Tinkamiausias šuo pagal jūsų gyvenimo būdą ir charakterį

Keturkojis kompanionas jūsų gyvenime gali atnešti daug naudos. Šunys gali ne tik mylėti jus besąlygiškai, atiduoti visą savo širdį, bet ir stiprinti imunitetą, saugoti nuo depresijos ar net mažinti kraujospūdį. Tačiau kaip žinoti, koks šuo jums tinkamiausias? Visų pirma, turite gerai pažinti save. Kokie jūsų pomėgiai? Kokia veikla užsiimate? Ar šuo bus skirtas vaikams, jums, ar seneliams? Svarbu išsirinkti tinkamiausią. Juk šuo ne vienai dienai, o visam gyvenimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jun 21, 2013, 11:03 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:47 AM

Sportininkams ir ekstremalių pojūčių mėgėjams

Beveik visų veislių šunys dievina pasivaikščiojimus gamtoje, tačiau yra tokių keturkojų, kurie pasižymi puikia ištverme ir neišsenkančia energija. Jei jums patinka išvykos į gamtą, sportas, ekstremalios kelionės po kalnus ar miškus, pats tinkamiausias šuo – pakantus kompanionas. Vieni iš jų - dobermanai, rotveileriai, airių ar anglų seteriai, Veimaro paukštšuniai, borderkoliai, pointeriai, vokiečių aviganiai ir dalmatinai.

Šeimai ir vaikams

Dauguma šunų pakankamai gerai sutaria su vaikais. Vis tik yra tokių veislių šunų, kurios pasižymi neįtikėtina meile vaikams. Būtent bigliai ir bokseriai - idealiai tiks vaikams, mėgstantiems be paliovos šėlti ir dūkti. Labradoro retriveriai ar senbernarai mielai leis laiką lauke ar namuose, žais su visa šeima ir labiau nei save saugos vaikus. Ūgtelėjusiems vaikams ar paaugliams geriausias – taksų veislės šuo.

Darbštiems

Jei esate itin užimtas, visuomet skubate, dirbate kiaurą parą, tačiau jaučiate, kad be šuns gyventi negalite, jums tik toks šuo, kuris ir vienas jaučiasi pakankamai gerai. Kai kurie šunys neturi žūtbūtinio poreikio būti šalia žmogaus. Prie jūsų aktyvaus gyvenimo būdo puikiai prisitaikys Aliaskos malamutai, rusų kurtai, šarpėjai. Jei bijote, kad šuo paliktas vienas namuose liūdės, galbūt vertėtų auginti du tos pačios veislės šunis?

Namisėdoms

Daug laiko namuose praleidžiantiems žmonėms vertėtų rinktis nedidelių veislių šunis. Tinkamiausios veislės namisėdoms - Pomeranijos špicai, kinų kuoduotieji, prancūzų buldogai ar nykštukiniai pudeliai. Jei norite ne tik dekoratyvinio šuns, bet ir šiokios tokios apsaugos namuose, idealus pasirinkimas - bigliai, bladhaundai ar amerikiečių kokerspanieliai.

Gyvenantiems bute

Šunų keliamas triukšmas, kai jie be perstojo loja gali įgristi ne tik jums, bet ir patiems kantriausiems kaimynams. Jei gyvenate bute, tinkamiausias šuo, kuris loja tik tuomet, kai reikia. Be to, reikėtų atminti, kad daugiabučių namų kvartale yra ribotos galimybės dažniems ir ilgiems pasivaikščiojimams. Taigi, šuo neturėtų būti reiklus grynam orui. Tarp keturių sienų puikiai jausis anglų toispanielis, Bedlingtono terjeras ar kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis. Ilgų pasivaikščiojimų nereikalaus ir Havanos bišonas, afenpinčeris ar čihuahua. Tiesa, pastarieji linkę dažniau demonstruoti savo vokalinius sugebėjimus.

Turintiems miego sutrikimų

Praleidžiate naktis atmerktomis akimis ir niekaip negalite padoriai išsimiegoti? Tuomet tinkamiausias keturkojis kompanionas – tylus šuo. Būtent tokiems žmonėms basendžių veislės šunys – tinkamiausi. Basendžiai ne loja, o skleidžia žemo dažnio garsus. Tačiau nepamirškite, kad tai šunys, reikalaujantys aktyvios fizinės veiklos. Yra ir kitų veislių šunų, kurie tylūs iš prigimties – tai anglų kurtai ir bobteilai (senieji anglų aviganiai). Jei jus kankina nemiga – jokiu būdu nesirinkite bokserių, mopsų, anglų ar prancūzų buldogų – bukasnukiai šunys linkę įkyriai knarkti.

