Pavlovos, sukūrusios animacinį personažą katiną Inžyrą, žmonės labiau įsiklauso į patarimus, jei atrodo, kad juos duoda pūkuotas augintinis.

„Katės paveikslėlis keliauja daug toliau nei žodžiai. Tuo įsitikinau daugybę kartų“, – sako ji. „Paveiksliukai ir memai su katėmis gali padėti perteikti daug svarbių idėjų. Jas lengviau įsisavinti. Kačių paveikslėliai padeda mums susidoroti.“

„Katinas Inžyras yra natūralus antidepresantas. Jį sukūriau, kad ne tik aš, bet ir mano skaitytojai jaustųsi geriau. Jis pozityvus, mielas ir malonus, todėl padeda žmonėms atrasti savyje viltį ir šviesą“, – sako O. Pavlova.

Inžyro paskyros socialiniuose tinkluose skatina ukrainiečius skaityti daugiau knygų ir siūlo patarimus tokiais klausimais kaip lėšų rinkimas, perdegimas ir kodėl kiekvienas turėtų būti kaip katinas.

„Katės neeikvoja pastangų, bet ryžtingai siekia savo tikslų“, – rašoma viename iš jo pranešimų.

Parengta pagal bbc.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.