Rudeninis košmaras: kaip kovoti su besišeriančio gyvūno plaukais namuose?

Artėja laikas, kai mūsų naminiai ir pusiau laisvi augintiniai ims vis daugiau laiko leisti šiltuose ir jaukuose namuose žmogaus pašonėje. Galbūt ruduo ir nėra toks baisus jų kailiukų šėrimosi laikas kaip pavasaris, tačiau būtent rudenį ir žiemą mes didžiąją savo laiko dalį esame priversti būti viduje, o mūsų šunys ir katės vis dažniau taikosi prigulti ant sofos ar kito minkštesnio daikto.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

2013-10-19 09:36, atnaujinta 2018-02-21 01:01

Žiemai sandariai uždarius langus, ne vienas iš mūsų ima jausti smarkiai padidėjusį dulkių ir plaukų kiekį, kartais net baisu perbraukti pirštu per lentyną ar pažvelgti į nuošalesnį kampą. Tiek šunų, tiek kačių šeimininkai puikiai žino, kad nuo šiolei jų laukia papildomas siurbimas, skalbimas ir valymas, kad reikia apsiginkluoti drėgnomis dulkes surenkančiomis servetėlėmis, sviferiais ir šukomis. Tai neišvengiama, tačiau yra keletas paprastų būdų palengvinti mūsų, namų šeimininkų, dalią.

Pirmas ir labai paprastas būdas, kurį dėl akivaizdžių priežasčių lengva įgyvendinti vieno šuns ir vienos ar dviejų kačių savininkams, tai – maudymas. Žinoma, būtina pasidomėti, ar dažnas maudymas nekenkia jūsų laikomai šuns rūšiai. Jei jūsų augintinis mėgsta vandenį – puiku. Reguliariai maudant, o po to stropiai iššukuojant kailį, galima atsikratyti be galo daug plaukų, kurie kitu atveju atsidurtu ant kilimo ar sofos.

Tiems, kurie neturi laiko reguliariems maudymams ar šukavimams, veterinarai pataria rudenį šiek tiek pakeisti augintinio mitybą. Verta pasidomėti papildais, kurie yra skirti būtent tam, kad artėjant žiemai tiek šunys, tiek katės šertųsi mažiau.

Daugelis žino, kad vilnos antklodės labai greitai apsivelia, tačiau būtent jos labiausiai tinka šunų ir kačių guoliams, nes yra magnetinės prigimties ir pritraukia plaukus. Tokia antklode galima užtiesti bet kurią mėgstamą gyvūnėlio vietą. Vilnos užklotus lengva skalbti vėsiame vandenyje, o atvykus svečiams lengva nukloti ir trumpam paslėpti.

Jei pas jus dažnai lankosi katėms alergiški svečiai, patartina kates kartą per savaitę apvalyti specialiomis drėgnomis antialerginėmis servetėlėmis. Nedaugeliui kačių šį procedūra patinka, tačiau servetėlių pagalba jos mažiau šeriasi.

Jei prieš plaukais apsivėlusį kilimą jūsų siurblys bejėgis, patartina prieš siurbiant kilimą apipurkšti (sudrėkinti vandens su truputėliu skalbinių minkštiklio migla), tada perbraukti kietu šepečių ir taip surinkti didžiąją dalį plaukų.

Mūsų namuose, kuriuos dalinamės su keturiomis katėmis, bene labiausiai nukenčia skalbiniai ir patalynė. Kad ir kaip stengiamės nepalikti nepaklotos lovos, mūsų mielųjų šeimos narių plaukai vis tiek prasiskverbia ir kamuoliukais prilimpa ypač prie brangių ir tamsių paklodžių. Vienas išbandytas, nors galbūt elektrą taupantiems savininkams ir ne pats priimtiniausias, būdas atsikratyti plaukų – tai prieš skalbiant rankšluosčius ir patalynę įdėti į džiovintuvą. Procedūrą gali tekti pakartoti net kelis kartus, nepamirštant išvalyti pūkų iš filtro. Tačiau šis būdas daug patikimesnis, nei palikti patalynę džiūti lauke, saulėje ir vėjyje kelias dienas ar pasitelkti miniatiūrinį lipnios juostos ritinėlį.

Daugelis gyvūnėlių mylėtojų teigia, kad jų globotiniai yra verti kiekvienos valymo minutės ir kiekvieno tam išleisto cento. Tiems, kurie neturi laiko, bet yra pasirengę negailėti pinigų, tikrai verta įsigyti du dalykus: furminatoriumi vadinamas šukas ir mini siurblį robotą, vadinamą roombą. Daugelis gamintojų siūlo specialius siurblius, skirtus gyvūnų augintojams, tačiau jie nėra pigūs.

Tiems, kurie laiko tik vieną gyvūną, nuvalyti plaukais aplipusį paviršių pakanka jį perbraukti drėgna ranka, drėgna indų plovimo pempinėle ar gumine indams plauti skirta pirštine. Vaikai gali padėti nuo įvairių vietų plaukus pašalinti pripučiamu įsielektrinusiu balionu, o labai meilioms katėms, kurios nuolat trinasi į kampus, ant pastarųjų galima prikalti specialias kampines šukas.

Tokios smulkmenos kaip drabužių kabinimas į spintą, krepšių su skalbiniais slėpimas, kiekviename kambaryje lengvai pasiekiamos šukos ir lipnūs plaukų surinkimo juostelių rulonai, gyvūnų mėgstamiausių vietų apdengimas vilnoniais medžiagos gabalėliais – tai lyg ir smulkmenos. Tačiau jos tikrai šiek tiek padės – jeigu ne visiškai išvengsite savo namų „plaukuotumo“, tai bent jau jį neabejotinai sumažinsite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.