Kada geriausia pradėti dresuoti šunį, kad būtų paklusnus?

Kai sulaukiu prašymo pagelbėti dresuojant beveik metų sulaukusį šuniuką, vis norisi užduoti klausimą: „Kur tu, šeimininke, ir tavo „bėdelė“, buvote pastaruosius metus?“ Daugeliui keturkojų savininkų kartais net dvigubai geresnį rezultatą pasiekti sutrukdo plačiai pasklidęs mitas, kad šuniuką reikėtų dresuoti sulaukus, kol jis šiek tiek paaugs.

Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Žemaitytė

Oct 20, 2013, 9:01 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:33 AM

Dresuotojas – ne stebukladarys

Visų pirma, dresuotojas neturi ypatingų galių, kurias pasitelkęs galėtų priversti šunį pamiršti nuo pat pirmųjų dienų besiformuojančias charakterio ydas, todėl pirmieji naujojo augintinio gyvenimo metai – ypač svarbūs. Būtent – pirmieji metai ir kiekviena tų metų diena. Todėl čia nėra teisūs tie, kurie galvoja, kad šį sunkų darbą galima pasilikti ir vėlesniam laikotarpiui (kad ir devintam ar dešimtam šuniuko gyvenimo mėnesiui). Na, o iki tol jis gali gyventi kaip tinkamas: „Pakentėsime, juk mažas.“ 

Paradoksalu, tačiau lygiai dėl tokių pačių priežasčių nuo mažens vaikams neleidžiame valgyti rankomis nuo stalo, kandžiotis ir netoleruojame visų kitų laukinių, prigimtinių instinktų. Laikas šiuo atveju gali būti ne tik draugas, bet ir priešas.

Nuo ko ir kada pradėti?

Galybėje šaltinių teigiama, kad šunis geriausia dresuoti, kai jie yra sulaukę 6–9 mėn., tačiau tai labiau galioja sudėtingesnėms dresūros komandoms. Pradėti mokyti šuniuką reikėtų nuo pat pirmųjų dienų namuose.

Pirmieji sudraudimai leidžia koreguoti instinktyvų šuniuko elgesį, pavyzdžiui, atimdami graužiamą šlepetę ar subardami už kambaryje paliktą balutę parodote, kad toks elgesys nederamas.

Itin atidžiai reikėtų pažvelgti į šuns „vietos“ klausimą ir jokiu būdu nepratinti arba šiandien pat uždrausti saldžius sapnus šeimininko lovoje. Tai toli gražu ne tik diskomfortas žmogui, tačiau ir ženklas šuniui, reiškiantis, kad jis „gaujoje“ (taip galime pavadinti šeimą) užima tokią pačią vietą, kaip ir jo šeimininkas. Šios taisyklės pažeidimas daro įtaką šuns paklusnumui.

Dar viena paplitusi problema – šuns šėrimas „nuo stalo“. Dėl šios žmonių silpnybės jų augintiniai dažnai nutunka, nebeėda jiems skirto, subalansuoto maisto, o tai lemia įvairius sveikatos sutrikimus.

Pirmųjų paklusnumo komandų mokymas („sėdėt“, „gulėt“, „pas mane“ ir t.t.) pasitelkiant į pagalbą žaidimus, ne tik padeda užmegzti kontaktą su naujuoju šeimos nariu, tačiau ir leidžia koreguoti jo elgesį tinkama linkme, t.y. panaudoti šias komandas tam tikrose situacijose.

Svarbu nepersistengti

Vertėtų prisiminti skambiąją frazę „kas per daug, tas nesveika“. Ir jei jau susiruošėte pirkti griežtą auklėjimui skirtą antkaklį, tvirtą pavadėlį ir naujas šlepetes, kurie pasitarnaus jūsų kelių mėnesių šuniuko auklėjimui – paaukokite dar kelias savo brangaus laiko minutes ir skirkite šiek tiek dėmesio galimoms pasekmėms.

Tiesa, kad kiekviena su savo augintiniu praleista minutė stiprina jūsų tarpusavio ryšį, o teisingas elgesys namuose, pasivaikščiojimo metu ir nuolatinis paklusnumo komandų kartojimas padeda pasiekti geriausių rezultatų. Tačiau atsiranda šeimininkų, kurie net ir turėdami gerų ketinimų padaro sau tikrą „meškos“ paslaugą.

Dėl kasdieninių, kelias valandas tunkančių treniruočių, paklusnumo komandų kartojimo ir griežtų bausmių daugelis šunų tampa pasyvūs, o dažnai net specialiai ignoruoja šeimininką ir elgiasi priešingai. Pasivaikščiojimas – pramoga, teikianti džiaugsmą jūsų augintiniui, tad neleiskite, kad ji taptų parengiamosiomis pratybomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.