Būtina žinoti: kaip greičiau surasti dingusį augintinį?

Lietuvoje startavo naujas ir unikalus projektas, skirtas visiems, turintiems namuose augintinių: šunų, kačių, triušių ir t.t. Neretai atsitinka taip, kad augintiniai nuklysta iš namų ar pabėga vedžiojami lauke. Projektas „Pabego.lt“ – efektyvi priemonė, padėsianti šiuos paklydėlius greičiau ir paprasčiau grąžinti šeimininkams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:02 PM

Kaip veikia sistema?

Tikriausiai esate patyrę tą nesmagų jausmą ar bent esate matę, kaip jūsų pažįstami ar artimi žmonės liūdi, kai dingsta mylimas augintinis. Bemiegės naktys ir ilgos dienos ieškant savo augintinio. Mieste klijuojami plakatai ir skelbiami pranešimai internete. Priglaudusiems priklydusį gyvūną taip pat atsiranda daug problemų: vieni patys pradeda ieškoti šeimininkų, kiti veža į gyvūnų prieglaudas ar veterinarijos klinikas. Neretai ir palikus gyvūną jose, nerimaujama, koks pastarojo likimas. 

Nauja sistema siūlo metalinius pakabukus augintiniams su lazeriu išgraviruotais unikaliais ID kodais ir registraciją su šiuo kodu specialioje interneto svetainėje. Kiekvienam augintiniui sukuriamas jo asmeninis profilis, kuriame nurodyti šeimininko kontaktai.

 Projekto veikimo principas paprastas ir efektyvus. Augintinio šeimininkas užregistruoja augintinį pabego.lt interneto svetainėje. Ant pakabuko išgraviruoti augintinio ID kodas ir interneto svetainės adresas. Jei augintinis pabėga, šeimininkas iš karto gali paskelbti šią žinią per socialinius tinklus ir šioje interneto svetainėje.

O savo ruožtu gyvūną priglaudęs asmuo pabego.lt sistemoje įveda unikalų augintinio ID kodą. Atsidaro šio augintinio profilis su pateiktais šeimininko kontaktais, pavyzdžiui telefono numeriu ar el. paštu. Susisiekti su šeimininkais labai greita ir paprasta. Taigi, tai yra greitas ir efektyvus būdas susisiekti su augintinio šeimininku ir jį gražinti į namus.

Statistika

Pasak TNS LT duomenų 54,2 proc. Lietuvos gyventojų turi bent vieną naminį gyvūną. Gyvūnų mylėtojai dažniausiai augina šunis (35,9 proc.) ir kates (30,4 proc.). Pagal „pabego.lt“ projekto atliktą tyrimą, paaiškėjo, jog 52 proc. gyvūnų yra pabėgę bent vieną kartą. Dingus augintiniams, vidutiniškai 86 proc. augintinių atsiranda per savaitę ir greičiau, 4 proc. atsiranda per mėnesį ar ilgiau, ir net 10 proc. augintinių neatsiranda.

Keiskime požiūrį

Projekto autoriai teigia, jog pagrindinė problema – augintinių šeimininkų požiūris. Dažniausiai jie mano, jog jų augintinis nepabėgs. Arba jei ir pabėgs, tai atsiras kur nors netoliese. Tačiau internete pilna skelbimų ir istorijų, kaip nevedžiojamos, tik butuose gyvenančios katės iššoka pro balkoną ar langą, pabėga pro praviras duris. Šunys dažniausiai išsprūsta pro pravirus vartelius ar nutrūkus pavadžiui.

Projekto autoriai teigia, jog augintinis yra šeimos dalis, ir juo reikia rūpintis kaip pilnaverčiu šeimos nariu. Kodėl įsivedame į namus signalizaciją, draudžiame būstą, šeimos narius? Todėl, kad norime apsisaugoti. Mūsų augintiniui taip pat reikia saugumo, ir apie tai pagalvoti būtina iš anksto, o ne post factum.

Ypatingai gerai augintinių pabėgimų ir dingimų istorijas žino gyvūnų globos tarnybos, kadangi jos daugiausiai sulaukia skambučių iš žmonių ir skelbimų dėl dingusių augintinių, todėl puikiai žino šią situaciją. Šios gyvūnų globos tarnybos turėjo progą susipažinti su naujuoju projektu, kuris prisideda prie pabėgusių ir namo grįžtančių augintinių statistikos gerinimo, ir pateikia savo atsiliepimus apie šį projektą:

VšĮ Gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“ - “Tai puikus projektas, kurio dėka radusieji pasiklydusius augintinius galės greičiau grąžinti tiesiai namo, nevežant gyvūno į prieglaudas. Galbūt, atsižvelgiant į saugumo sumetimus, pakabuką įsigijusiems augintinio savininkams nereikėtų skelbti viešai savo adreso, bet telefono numerio paskelbimas nesukeltų problemų, ir atvirkščiai, greičiau padėtų tiesiogiai informuoti gyvūno savininką. Mūsų globotiniai šuniukai netrukus jau taip pat turės tokius pakabukus, o žmogui, priglaudusiam iš mūsų benamį šuniuką, nemokamai atiteks puikusis pakabukas”.

VšĮ „5 pėdutės“ ir „Linksmosios pėdutės“ – „Šauni idėja, svarbu tik, kad žmonės šia idėja naudotųsi, nes augintinis yra šeimos narys, todėl juo taip pat privaloma rūpintis. Pagrindinė problema ta, kad augintinių šeimininkai apie tai pagalvoja tik tada, kai augintinis jau yra pabėgęs. Mes įžvelgiame šio projekto privalumą tame, kad augintinis greičiau grįžta pas šeimininką ir nereikalauja to ilgo proceso, kai kreipiamasi į gyvūnų globos tarnybas ar veterinarijos klinikas. Viskas veikia greičiau ir efektyviau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.