Katės murkia ir šypsosi net nujausdamos savo mirtį

Nežinau ar daugelis kačių savininkų kada susimąstė, tačiau man kartais atrodo keista, kad anksti rytą pažadinta vienos ar kitos iš mano keturių kačių aš negaliu susilaikyti nenusišypsojusi ir meiliai atsiliepusi į nosies palaižymą, o kartais net ir gana skausmingą apsikabinimo „masažą“. Ir visiškai kitaip jaučiuosi, kai septintą ryto pažadina telefono skambutis ar pjaunantis žolę kaimynas. Kartais tylus, o kartais kurtinančiai garsus murkimas pašonėje – man yra kaip saulėtas rytas. Tačiau kodėl mes, žmonės, kačių murkimą interpretuojame kaip jų pačių laimingumo ženklą?

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

2013-11-15 16:53, atnaujinta 2018-02-20 08:35

O juk katės murkimas ne visada susijęs su jos prielankumu šeimininkui. Ne karta pastebėjau, kad mano vyriausioji katė, kuriai iki šiolei sunku susigyventi su trimis vėliau atsiradusiais mūsų augintiniais, „vibruoja“, kai yra labai įpykusi. Pastebėjau ir tai, kad mano kačiukai murkia, kai yra labai išsigandę, o, pavyzdžiui, ilgos kelionės narvelyje metu, jų murkimo kakofonija būna neįtikėtinai garsi.

Katės neretai murkia net tuomet, kai yra sužeistos, kai joms skauda, ir net prieš mirtį. Dažnai murkia ką tik gimę kačiukai ir ką tik pagimdžiusios katės.

Mokslininkai teigia, kad 25 Hz dažnio kūno vibracija gali būti įgimta fizinė terapija. Gali būti, kad tai nėra paprastas sutapimas, nes būtent šis dažnis yra naudojamas, siekiant efektyviau gydyti žmonių sužalojimams ir žaizdoms. Be to, įrodyta, kad kačių kaulai gyja žymiai greičiau nei bet kurio kito gyvūno.

Ne tik mūsų naminės katės yra šio evoliucinio gydimo pranašumo savininkės bet ir jūrų kiaulytės, meškėnai, laukinės katės, kalnų liūtai ir net šakalai. Didžiosios katės savo murkimą tikriausiai iškeitė į joms daug naudingesnį riaumojimą, tačiau teigiama, kad, pavyzdžiui, liūtas riaumodamas išleidžia mums negirdimą, tačiau būsimą grobį klaidinantį, ar net hipnotizuojantį murkimą. Ką tik gimę mažyliai žįsdami negali miaukti, bet murkia, taip ne tik garsu, bet ir kūno vibracija leisdami motinai žinoti, kad jiems viskas gerai. Žindanti motina mažyliams atsako tuo pačiu.

Dažnai katės murkimas yra prilyginamas šypsenai, nes įprasta manyti, kad ji taip elgiasi, kai yra rami ir viskuo patenkinta. Žmonės šypsosi ir tuomet, kai yra drovūs ar kai ko nors nori – todėl murkimas kaip ir šypsena gali būti ledus pralaužiantis ženklas, demonstruojantis draugiškumą, prieinamumą, dėmesio trūkumą.

Mokslininkai įrodė, kad greičiausiai tūkstantmečius su žmogumi gyvenančios katės išvystė specialiai mūsų smegenims skirtą žymiai aukštesnį vibracijos dažnį, kuris pasiekęs mūsų smegenis jose sukelia reakciją, panašią į atsirandančią, išgirdus alkano kūdikio verksmą. Būtent šis garsas mus verčia nesunkiai keltis rytais ir pripildyti savo mažųjų draugų dubenėlius maisto ir kitaip jais pasirūpinti. Kitaip tariant, katės puikiai mumis manipuliuoja, leisdamos jaustis gerai, jomis besirūpinant.

Dažnai ir daug kur spekuliuojama, kad katės murkimas yra naudingas žmogui. Jau įrodyta, kad jis mažina stresą ir kraujo spaudimą, tačiau greičiausiai dėl to, kad katės dėmesys, jos dėkingas murkimas, ramybė žmogų veikia tiesiog pozityviai. Juk visi norime būti mylimi, rūpintis kuo nors, kas už tai jaustųsi dėkingas, turėti draugą, kuris ištikimai laukia, išklauso, galbūt nulaižo ašarą. Tiek raminantis murkimas, tiek bendravimas su gyvūnų, šeimininko ir katės ryšys, nesavanaudiška draugystė turi gydomąjį ir raminantį efektą.

Katės murkimas - gana unikali ir vis dar daugybę klausimų kelianti pačios gamtos kuriama, tiek besiklausantįjį, tiek patį „atlikėją“ džiuginanti muzika. Joje be žodžių galime įskaityti dėkingumą, sotumą, meilumą, saugumą, pasitenkinimą ir daugybę kitų pozityvių jausmų, kuriems negalime atsispirti net ir pažadinti labai ankstyvą rytą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.