Alergiškiems žmonėms

Alergijos naminiams gyvūnams - dažna priežastis atsisakyti keturkojo. Alerginė reakcija įvyksta dėl šunų seilėse esančių baltymų arba dėl negyvos šuns odos dulkių, kailio ar pleiskanų. Vis tik alergiškiems žmonėms yra išeitis – alergijos nesukeliantys šunys. Keletas šunų veislių nepleiskanoja, nesitaško seilėmis ir nesišeria. Tai - šnauceriai, pudeliai, garbanotieji bišonai ir portugalų vandens šunys.

Turintiems negalią ar sunkiai vaikštantiems

Jei jus kamuoja sąnarių skausmai, reumatoidinis artritas ar kitos laisvai judėti neleidžiančios sveikatos problemos, geriausia rinktis judrių žaidimų ar ilgų pasivaikščiojimų nereikalaujantį šunį. Tam geriausiai tiks arba labai mažų veislių šunys, arba itin didelių veislių atstovai. Bulmastifai ar senbernarai – didieji šunys, galintys apsieiti ir be aktyvios fizinės veiklos. Jie jums priimtini tik mažų veislių atstovai, tuomet geriausias pasirinkimas – ši-cu arba pekinai. Vidutinio dydžio šunys dažniausiai reikalauja aktyvios fizinės veiklos.

Įsimylėjėliams ir bendrauti mėgstantiems

Mėgstate rengti vakarėlius, bendrauti ir susipažinti su naujais žmonėmis, galbūt aktyviai ieškote sau gyvenimo draugo ar draugės? Tuomet jums tiks šuo-bendražygis, kuris su mielu noru keliaus ten, kur keliausite jūs. Toks šuo puikiai jausis net ir nepažįstamų žmonių apsuptyje ir niekada nesumanys kam nors įkąsti. Geriausi keturkojai palydovai bendrauti mėgstantiems žmonėms - Klamberio spanieliai, anglų ir airių seteriai, auksaspalviai ar Labradoro retriveriai. Jūsų keliones, vakarėlius ir naujas pažintis be didesnių priekaištų ištvers ir Sibiro haskiai bei bigliai.

Organizmo tonusui ir sveikatos būklei gerinti

Turite problemų dėl kraujospūdžio, padidėjusio cholesterolio kiekio, sergate širdies ligomis ar diabetu? Niekaip neprisiverčiate ištrūkti iš namų, pasportuoti gamtoje ar daugiau laiko praleisti gryname ore? Akitos, Klamberio spanieliai, erdelterjerai ar Amerikos eskimo šunys – kaip tik jums. Jei pageidaujate mažos veislės šuns, ilgais pasivaikščiojimais gamtoje kartu džiaugsis ir mažieji – Pomeranijos špicai ar nykštukiniai pudeliai. Tačiau visuomet įvertinkite šuns galimybes - mažųjų veislių šunys įveiks tik nedidelius atstumus.

Keliautojams

Jūsų gyvenimo būdas neleidžia jums sėdėti vienoje vietoje, o per metus spėjate apskrieti pasaulį tris kartus? Tinkamiausi tokiems iššūkiams – maži, lengvai transportuojami, be vargo pakeliantys kelionių sunkumus ir pakankamai tylūs šunys. Vieni iš jų – Jorkšyro terjerai ir Maltos bišonai. Tai ypatingos priežiūros nereikalaujantys šunys.

Gyvenantiems prie vandens telkinių

Jei gyvenate prie vandens telkinių, savo laisvalaikį leidžiate gamtos apsuptyje, draugų rate prie laužo ar ilsitės ant jūros kranto, tinkamiausias šuo – auksaspalvis retriveris. Jam visuomet bus gera būti šalia šeimininko. Kitas poilsį prie vandens telkinių ir maudynes dievinantis keturkojis – portugalų vandens šuo. Jo kailis turi natūralią apsaugą, saugančią nuo drėgmės, tad šie šunys gali valandų valandas šėlti vandenyje. Atminkite, kad prie vandens telkinių šunų negalima palikti be priežiūros. Stebėkite, kad šuns neištiktų dehidratacija ar šilumos smūgis ir šuo neprisilaktų sūraus vandens.

Depresijai ir liūdesiui slopinti

Nesvarbu, ar tai būtų žaismingasis mopsas, ar kilniaširdis Pirėnų kalnų šuo, ar savimi pasitikintis Šiba Inu, šuo visuomet pagelbės stresinėse situacijose, palengvins depresiją ar tiesiog leis jums pasidžiaugti gyvenimu. O ką bekalbėti apie jų laimingus snukius, kai vos tik jus pamato, jų pavydėtiną pasitenkinimą kiekviena diena, nuolankų atsidavimą ir ištikimą meilę. Abipusę žmogaus ir šuns naudą patvirtina tūkstančius metų besitęsianti draugystė.

Jei nutarėte įsigyti šunį, pagalvokite, ar jums tikrai reikia veislinio šuns? Gal būt jūs neturite specialių poreikių ir šuns veislė jums nesvarbu. Tuomet tiks ir šuo iš gyvūnų prieglaudos, kur namų laukia šimtai jūsų meilės ištroškusių keturkojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.