Kasdieninė kačių priežiūra: ką privalu žinoti kiekvienam augintojui?

Kokia turi būti kasdienė kačių priežiūra, kad jūsų augintinė gerai jaustųsi, būtų laiminga ir sveika? Visų pirma, ji turi būti tinkamai prižiūrima ir šeriama kokybišku kačių maistu. Katei turėtų būti suteikta galimybė žaisti, o pavargus – pailsėti saugioje vietoje. Be to, skirtingai nei šunys, katės mėgsta rutiną.

Katei reikia skirti daug dėmesio. Tik taip ji bus laiminga.<br>M. Astrauskas
Katei reikia skirti daug dėmesio. Tik taip ji bus laiminga.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-25 14:38, atnaujinta 2018-03-09 08:56

Stabili dienotvarkė, vis tie patys namiškiai, nekintanti aplinka, rutina, kuri taip vargina žmones, daugumai kačių yra gerovės viršūnė. Permainos ir naujovės kačių tikrai nepradžiugins. Taigi kokia turėtų būti kačių priežiūra kad augintinė jaustųsi laiminga?

Katės - tikros gurmanės. Katėms reikia kokybiško, gerai virškinamo ir kartu skanaus ėdalo. Patogiausias – sausas kačių maistas, kadangi dauguma kačių mėgsta ėsti po truputį ir daug kartų per dieną, o neretai - ir naktį. Kai maistas prieinamas kiaurą parą, katė jaučiasi „puotos karaliene“.

Katė visada privalo turėti gėlo vandens. Nemažai kačių nesiteikia lakti pastovėjusio vandens. Yra tokių, kurios vandenį laka tik iš čiaupo. Patartina stebėti, kokį kiekį vandens išlaka katė, nes per didelis vandens poreikis gali būti diabeto arba kitų ligų požymis.

Sklandus šalinimas. Būtina atkreipti dėmesį į katės tuštinimąsi, stebėti išmatas, pasidomėti, ar švari išeinamoji anga. Pamačius kraujo išskyrų šlapime arba netinkamos konsistencijos išmatas, būtina kreiptis į veterinarijos gydyklą ir atlikti tyrimus. Kates, o ypač vyresnio amžiaus, gali kamuoti inkstų nepakankamumas arba kiti negalavimai. Taip pat reikia stebėti, ar iš katės skrandžio reguliariai pasišalina (išvemiamos) plaukų sąvėlos. Galima duoti profesionalaus sauso ėdalo, kuris sąvėlas tirpdo, sušerti specialios pastos arba sudaigintų katžolių. Jei netikite, kad katei labai svarbūs tualeto reikalai, pamėginkit paeksperimentuoti – pakeiskit įprastą dėželės kraiką. Gali būti, kad ji kentės parą ar net ilgiau, nes tuštintis „toje bjaurybėje“ jai reiškia katastrofą. Patartina turėti nuolatinį veterinarijos gydytoją ir laikytis jo nurodyto profilaktinių skiepų grafiko, duoti vaistų nuo vidaus parazitų, pasirūpinti, kad katė neturėtų išorės parazitų.

Būtina puoselėti katės kailį ir ausis. Būtina prižiūrėti, ar katės ausyse nesikaupia nešvarumai , ar jos neparaudusios, valyti akių traiškanas, trumpinti priekinių letenų nagus. Trumpaplaukes kates pakanka šukuoti kartą per savaitę, ilgaplaukes reikia šukuoti kasdien. Reikia neleisti įsimesti kaltūnams (nuo nešvarumų ar parazitų susidariusiems kailio gumulams) pakaklėje, pažastyse ir kitur.

Katės iš prigimties yra švaruolės, jos pačios išsilaižo kailiuką, tačiau jeigu katė nutukusi, senyva arba turi gausų it tankų kailį, pati visko neatliks. Jeigu šukuojamas katės kailis elektrinasi, galima sudrėkinti rankas ir perbraukti kailiuką, kad išsielektrintų. Galima perbraukti ir medžiagos atraiža, prieš tai kailį išpurškus specialia katės kailio priežiūros priemone. Šukos bei šepetukas turi atitikti katės kailio tipą. Maudyti katę vertėtų kuo rečiau. Dažniausiai maudomos tik tos katės, kurios dalyvauja kačių parodose.

Kartą per mėnesį būtina apžiūrėti katės dantis ir dantenas. Jeigu ant dantų kaupiasi apnašos, specialiu šepetuku ir kačių dantų pasta reikia atsargiai jas nuvalyti. Kai katės pradeda senti, stebėkite, ar dantys nekliba, ar nekraujuoja dantenos, daugiau dėmesio skirkite katės burnos higienai. Prireikus, sausą katės maistą keiskite į kačių konservus arba paštetą.

Tačiau svarbiausia, ko reikia katei, kad ji jaustųsi laiminga - jai reikia jūsų švelnumo ir dėmesio, erdvės judriems žaidimams, mielų kasdienių ritualų - susirangyti ant kelių, glaustytis aplink kojas. Atminkite, kad katės nemėgsta triukšmo, barnių, gąsdinimo, netikėtumų, staigių judesių, nepažįstamų žmonių, kitų gyvūnų. Jeigu su šiais nemalonumais jai tenka nuolat susidurti, net geriausiai prižiūrima katė nebus laiminga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.